Krisen allt mer akut för myskoxarna
FUNÄSDALEN • LT
25. oktober 2001

- Om bara några år kan myskoxarna vara en saga blott. Det säger myskoxkännaren Nils G. Lundh i Funbäsdalen.

Myskoxarna i västra Härjedalen går en mycket oviss framtid till mötes.
De senaste uppgifterna Lundh har om myskoxarna är att de var nio till antalet i augusti och några kalvar föddes inte i år.


- Det kan vara så illa att hjorden bara består av nio-tio djur och det är inget underlag att bygga en framtid på, menar han. Ingen reproduktion, inget framtidshopp alls.

- På Naturvårdsverket vet vi ännu inte hur vi ska göra. Om vi ska tillåta import av myskoxar för att inplanteras i hjorden i Härjedalen, säger myskoxhandläggaren Lena Berg.

Nils G. Lundh tror personligen att det hänger på pengar. Att Naturvårdsverket inte har tillräckligt av den varan för att satsa på myskoxarna i västra Härjedalen.

- Som det är nu så jobbar tiden för Naturvårdsverket. Man låter tiden rulla på så att problemet med myskoxarna löser sig själv. Jag vet att det finns folk på Naturvårdsverket som inte gillar myskoxarna. De där kreaturen, säger dom.

- Och ju längre man dröjer med en insats med inplantering av djur utifrån ju dyrare blir det också och det kommer att handla om stora pengar för att rädda myskoxhjorden i Härjedalen, menar Nils G. Lundh.

- Vi har sagt att vi ska fastställa den åtgärdsplan som tagits fram, men det har inte skett ännu, säger Lena Ek.

- En sak kan jag säga, att det handlar inte om pengar. Ett projekt för att rädda myskoxhjorden i Härjedalen kommer inte att finansieras av Naturvårdsverket utan kommer att ske genom fonder och annan finansiering.

- Vad som behövs är att Naturvårdsverket ger sitt medgivande till import och inplantering och det har alltså inte skett ännu.

Det verkar alltså ligga ganska mycket i Nils G. Lundhs påstående att Naturvårdsverket mer eller mindre "skiter" i myskoxarna i Härjedalen.

Turistsymbolen myskoxarna lever alltså farligt på några års sikt.


LEIF ERIKSSON

©Länstidningen AB•2001

redaktionen@ltz.se Länstidningen

Tilbake Neste artikel


http://anders_gilljam.tripod.com/