Oviss framtid för myskoxarna
FUNÄSDALEN - Länstidningen
Onsdag 21 augusti 2002


Leif Eriksson


Trots att myskoxhjorden i Härjedalen fått en glädjande tillökning med två kalvar i år så löser detta inte problemet på lång sikt. Det handlar trots allt bara om nio djur totalt sett.
Det menar Rolf-Arne Ullaeus som ingår i den referensgrupp som jobbar med en handlingsplan för att långsiktigt stärka myskoxarnas ställning.
- Det är flera personer som sett de båda kalvarna, som förmodligen föddes i slutet av maj. De första som såg dem var några tjejer från turistbyrån i Funäsdalen som jobbar som myskoxguider, berättar han.
- Den här glädjande tilldragelsen påverkar inte projektet i sig, men visst får vi omvärdera tjuren Ingemar, som visat att han inte är impotent som vi hade befarat att han var.

Rolf-Arne Ullaeus berättar vidare att man funderar på att ta en ko från myskoxhjorden och ta den till en djurpark som håller myskoxar för att få den betäckt.
- Det har funnits funderingar på att använda en så kallad guldtjur i Järv Zoo i Järvsö, men med tanke på att myskoxkon från Härjedalen kan ha parasiter sägs det inte vara en lämplig lösning.
- Möjlighet finns också att utöka härjedalshjorden med nya djur från Dovre i Norge. Dom norska myndigheter som jobbar med Dovre-myskoxarna menar att vi gärna får ta fem-sex därifrån, men det är en krånglig historia med export-och importlicenser och andra svårigheter, säger Rolf-Arne Ullaeus.
- Och de norska myndigheterna har ett krav på att gå med på en förflyttning och det är att deras myskoxar inte får placeras på djurparker utan de ska hållas i fjällen.
- Man har också pratat om, fortsätter Ullaeus, att genomföra en insemination på en myskoxko ute på fjället. Men här är det framför allt praktiska problem som kommer in i bilden. Vem vågar kolla om en ko är brunstig, undrar han.

Snart, närmare bestämt den 27 augusti, kommer referensgruppen att sammanträda för att närmare behandla handlingsplanen för myskoxarna


LEIF ERIKSSON

©Länstidningen AB•2002

redaktionen@ltz.se Länstidningen

Tilbake Neste artikel