Lyckad resa för myskoxen Ingemar
TäNNDALEN, öP - Måndag 19 april 2004

Med hjälp av två helikoptrar och expertis från Sverige och Norge förpassades myskoxtjuren Ingemar från Härjedalsfjällen till Lycksele djurpark. Operation rädda myskoxarna har startat på allvar.

När myskoxtjuren Ingemar i lördags somnade in efter ha fått ett bedövningsskott i rumpan var det starten av det åtgärdsprogram som ska rädda stammen i Härjedalen. Genom att flytta och byta ut djuren mellan djurparker och den sargade stam som betar fritt i Härjedalen ska det komma nytt friskt blod i samlingen som riskerade dö ut på grund av inavel.
- Myskoxarna i Härjedalen har klarat sig maximalt tio år, sedan har stammen var borta om inga åtgärder sätts in, sa Hans Ove Larsson från Svenska Djurparksföreningen som tillsammans med övrig expertis fanns på plats i Tänndalen.

Att plocka bort potente Ingemar var enligt experterna det enda sättet och ett första steg i att utveckla hjorden.
- Absolut, han gör mer skada än nytta här på fjället, sa Hans Ove Larsson.
Projektledaren Stefan Mörtberg hade lyckats knyta åt sig en namnkunnig skara personer inför flytten.
- Det känns tryggt, för jag vet att det inte är ett lätt projekt att flytta en oxe.
Bengt Röken, chefsveterinär på Kolmården djurpark, höll med och menade att det alltid är risk när man söver ner djur och att myskoxen dessutom är extra känslig.
- En annan osäkerhetsfaktor var att vi inte visste hur mycket han vägde, sa Bengt Röken.
Några minuter över nio på lördagsförmiddagen flögs veterinärer och skyttar ut på Skedbrofjället, ett par mil söder om Tänndalen. Under natten och morgontimmarna hade länsstyrelsens naturbevakare haft koll på hjorden på fjället.

När skyttarna kom på plats gjordes försök att till fots försöka smyga sig på Ingemar. Men den rutinerade oxen anade oråd och spatserade då ifrån det närgående tvåbenta sällskapet.
- Vi valde då att bedöva honom från helikoptern, sa Ronny Ståhlfjäll från Lycksele djurpark.
Ingemar raglade till och efter några sekunder lade han sig ner. Efter kontroll drogs den 270 kilo tunge oxen in i den låda som flugits på plats. Väl där så väcktes han.
Vid 12-tiden kom Ingemar inflygande till Tänndalen där många nyfikna hade samlats. Någon skymt av Ingemar, förutom en lite tuss som stack ut genom ett av hålen i lådan, fick de inte.
Ingemar stångades försiktigt inne i sin trånga bur som helikoptern placerat på en väntande bil. Över 55 mil och sju timmar senare kunde han sträcka ut sin ståtliga kropp. Något yrvaket tittade han ut ur lådan och fanns plötsligt i Lycksele djurpark. Han satte full fart mot de fem korna och verkades trivas i det nya sällskapet.


Fakta myskoxar i Sverige:
• Fem djur kom 1971 från Norge. Hjorden utökades för att på 1980-talet uppgå till ett 30-tal djur. I dag finns bara 8 vilt levande myskoxar kvar, samtliga i Härjedalen.
• Alla vilda djur, liksom de som lever Dovrefjäll i Norge härstammar från de individer som hämtades från Grönland på 1940-talet.
• I Sveriges djurparker finns idag totalt 14 myskoxar.
• För att rädda oxarna i Härjedalen sätts följande resurser in:
- Den enda oxen, Ingemar, flyttas till Lycksele djurpark.
- Han ersätts i augusti med tjuren Willy från kolmårdens djurpark som ska tillföra nytt blod och nya gener i stammen.
- Två av korna i Härjedalen flyttas tillfälligt till Järvzoo i Järvsjö där de paras med tjuren Pitorak. Efter parning ska kor och kalvar flyttas tillbaka.
- Åtgärderna ska ge en välmående hjord på 30 djur i Härjedalsfjällen.

Håkan Persson

hakan.persson@op.se

© COPYRIGHT ÖSTERSUNDS-POSTEN

redaktionen@op.se ÖSTERSUNDS-POSTEN

Tilbake Neste artikel

www.svartkjelen.com