Bronto

Eerste moderne BRONTO-ELEVATOR in Belgie is voor Brandweer Lommel

Na negentien jaar dienst als elevator op de eerste uitruk krijgt het brandweerkorps van Lommel de beschikking over een nieuw voertuig. Het Lommelse bestuur besliste op de gemeenteraad van 24 maart 1998 om met eigen middelen een hoogtewerker aan te kopen. De definitieve toewijzing gebeurde op het Schepencollege van 29 juni 1998 en na iets minder dan 10 maanden staat het nieuwe voertuig al operationeel in dienst.


De vorige hoogtewerker, een COMET C25T, van de Lommelse brandweerdienst dateerde van 1981 en was dringend aan vervanging toe. Het gemeentebestuur wilde het probleem onmiddellijk aanpakken en niet zitten wachten totdat men met een definitieve buiten-dienststelling werd geconfronteerd. Her prijskaartje dat aan het bestek van een eventuele herstelling en revisie hing was dusdanig hoog dat deze investering als onrendabel en ondoordacht mocht aanzien worden, vandaar de beslissing van de gemeenteraad om een nagelnieuwe, moderne hoogtewerker aan te kopen.

Het stadsbestuur heeft dan ook alles geprobeerd om alsnog een ladderwagen (met knikarm) via subsidies van het Ministerie van Binneniandse Zaken naar Lommel te halen, maar deze zet kon niet succesvol afgerond worden, doordat er gewoonweg te weinig subsidies voor de brandweerdiensten beschikbaar werden gesteld.

De keuze is gevallen op een hoogtewerker van Finse makelij en draagt de naam Bronto Skylift F27 HDT2000. Voor de geinteresseerden : de 27 slaat op een maximale werkhoogte van 27 meter, HDT slaat op "heavy duty" wat een gewicht in de korf van 400 kg betekent en de 2000 laat doorschijnen dat dit de laatste nieuwe, hypermoderne reeks van hoogtewerkers is. Deze firma is wereldleider op het gebied van brandweerelevatoren en is op alle markten van de wereld thuis (behalve Belgie tot op heden!). De BRONTO hoogtewerker is door de firma Rosenbauer uit Oostende opgebouwd rond een Volvo FL 10 chassis met een motor van 320 pk, voorzien van een automatische Powertronic versnellingsbak en hydraulische remvertrager, om de chauffeur toe te laten het steeds drukkere verkeer in het oog te houden. De cabine biedt plaats aan twee personen.

De belangrijkste voordelen van deze hoogtewerker vloeien voort uit een laag eigen gewicht en zwaartepunt, een minimale draaicirkel door de compacte afmetingen op het 4x2 chassis en het feit dat er geen vooroverbouw en achteroverbouw is waardoor men geen enkel uitzwaai-effect heeft. De hoogtewerker voldoet aan de strengste normen geldend in brandweermiddens en heeft als specificaties een maximale werkhoogte van 27 meter en een vlucht van maximum 18 meter. Het is de eerste (en voorlopig enige) moderne elevator die er op Belgisch grondgebied zal ingezet worden. Er kan gewerkt worden met deze hoogtewerker tot windsnelheden van 14 m/s oftewel 50 km/h. Hij is onbeperkt draaibaar en heeft een maximale afstempelbreedte van 5,4 m. Her bereik onder het maaiveld bedraagt -2,5 meter en de maximale oprichthoek 80 graden.

Het hoofdframe van de hoogtewerker is een robuust gelast stalen frame dat met bouten bevestigd is op het chassis. Waar nodig zijn de bevestigingen verend uitgevoerd. Het frame vangt alle spanningen van de combinatie op terwijl de rij-eigenschappen optimaal blijven.

Het afstempelsysteem bestaat uit 4 hydraulisch bekrachtigde stempels. De stempels zijn individueel te bedienen in de kast aan de achterkant van her voertuig. Een dubbele waterpas maakt het afstempelen op ongelijke oppervlakken eenvoudig.
De hoogtewerker is bovendien uitgerust met een variabel afstempelsysteem dat automatisch het gevaarte waterpas zet.
Het systeem met variabele afstempeling BRONTO+, met automatische vluchtaanpassing aan de afstempelbreedte en de last in de korf, en LCD schermen voor de steunen, op de draaitoren en in de korf zorgen voor een ongekend bedieningsgemak en verhogen de veiligheid zowel actief als passief. Wanneer de unit in gebruik is, worden er automatisch oranje knipperende waarschuwingslichten ingeschakeld welke op de stempels zijn gemonteerd. Indien een correcte afstempeling is verkregen wordt de hoogtewerker vrijgegeven voor gebruik.

Het draaiplateau is aan het hoofdframe gemonteerd door middel van een draaiende ring. De roterende doorlaat voor de hydrauliek, pneumatiek en de elektriciteit bevinden zich binnenin het draaimechaniek van de machine. Dit maakt een onbeperkte rotatie van de hoogtewerker mogelijk.

Er zijn twee hefarmen waarvan de eerste uitschuifbare secties heeft en de tweede draaibaar is en een lengte van 4,5 meter heeft. Door de toepassing van hoogwaardige kwaliteit staalplaat voor de hefarmen in combinatie met unieke plasmalassen door de lasrobot, kan het totaalgewicht bij gelijke sterkte beperkt blijven. Het gewicht zonder chassis bedraagt 9,4 ton en met chassis rond de 17 ton.
Alle hefarmen zijn in- en uitwendig behandeld tegen roest en corrosie en inwendig geschilderd. Beschadiging van de bestuurderscabine door de eerste arm wordt voorkomen door een apart naderingscircuit. De hefarm en rotatiebewegingen worden elektro-hydraulisch bediend met joysticks vanaf het controlepaneel op het draaiplateau of in de werkkooi. Alle bewegingen kunnen apart of gelijktijdig uitgevoerd worden.

De kooi is voor maximale veiligheid bevestigd aan de hefarmen op het niveau van de kooirailing, een zogenaande hangende kooi. In de voluitgeruste kooi is er plaats voor 4 personen oftewel een maximum gewicht van 400 kg. Standaard is de kooi voorzien van een rotatiesysteem (45' naar links en 45' naar rechts) om veiligheid en bedieningsgemak te realiseren bij reddingswerkzaamheden. De kooi wordt altijd horizontaal gehouden door een automatisch nivelleringssysteem. Op de korf kan naast een haspel diverse lichtarmaturen en een zeer speciale draaibare brancard voor reddingen op hoogte, een op afstand bediend waterkanon gemonteerd worden. In de kooi is ook een aansluiting voor perslucht voorzien welke het mogelijk maakt om continu met adembescherming te werken. Onder de kooi zijn sproeikoppen voorzien om een watergordijn te kunnen leggen.

De hydraulische pomp wordt aangedreven door de PTO van het voertuig. Als het hoogwerkergedeelte niet in gebruik is draait de pomp op minimale capaciteit en druk. Zodra er een beweging plaatsvindt wordt de druk automatisch aangepast aan de nominale werkdruk voor optimaal functioneren. De hoogtewerker is voorzien van een elektrische noodpomp waarmee alle bewegingen kunnen worden uitgevoerd. Deze noodpomp wordt gevoed door de voertuigaccu's.
De benodigde energie voor de elektrische bediening van het platform wordt eveneens afgenomen van de accu van het voertuig en deze worden opgeladen als de voertuigmotor draait. De standaard spanning is 24 V. Andere elektrische voorzieningen zowel op 24 V als op 220 V worden gevoed door een 4 takt aggregaat van 9 kVA.

Langs de telescopische arm is een ladderpakket, waarvan de sporten automatisch gelijkgesteld worden, aangebracht dat massale evacuatie mogelijk maakt en hierbij het grootste nadeel van de klassieke elevators meteen van tafel veegt.
Deze ladder is zowel vanaf het grondniveau als vanuit de korf vlot en veilig betreedbaar en dit in elke uitgeschoven stand. De zijdelingse steunen van het ladderpakket zijn voldoende hoog uitgevoerd over de volle lengte van de ladder met het oog op een veilig gebruik. Uiteraard voldoet dit ladderpakket aan alle geldende voorschriften en reglementen, draagvermogen per sport 200 kg en de ladder is voldoende breed om een brandweerman met persoon op de rug veilig naar beneden te halen.

Niet onbelangrijk is de retro-reflecterende striping die op het gehele voertuig is aangebracht. Deze striping is volgens eigen ontwerp, welk het resultaat is van een wedstrijd onder de korpsleden, en moet voor extra zichtbaarheid zorgen naast de wettelijk verplichte blauwe zwaailichten zodat er een veilige uitruk en werkopstelling kan gegarandeerd worden.

Uiteraard is de Lommelse brandweerdienst er fier op om modern en aangepast materiaal ter beschikking gesteld te krijgen. De moderne hulpverlening is gebaseerd op drie peilers, gemotiveerde manschappen, degelijk opgeleid en getraind personeel en betrouwbaar materieel. Deze investering vormt dan ook een onderdeel van het doordacht brandweerbeleid dat er in het noorden van Limburg gevoerd wordt.



terug
TERUG
Signeer het gastenboek