Inleiding



Logo
* HOME *


P7
Inleiding


Metz
Geschiedenis


C2
Informatie
Fire Stress Team
FiST


P4
Takenpakket


A1
Ambulance


P1
Tips


T1
Jeugdbrandweer


M1
Nieuws


C1
Wagenpark


P6
De Kazerne


E1
Links


H1
Gastenboek


Logo
* HOME *



Preventiemiddelen

Jaarlijks zijn er ongeveer 12.000 branden in ons land. Dat zijn er gemiddeld 33 per dag. minder dan 46 procent van de branden doet zich voor in gezinswoningen, vooral tijdens herfst en de winter. Dat is niet toevallig. De kou wordt bestreden met toestellen voor bijverwarming. waarvan sommige niet veilig zijn en andere een elektrische overbelasting of kortsluiting veroorzaken. Ook schoorstenen en verwarmingstoestellen worden soms niet goed onderhouden, wat de kans op een slecht werkende verwarmingsinstallatie en schoorsteenbranden verhoogt.

Hoewel het gros van de branden ontstaat in de keuken, zijn er meestal geen slachtoffers omdat de brand overdag uitbreekt en de bewoners vlug kunnen ingrijpen. De meeste branden met slachtoffers doen zich echter voor tussen 22 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends. Veel mensen denken dat de geur van rook hen tijdig zal wekken. Rook bevat echter geurloos koolmonoxide dat het tegenovergestelde effect heeft en de slapers in een nog diepere slaap brengt. Dat verklaart waarom de meeste slachtoffers sterven door het inademen van giftige gassen en niet door de vlammen. Een ander dodelijk element is de hitte: in enkele minuten stijgt de temperatuur in een brandende kamer gemakkelijk tot boven 300'C. Omdat de meeste branden 's nachts uitbreken, is de installatie van een brandalarm of een rookmelder geen overbodige luxe. Een rookmelder is een eenvoudig toestelletje dat met 2 schroefjes bevestigd wordt aan het plafond. De rookmelder controleert de temperatuur van de lucht en als de rookconcentratie een bepaalde grens overschrijdt, waarschuwt hij de bewoners via een scherp geluidssignaal.

Plafond

Rookmelders zijn efficiënt op voorwaarde dat u hun werking geregeld controleert en ze op de juiste plaats bevestigt. Rook stijgt, en daardoor is het plafond de ideale plaats. Installeer de rookmelder op minimum 30 cm van hoeken en muren. Een hoek is niet aangewezen omdat daar geen rook komt bij beginnende branden. Omdat de werking van de rookmelder beperkt is tot een bepaalde oppervlakte en iedereen het signaal moet kunnen horen, monteert u het best meerdere apparaten, bijvoorbeeld één op elke verdieping. De beste plaats is dan de hal waar alle deuren op uitgeven. Opdat de rookmelder perfect zou functioneren moet u hem geregeld controleren, minstens een keer per maand. Bij sommige apparaten verraadt een druk op de testknop wanneer u de batterij moet vervangen. Sommige exemplaren kan u van op afstand testen met behulp van een zaklantaarn.
De meeste branden ontstaan in de keuken. Een kleine vuurhaard kan u zelf proberen te bestrijden met hulpmiddelen zoals een branddeken en een brandblusapparaat. Een brandblusapparaat voor de keuken is meestal compact, gevuld met een branddovend poeder en voorzien van een ophangbeugel in kunststof. Uiteraard zijn er ook grotere brandblusapparaten die u in de garage, de bergruimte of in een kamer op de verdieping kan hangen.
De toepassingsmogelijkheden van een brandblusapparaat zijn afhankelijk van onder andere het soort poeder dat ze bevatten. Sommige zijn gevuld met een branddovend, droog poeder voor het blussen van branden met vet en olie (klasse B) en met elektrische apparaten (klasse C), andere zijn geschikt voor de bestrijding van branden met hout, papier, textiel, rubber en kunststoffen (klasse A). Na het doven van de brand moet u de kamer altijd goedverluchten. Het poeder kan u verwijderen met een stofzuiger.
Neem eens de tijd om de gebruiksaanwijzing van een brandblusapparaat te lezen. Hou de vervaldatum in de gaten en test geregeld de werking. Controleer een brandblusapparaat nooit door ermee te spuiten. Daardoor gaat de druk langzaam verloren en werkt het toestel niet meer zoals het hoort.

Rookmelder

In België bestaan geen cijfers die weergeven hoeveel huishoudens uitgerust zijn met een rookmelder. Voorzichtige schattingen gaan in de richting van 5 tot 8 procent. In april van dit jaar legde ook Steve Stevaert, toen nog lid van het Vlaams parlement en thans minister van Ruimtelijke Ordening, een voorstel van decreet neer in het Vlaams Parlement om de installatie van een autonome rookmelder te verplichten in nieuwbouw en gerenoveerde woningen. De autonome rookmelder werkt op een 9 Volt batterij die jaarlijks vervangen moet worden. Als het zo ver is, zendt het apparaat een signaal uit. Daarnaast zijn er ook rookmelders die op, stroomspanningen werken en er zijn zelfs modellen die op beide werken, waarbij de batterij dient als noodvoorziening. De ionische rookmelder bevat een radioactief bestanddeel dat voor een permanente elektrische stroom zorgt. Bij rook wordt de elektrische stroom onderbroken en het alarm geactiveerd. Dit type rookmelder is interessant bij snel om zich heen grijpende branden met vlammen. De optische rookinelder bestaat uit een lichtbron met een foto-elektrische cel. Bij brand dringen rookdeeltjes de detectiekamer binnen, waardoor het licht op de foto-elektrische cel wordt gereflecteerd en het alarm in werking treedt. Dit type rookmelder is vooral geschikt voor de detectie van trage, smeulende branden. De optische rookmelder is duurder omdat het productieproces complexer is.

Gasmelder

Voor woningen, caravans en mobilhomes is er ook een gasmelder die zowel aardgas, propaan als butaan detecteert. Het apparaat moet geïnstalleerd worden door een erkend vakman, op een plaats waar de kans dat gas ontsnapt het grootst is, bijvoorbeeld de keuken. De ideale plaats voor bevestiging is op maximaal 30 cm van de vloer, en maximaal 5 meter van de propaan- of butaanbron. Propaan en butaan dalen immers omdat ze zwaarder zijn dan lucht. Voor de opsporing van aardgas, dat de eigenschap heeft te stijgen omdat het lichter is dan lucht, plaatst u de gasmelder zo hoog mogelijk tegen de wand of tegen het plafond. Installeer de gasmelder nooit buiten of in een gesloten ruimte, zoals in een kast of achter een gordijn. Ook de plaatsing boven een fornuis, naast een deur of raam of in de buurt van de dampkap is niet aangewezen omdat het gas hierlangs ontsnapt en niet meer gedetecteerd kan worden.


DEZE TIPS KUNNEN UW LEVEN REDDEN


Hondjes gered uit vuurzee



terug
TERUG
Signeer het gastenboek