DE VIJVER VAN MARIO BISSCHOP, Roeselare


 

De vijver heb ik, volledig zelf aangelegd. Het betreft een in 1mm dik rubberfolie aangelegd exemplaar, die ongeveer 8m bij 4m telt en waarvan het diepste gedeelte zo'n 1.30m is. Aangezien de vijver in een niervorm is aangelegd en er in de vijverranden nogal wat niveaus zijn aangebracht, schat ik de inhoud ervan op zo'n 30000 liter.

Het filteren gebeurt volledig biologisch, wat wil zeggen dat de talrijke zuurstofplanten zijnde: Elodea (waterpest), Ceratophyllum demersum (gedoornd hoornblad), Ranunculus circinatus (waterranonkel)...e.v.a hier verantwoordelijk zijn voor mijn algenvrije, relatief heldere vijver !
Ook de vele, in plantmandjes aangebrachte oeverplanten, gaande van Caltha (dotterbloem) over de prachtige Gunnera (reuzerabarber) tot aan de geprezen Lobelia Cardinalis dragen hun steentje bij aan deze realisatie.

Zoals ik al zei heb ik dus gèèn mechanische filter wel heb ik een waterval en schuimbron ( met een diameter van 1") in het geheel geïntegreerd. Voor wat de aandrijving betreft van de schuimbron en de waterval heb ik een beroep gedaan op het merk Oase. De pompen zijn respectievelijk een Nautilus type 6000 en een type 8000 en zijn beide voorzien van een infrarode afstandsbediening.

De waterval bestaat hoofdzakelijk uit een (grote) partij rotsen waarvan de meeste zelf uitgezocht en meegebracht uit onze Belgische steengroeven. Het hoogste punt van de waterval is een antieken vaas uit Portugal waaruit zogezegd de waterval ontspringt. De hoogte van de waterval bedraagt in totaal een 120 cm naar het vijveroppervlak. Er bevindt zich wel een reservoir halfweg om het vallende water toch ietwat te dempen... . 

Dit alles wordt nog eens extra geaccentueerd bij het vallen van de avond door een setje onderwaterspots ook van het merk Oase en ook te bedienen met infrarode afstandsbediening.
Wat de visbezetting betreft kan ik heel kort zijn. Mijn vijver bevat enkel een 40-tal Goudwindes, een 5-tal Blauw (multi-color) windes, 2 Tinca's, 3 Albino graskarpers, 3 Shubunkin's, 3 Zeelten en natuurlijk niet te vergeten 3 groene kikkers (Rana Esculana). Ik heb wel de indruk dat mijn vispopulatie sterk zal toenemen in de nabije toekomst want het krioelt namelijk van de kleine jongskes...!

De bijgevoegde foto's heb ik zelf gemaakt met een digitaal fototoestel.

Mario Bisschop, RoeselareTotaal zicht Zicht op de waterval Zicht vanuit kikkerperspectief Kikker
Plaatst je muisaanwijzer op een kleine foto, dan gaat er hier een grotere open!

 In samenwerking met

12/8/2001