Zeevissen met De Zeevissite op tong



Zomernacht



Tong is een echte zomervis. Vanaf de maand juni valt deze platvis vanaf de kant te vangen. Vanaf eind september wordt de kans steeds kleiner dat je er nog een te pakken krijgt.

De tong is ook een echte nachtvis. De plek waar je overdag hebt staan vissen, zonder ook maar één teken van een tong te bespeuren, kan 's avonds plotseling veranderen in een ware tongstek.


Aas


Het aas is simpel: zeepieren of zagers. Uit ervaring weet ik dat op veel plaatsen zeepieren de voorkeur verdienen. Vooral als de zeepieren iets ouder zijn, een paar dagen, zijn ze prima tong-aas. De pieren geven dan een sterkere lucht af en zijn daardoor voor de tong zeer aantrekkelijk. Dit betekent niet dat de pieren liggen te rotten. Ze zijn alleen wat ouder. Vergelijk het met belegen kaas. Dat is wel ouder, maar niet bedorven. Veel mensen geven hier de voorkeur aan boven jonge kaas. Als er geen pieren te krijgen zijn: zagers is een goed tweede (soms zelfs eerste).




De haak


Het is wel belangrijk een niet te grote haak te gebruiken. maatje nummer 6 of 4 is groot genoeg. Een tong heeft namelijk een kleine bek en zal daardoor grote moeite hebben met een grotere haak. Zorg er wel voor dat de haak goed scherp is. De haken van de 'bekende merken' zijn dat meestal wel, dus vervang of slijp ze tijdig. Zelf gebruik is meestal Kamasan of Gamakatsu. Deze zijn vlijmscherp, maar wel wat duurder dan andere merken. Zorg er ook voor dat de haak sterk genoeg is. Een tong die op grotere afstand wordt gevangen zal erg veel weerstand bieden. De tong kromt zijn lichaam helemaal, om zoveel mogelijk weerstand te bieden. Een te zwakke haak zal gauw uitbuigen en dat gebeurt altijd wanneer er een eindelijk een 'maatje 45' aan hangt.



Niet te ver


Wanneer je 's avonds op tong vist, moet je eens proberen niet te ver uit de kant te vissen. Ik weet dat het moeilijk is om jezelf te bedwingen, maar maak voor de verandering eens een 'kort' worpje. Ik heb zelf meegemaakt dat er op 40 meter uit de kant veel meer te vangen viel, dan op 80 meter. Als je met twee hengels vist is dat gemakkelijk te controleren: vis met één hengel op zo'n 30 tot 40 meter uit de kant en met de andere op 80 of meer meter. Op een gegeven moment weet je vanzelf op welke afstand het meeste gevangen wordt.



De Hengel


Over de hengel kunnen we kort zijn. Iedere strand- of andere zeehengel zal voldoen. De aanbeet van een tong is meestal kort maar fel: een ferme tik op de hengeltop......en dan ineens niks meer. Bij een hengel met een soepele top zal dit goed zichtbaar zijn. Zorg dat de hengel niet te kort is. Vooral bij een visstek met veel stenen werkt een langere hengel gemakkelijker. De tong vindt naar mijn mening het aas aantrekkelijker als het stil op de bodem ligt. Omdat het in zee toch altijd wel wat stroomt, moet de hengel voldoende loodgewicht aankunnen. Een werpvermogen tussen de 100 en 150 gram is meestal wel voldoende.



Licht


Bij het nachtvissen kunnen we niet zonder licht. Een goede petroleumvergasser is (bijna) noodzakelijk. Echt goedkoop zijn deze lampen helaas niet. Je kunt proberen er één tweede hands te krijgen. Controleer hem dan wel zeer goed, want bijna niets anders kan je visnacht zo verpesten als een niet goed werkende lamp.

Wanneer je een petroleumvergasser hebt gekocht is het belangrijk er voor te zorgen dat je precies weet hoe hij werkt. Dat lijkt makkelijker dan het is. Thuis in het daglicht zou je het 'met je ogen dicht' kunnen. Eenmaal op het strand aangekomen blijkt het toch allemaal wat moeilijker. Vooral als het al begint te schemeren en je nog snel even voor het donker de lamp aan wilt steken, blijkt er ineens van alles mis te kunnen gaan. De lamp wil niet branden, het kousje is kapot, de lamp vliegt in de brand, er spuit petroleum uit de lamp: ook ik heb dit allemaal meegemaakt. Zorg dus dat je, voordat je gaat vissen, de lamp door en door kent. Dus eerst een paar keer thuis oefenen, en dan vooral: in het donker.

Zorg er voor dat je tijdens het vissen een goede zaklamp bij je hebt. Als de petroleumvergasser tijdens het vissen in het donker ploteling uitvalt, is het bijna een onmogelijke opgave om deze weer aan te krijgen zonder hulplicht. Een voorhoofdslamp is hier ook zeer goed bruikbaar. Controleer ook de zaklamp van te voren!

Neem altijd voldoende reservespullen mee naar het water. Een extra sproeiernaald, steentje en vooral kousjes zijn beslist noodzakelijk. vergeet ook niet het gereedschapssetje om bijvoorbeeld losse moeren aan te draaien!


Klik hier om terug te gaan naar Vissoorten. Om terug te gaan naar Vissoorten.
Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite. Om naar de Inhoudspagina te gaan.
Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite. Om naar de Homepage te gaan.




















Klik Hier
LinkStad. Adverteer Gratis met ons Banner Exchange Netwerk