[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Oι Xρήσεις της Πυρηνικής και οι Συνέπειές της] > [Kozlodui]

(Kozlodui)

Tο Kozlodui έχει καταλήξει να είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος ραδιενεργούς μόλυνσης για τα Βαλκάνια, καθώς κατά το παρελθόν έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά διαρροών στις δεξαμενές αποβλήτων. Το πρόβλημα αυτού του πυρηνικού σταθμού δεν έχει μόνο σχέση με την ασφάλεια της λειτουργίας του, αλλά έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Η Δύση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενταχθεί στην πυρηνική αγορά των ανατολικών χωρών κι έτσι συγκρούεται με τη Ρωσία, η οποία μέχρι τώρα προπορευόταν αισθητά σ’αυτό τον τομέα. Κι ενώ ήδη έχει ριχθεί στη μάχη της πυρηνικής αγοράς της Ανατολικής Ευρώπης η αμερικανική Γουέστινγκ Χάουζ και η γερμανική Ζίμενς, ο ανταγωνισμός αυξάνεται, καθώς εισβάλλουν δυναμικά μια σειρά άλλων εταιριών από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν οι τέσσερις από τις έξι μονάδες του σταθμού του Kozlodui, από τον οποίο η Βουλγαρία αντλεί το 40% της ενέργειας που χρειάζεται κάθε χρόνο. Ανάμεσα στις τέσσερις μονάδες περιλαμβάνεται και η μονάδα νούμερο 1, η οποία τέθηκε σε επαναλειτουργία από τις αρχές Οκτωβρίου του 1995. Πρόκειται για τη μονάδα που πριν από μερικά χρόνια είχε παρουσιάσει προβλήματα κι έτσι επισκευάστηκε από τους Ρώσους τεχνικούς. Παρόλ’αυτά υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι αυτά τα προβλήματα δε διορθώθηκαν, αφού οι Ρώσοι αποφεύγουν να ικανοποιήσουν το αίτημα των δυτικών για επανεξέταση της μονάδας.

Ακόμα, εκκρεμεί το ζήτημα της αντιμετώπισης των ραδιενεργών αποβλήτων, τα οποία θάβονται σε διάφορες περιοχές της βουλγαρικής γης ή ρίχνονται στη Θάλασσα. Γι’αυτό άλλωστε κάθε , πυρηνικό εργοστάσιο είναι εγκατεστημένο στις όχθες κάποιου ‘ ποταμού. Συγκεκριμένα το Kozlodui είναι κτισμένο δίπλα στο Δούναβη. Έτσι ο άμεσος κίνδυνος που προκύπτει είναι να χυθεί το ραδιενεργό νερό της δεξαμενής στα νερά του ποταμού. Η συσσωρευμένη ποσότητα των 600 τόνων πυρηνικών αποβλήτων στις δεξαμενές του Kozlodui, που αντιστοιχούν σε ραδιενέργεια 200 εκατομμυρίων Κιουρί, αποτελεί έναν επιπλέον κίνδυνο για ραδιενεργό μόλυνση. Η ποσότητα αυτή των αποβλήτων έχει συσσωρευτεί, γιατί το κόστος απομάκρυνσής τους και επεξεργασίας σε ειδικές μονάδες του εξωτερικού υπολογίζεται γύρω στα 250 δισεκατομμύρια δραχμές.

Παράλληλα όμως είναι γνωστό πως κάτω από το πρόσχημα της ενεργειακής κρίσης και της προόδου της επιστήμης, κρύβονται τα οικονομικά συμφέροντα των εταιριών και η έντονη εξάρτηση από τις πυρηνικές χώρες. Πίσω από την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα υποθάλπτεται ίσως η δυνατότητα παραγωγής πυρηνικών οπλών.

Το Kozlodui εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός δεύτερου Τσερνομπίλ, αυτή τη φορά όμως λόγω της μικρότερης απόστασης από τα ελληνικά σύνορα, οι επιπτώσεις θα είναι τουλάχιστον τετραπλάσιες για τη χώρα μας.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Oι Xρήσεις της Πυρηνικής και οι Συνέπειές της] > [Kozlodui]