[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Προσεγγίσεις στο πρόβλημα του ρατσισμού] > [Εισαγωγή στην εκδήλωση της 19ης Μαίου 1997]

(Εισαγωγή στην εκδήλωση της 19ης Μαίου 1997)

 

H φετινή εκδήλωση της περιβαλλοντικής ομάδας έχει ως θέμα το πρόβλημα του ρατσισμού. Άλλωστε και το 1997 έχει ανακηρυχθεί έτος κατά του ρατσισμού.

Η εκδήλωσή μας αρχικά περιελάμβανε, εκτός του σημερινού προγράμματος το οποίο Θα παρακολουθήσετε, και άλλες εργασίες μαθητών , προβολή μαγνητοσκοπημένης ταινίας και ομιλίες ειδικών από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., τη Διεθνή Αμνηστία και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Οι συνθήκες όμως που διαμορφώθηκαν την παρούσα σχολική χρονιά, μας οδήγησαν στην απόφαση να παρουσιάσουμε το ένα μέρος του προγράμματος σήμερα και το άλλο στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς .

Θα Θέλαμε να τονίσουμε το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μαθητές για το θέμα αυτό. Η συμμετοχή τους ήταν τόσο μεγάλη που ορισμένους αναγκαστήκαμε να τους αποκλείσουμε, γιατί δεν ήταν δυνατόν να ελέγξουμε και να παρουσιάσουμε τόσο πολύ υλικό. Να σημειώσουμε ακόμα ότι όλα τα κείμενα που θα διαβαστούν, αποτελούν προσωπικές εργασίες των μαθητών , όπως και τα έργα ζωγραφικής, που μπορείτε να δείτε στους τοίχους. Οι μαθητές εργάστηκαν κατά ομάδες , δούλεψαν φιλότιμα και σκληρά, και εκτός ωρών διδασκαλίας, γι’ αυτό και αξίζουν τα συγχαρητήριά μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Διευθυντή του Σχολείου μας , κ. Ρήγα Γεώργιο, για την κατανόηση, την αμέριστη συμπαράσταση και την ουσιαστική βοήθειά του. Θα θέλαμε ν’ αναφερθούμε επίσης και στους φορείς , με τους οποίους ήρθαμε σ’ επαφή προκειμένου να πραγματοποιήσουμε το προγραμμά μας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

1. Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, που μας έδωσε χρήσιμο υλικο και τις αρχικές κατευθύνσεις .Μέσω αυτού ήρθαμε σ’ επαφή με τον Παναφρικανικό Σύνδεσμο και άλλες οργανώσεις προσφύγων.

2. Τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και ειδικοτερα την Εθνική Επιτροπή κατά του ρατσισμού για τις χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές και τελευταία για το εποπτικό υλικό που ευγενικά μας παραχώρησε, αλλά και για τη χρηματοδοτηση του προγράμματός μας.

3. Την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για το εποπτικό υλικό και άλλα πληροφοριακά στοιχεία.

4. Τον Παναφρικανικο Σύνδεσμο. Επισκεφθήκαμε δύο φορές τον παιδικό του σταθμό και μιλήσαμε με τους εκπροσώπους του.

5. Τους Κούρδους, τους οποίους επισκεφθήκαμε στις παιδικές κατασκηνώσεις του Υπ. Παιδείας στον Αγ. Ανδρέα Αττικής, και τους προσφέραμε τροφιμα, ρουχα και γραφική ύλη, τα οποία συγκέντρωσαν οι μαθητές του Σχολείου.

Επίσης ήρθαμε σ’ επαφή με την Οργάνωση Πολωνών προσφύγων στην Ελλάδα, με το Σύνδεσμο Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων, με το Forum μεταναστών της Ευρωπαϊκή Σνωση, με τη Διεθνή Αμνηστία και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Αυτές οι επαφές ή δεν ευοδώΘηκαν ή θα ολοκληρωθούν στις εκδηλώσεις μας το φθινόπωρο.

Θερμότατα ευχαριστούμε επίσης τις “Γραφικές Τέχνες Ύψιλλον” και τον κ. Αλέκο Χατζιδάκι που φιλικά και με τόσο ενδιαφέρον δεν έπαψε να μας βοηθά και να μας συμπαραστέκεται.

Τέλος ένα μεγάλο “ευχαριστώ” απευθύνουμε και στη Διοίκηση της Κτηματικής Τράπεζας που με την ευγενική της χορηγία μας έδωσε τη δυνατότητα, για δεύτερη φορά, να διασώσουμε το έργο μας και να μπορέσουμε να το κάνουμε ευρύτερα γνωστό.

Ευχαριστούμε θερμά,
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες,
ΕΛΕΝΗ ΓΑΛENIANOΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΛΑΤΖΉ

 

[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Προσεγγίσεις στο πρόβλημα του ρατσισμού] > [Εισαγωγή στην εκδήλωση της 19ης Μαίου 1997]