Laman Yang Merestui Perjuangan Menegakkan Sebuah Negara Islam

Anda Pengunjung ke Sejak 4 Mac, 1999

Kemaskini Terakhir: 11 November 1999

______________________________________________________________________________

 

ANTARA MASJID AR-RAHMAN DAN KUIL DI SENTUL

A'kum...
Kejadian yg sebenarnya berlaku di masjid Sg Besar (bukan Sabak Bernam). Sebelum kejadian tersebut diberitakan ada seekor babi hutan didapati berkeliaran di kawasan masjid Sg Tengar, Sabak Bernam. Tapi penduduk disekitar tak ambik hirau sebab kawasan Sabak/Sg Besar memang banyak babi hutan berkeliaran, terutama bila banyak kawasan kebun/hutan dimajukan.

Tetapi apa yg berlaku di masjid Sg Besar agak berlainan kisahnya. Menurut seorang ustaz di Kg banting, Masjid Sg Besar ini (sebagaiman banyak masjid lain lakukan) diadakan majlis ilmu pada mlm2 tertentu dgn ustaz2 tertu yg mengajar perbagai bidang ilmu ugama. Menurutnya, kebanyakan ustaz2 ini telah diberhentikan 'perkhidmatan kuliah'nya kerana tidak selari dgn kehendak pemerintah.

Sebelum kejadian tersebut kebetulan diadakan solah hajat bagi semua sekolah di daerah Sg Besar utk murid2 menghadapi pepriksaan PMR SPM. Dan juga difahamkan, Kadi baru yg dilantik (yg lama telah ditukarkan) turut terlibat dgn pemberhentian ustaz2 ini & juga difahamkan 2/3 hari sebelum kejadian telah diadakan mesyuarat utk mengadakan sanbutan BN "Pemimpin Bersam Rakyat"- anjran MB di Stadium Merdeka, pada 31/10/99. Kadi yg sama bermesyuarat memberikan sokongan utk sambutan tersebut.

Adalah diberitakan sebanyak 5 ekor babi telah masuk ke dlm masjid tersebut & menyebabkan banyak pintu pecah (pintu sliding). Berita terakhir yg saya dpt tau utk kos utk menukar carpet & pintu adalah lebihkurang RM80,000. Sebanyak 2 ekor babi berjaya ditembak di luar kawasan masjid.

Sekian, Wolllohhua'lam.