[Afbeelding bedrijfslogo]

    Bericht 5


Start Omhoog Feedback Inhoud Zoeken

 

 

Vrijgegeven voor publicatie


Sarcodontia crocea (Boomgaardstekelkorstzwam) gevonden in het Maldegemveld

 

Sarcodontia crocea (Boomgaardstekelkorstzwam)

 

Sarcodontia crocea (Boomgaardstekelkorstzwam) is een uiterst zeldzame paddestoelensoort. Deze zwam is een parasiet op oude appelbomen. Het vruchtlichaam is wasachtig, geel van kleur en heeft lange, hangende stekels. Deze stekelkorstzwam heeft een monomitisch trama (dunwandige hyfen) wat hem onderscheidt van Mycoaciella (met dimitisch trama (met dik- en dunwandige hyfen)) en heeft geen cystiden waar Mycoacia leptocystiden of cystidiolen heeft. De geur van de zwam heeft iets van overrijpe peren, hoewel sommigen er de geur van ananas in herkennen of zelfs ranzige frangipane.

We vonden deze zwam reeds in december 2003, maar op 4 januari stond hij op zijn mooist en werd hij digitaal vereeuwigd. Hij was intussen uitgegroeid over een totale lengte van meer dan een meter.

Na rondvraag via de mailinglist der mycologen blijkt deze zwam nog zo goed als onbekend te zijn in België. De laatste waarneming dateert van 1853 (Mathieu, Flore generale de Belgique, als Hydnum mucidum var. setosum, te Floreffe, op oude perelaar "poirier" in boomgaard). Blijkbaar zijn er over deze soort geen gegevens bekend bij FUNBEL.

Ten noorden van ons is de soort zeer zeldzaam (Nederland, Denemarken en Zweden)! Naar het zuiden toe (o.a. Frankrijk) is hij minder zeldzaam maar sterk bedreigd door verdwijnend biotoop (hoogstamboomgaarden met ook wel eens een boom met dode takken).

 

Nog enkele beelden van dit zeldzaam 'pareltje':

Sarcodontia crocea (Boomgaardstekelkorstzwam)
onderaan een dode tak van appelboom

 

Sarcodontia crocea (Boomgaardstekelkorstzwam),
lange stekels vormen het kiemvlies of hymenium

 

 

Start ] Omhoog ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan schoonackersmarc@freegates.be.
Copyright © 2002 Paddestoelenwerkgroep NatuurPunt Meetjesland
Laatst bijgewerkt: 05 March 2005