[Afbeelding bedrijfslogo]

    22/01/03


Start Omhoog Feedback Inhoud Zoeken

 

 

Op 22 januari 2003 verkenden we de bossen van het Hooggoed te Aalter (uurhokken C2.54.44 en C2.55.33).

Op dit moment zijn weinig zwammen te vinden. Desalniettemin kunnen we vandaag 34 soorten op naam brengen. We moeten het vooral hebben van houtbewonende soorten. Vooral korstzwammen, enkele kogelvormige paddestoelen (meestal zeer klein en op een stroma zittend) en ook wel gelatineuze soorten zoals druppelzwammen en trilzwammen krijgen de volle aandacht. Onder de korstzwammen heb je er met hoedjes (zoals Trametes versicolor (Gewoon elfenbankje)) en zonder hoedjes (zoals vele schorszwammen). De meest in het oog springende soort was wel Peniophora violaceolivida (Grauwviolette schorszwam) die we op wilg aantroffen. 

Heel het jaar door blijven de hoeden van Ganoderma lipsiense (Platte tonderzwam) zichtbaar. Deze parasiet groeit aan de voet van bomen of boomstronken.

Ganoderma lipsiense (Platte tonderzwam)


De interessantste soort was Plicaturopsis crispa (Plooivlieswaaiertje), die een echte opmars maakt in onze regio. We vinden ze vaak met vele tientallen bijeen op afgestorven hout van diverse boomsoorten. 

Bij de 'gewone' paddestoelen viel ons één soort op, namelijk Phaeogalera oedipus (Donsvoetbundelzwam). Deze voorjaarssoort zien we waarschijnlijk wel eens over het hoofd. Ook Tubaria hiemalis (Winterdonsvoetje) dat op kruidige stengels van planten groeit, werd deze keer gevonden. 

In perioden van schaarste kijken we ook wel eens naar mossen. Eric en Marnix zijn behoorlijk goede mossenkenners. Die kennis kan ons nog van pas komen omdat ook op mossen nogal wat zwammen voorkomen, vaak aan één enkele mossoort gebonden.


 

Start ] Omhoog ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan schoonackersmarc@freegates.be.
Copyright © 2002 Paddestoelenwerkgroep NatuurPunt Meetjesland
Laatst bijgewerkt: 05 March 2005