[Afbeelding bedrijfslogo]

    26/02/03


Start Omhoog Feedback Inhoud Zoeken

 

 

Op 26 februari 2003 trokken we door de Keigatbossen op de grens van Ursel met Zomergem (uurhokken C2.46.44, C2.47.33 en C2.47.44). 

In totaal werden 29 soorten zwammen op naam gebracht. Het Keigat was zeker geen veelbelovend biotoop. Veel dreven zijn niet toegankelijk en bovendien waren de bewandelde paden opgehoogd met steenslag wat niet bevorderlijk is voor een rijk fungibestand.

Behalve de te verwachten, zeer algemene soorten voor deze tijd van het jaar (Bjerkandera adusta, Calloria neglecta, Daedaleopsis confragosa, Diatrype stigma, Diatrypella quercina, Hypoxylon multiforme, ...) zijn er maar een drietal bijzondere vondsten te melden, alle drie op dezelfde beukentak. 

In één van de zijdreven troffen we een Hypoxylon-achtige zwam aan op afgezaagde beukentakken. Deze soort is echter niet te vinden in het boek van Breitenbach. Vermoedelijk gaat het om Biscogniauxia nummularia of Ruwe korstkogelzwam (zie foto).

Biscogniauxia nummularia (Ruwe korstkogelzwam)

Op dezelfde beukentak stond een bekerzwammetje op naakt hout. Deze ascomyceet  was uitgedroogd en de kleur en beharing waren nauwelijks te herkennen. Voorlopig is deze niet te benoemen. Het is afwachten tot deze terug is opgeweekt om nieuwe vruchtlichamen te bekijken. Bernard De Clercq, ascospecialist van de Oost-Vlaamse Mycologische Werkgroep, zal deze misschien op naam kunnen brengen. 

Tenslotte vonden we er enkele perithecia van één of andere pyrenomyceet. Ook hiervan is geen naam terug te vinden.

Aanvulling 29/03/03:

De drie 'moeilijk' te determineren soorten werden door Bernard De Clercq op naam gebracht.

  1. Het bekerzwammtje was Mollisia lividofusca (Fr.) Gill. (geen Nederlandse naam). Het is een typische voorjaarssoort die gemakkelijk te herkennen is aan het bruine subhymenium. Deze ascomyceet groeit op rottend hout.

  2. Een tweede soort op dezelfde tak was Rhamphoria pyriformis (Fr.) Höhn (geen Nederlandse naam). Zichtbaar waren de kleine, peervormige, half uit het rotte hout stekende perithecia van deze zeer zeldzame pyrenomyceet. Deze soort had Bernard De Clercq zelf nog maar één keer eerder gevonden. Er zit ook maar één exsiccaat in Meise. Deze soort word niet vermeld in 'Het Overzicht van de Paddestoelen in Nederland'.

  3. Tenslotte bleek de derde soort inderdaad Biscogniauxia nummularia of Ruwe korstkogelzwam te zijn (zie foto hierboven).

 


 

Start ] Omhoog ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan schoonackersmarc@freegates.be.
Copyright © 2002 Paddestoelenwerkgroep NatuurPunt Meetjesland
Laatst bijgewerkt: 05 March 2005