[Afbeelding bedrijfslogo]

    07/04/04


Start Omhoog Feedback Inhoud Zoeken

 

 

Het Bellebargiebos te Waarschoot bestaat uit zowel loof- als naaldhout. Er mag bovendien nogal wat dood hout blijven liggen en dit biedt heel wat mogelijkheden voor de ontwikkeling van fungi. De zanderige bodem varieert er van nat tot droog en ook voor fungi telt het ecologische principe dat de grootste diversiteit aan ecologische niches een grote diversiteit aan soorten oplevert. 

Het Bellebargiebos of de Bakkersbossen te Waarschoot

 

Voorjaarsbloei in het Bellebargiebos

 

Op woensdag 7 april 2004 trokken we door een deel van dit bos. We troffen er een 30-tal soorten fungi aan, wat gezien het drogere weer van de laatste 2 weken vrij veel is.

De meest opvallende waarneming was Dumontinia tuberosa (Anemonenbekerzwam). Vorige week vonden we deze ascomyceet ook al in de bossen op de Ganzenkleit in Ursel. Maar hier in de Bellebargiebossen vonden we er zeker meer dan honderd. Het zwarte sclerotium bevindt zich 5 tot 10 cm in de bodem en leeft op bosanemoon. In het voorjaar vormt deze zwam bruine, bekervormige vruchtlichamen die bij ouder worden openstulpen. 

Dumontinia tuberosa (Anemonenbekerzwam)

 

Dumontinia tuberosa (Anemonenbekerzwam)


Bij het begin van de tocht vonden we al het Harig dwergoortje (Resupinatus trichotis). Dit kleine paddestoeltje met opvallend bleke lamelsnede is te vinden op dood, reeds ontschorst hout. 

Resupinatus trichotis (Harig dwergoortje)


Klein, maar fijn en overvloedig voorkomend op halfvergane napjes van beuk is de Beukendopgeweizwam (Xylaria carpophila).

Xylaria carpophila (Beukendopgeweizwam)

 

Xylaria carpophila (Beukendopgeweizwam)

 

Op zoek gaan naar paddestoelen in het voorjaar lijkt voor de meeste mensen een beetje gek. Paddestoelen worden nu eenmaal gelinkt met de herfst en niet met de lente. Maar de Bokaalkluifzwam (Helvella acetabulum) is een mooie paddestoel die net als de Anemonenbekerzwam (Dumontinia tuberosa) enkel dan te vinden is.

Helvella acetabulum (Bokaalkluifzwam)

 

Helvella acetabulum (Bokaalkluifzwam)

 

Nog zo'n voorjaarsgeval is de Speenkruidroest (Uromyces ficariae) voorkomend op bladeren van speenkruid. 

Uromyces ficariae (Speenkruidroest)

 

Uromyces ficariae (Speenkruidroest)

 

Van de Okerkleurige veldridderzwam (Melanoleuca cognata) vermoedden we in eerste instantie dat het om een Hertezwam (Pluteus sp.) ging. De standplaats (niet op grote stukken hout), de witte sporen en de bochtig aangehechte plaatjes gaven uiteindelijk uitsluitsel. 

Melanoleuca cognata (Okerkleurige veldridderzwam)

 

Op een lorkenkegeltje vonden we het Gewoon franjekelkje (Lachnum virgineum).

Lachnum virgineum (Gewoon franjekelkje)

 


 

Start ] Omhoog ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan schoonackersmarc@freegates.be.
Copyright © 2002 Paddestoelenwerkgroep NatuurPunt Meetjesland
Laatst bijgewerkt: 05 March 2005