[Afbeelding bedrijfslogo]

    17/09/03


Start Omhoog Feedback Inhoud Zoeken

 

 

Deze keer bezochten we de Bellebargiebossen of Kwadebossen te Waarschoot. We vonden een 60-tal soorten zwammen waaronder voor het eerst Simocybe sumptuosa (groot matkopje). Dit zwammetje groeide op een verterende beukentak. Het is een mat-viltig, bruin paddestoeltje tot 4 cm groot met een bruine steel met wit dons aan de voet. 

Simocybe sumptuosa (Groot matkopje)

De sporee van het groot matkopje is roestkleurig en met het boek van Hans Vermeulen is het gemakkelijk te determineren als Simocybe. Microscopisch moeten enkel de sporen nagekeken worden omdat Simocybe centunculus (olijfkleurig matkopje) er goed op lijkt. Het groot matkopje is de laatste weken meerdere keren gemeld in Vlaanderen. Misschien zit die warme zomer daar wel voor iets tussen. Volgens de Nederlandse aantekenlijst is het een zeldzame soort, maar vermoedelijk toenemend in aantal.

Simocybe sumptuosa (Groot matkopje)


Een andere leuke soort gevonden op onze tocht was de rode boleet (Boletus rubellus).

Boletus rubellus (Rode boleet)

Deze soort heeft gele buisjes die bij aanraking blauw verkleuren (zie foto). 

Boletus rubellus (Rode boleet)


De citroenstrookzwam (Antrodia xantha) is een gaatjeszwam die op dood hout voorkomt. We troffen een boomstronk aan die bijna overgroeid was door deze zwam.

Antrodia xantha (Citroenstrookzwam)


Ook de valse hanenkam (Hygrophoropsis aurantiaca) voelt zich thuis in de Bellebargiebossen. We troffen deze soort overvloedig aan.

Hygrophoropsis aurantiaca (Valse hanenkam)


Dwars door de baksteenresten in een opgehoogde oprit naar een boerenhof groeide een stinkparasolzwam (Lepiota cristata).

Lepiota cristata (Stinkparasolzwam)


De rimpelende melkzwam (Lactarius tabidus) stond te pronken op de boorden van enkele drooggevallen sloten. De verse exemplaren vertoonden rijkelijk 'melkdruppels'.

Lactarius tabidus (Rimpelende melkzwam)


De roodstelige fluwelboleet (Boletus chrysenteron) troffen we meermaals aan langs de humusrijke dreven.

Boletus chrysenteron (Roodstelige fluweelboleet)


Pluishoedhertezwam, Poeder- en Plaatjeszwamgast, Gele ringboleet en vermoedelijk ook Eikenweerschijnzwam waren nog enkele andere te vermelden vondsten. De laatstvermelde soort moet nog gecontroleerd worden want het was nog een zeer jong exemplaar.

Russula delica (Witte russula), een stevige russula uit de groep met Grofplaatrussula werd ook aangetroffen. Deze soort verandert bij doorsnijden nooit van kleur. Ze verkleurt noch rood, noch zwart, ook niet na langere tijd. Enkel de standplaats lijkt ons wat vreemd. Deze soort zou enkel op kalkgrond voorkomen en in het Bellebargiebos ontbreekt dit soort bodem. We vonden deze witte russula in een gracht (niet bepaald een kalkrijk biotoop). 

Tenslotte nog een foto van Arcyria denudata, een slijmzwam gevonden op een stukje dood hout. Meer foto's hiervan in de picture gallery. 

Arcyria denudata

 


 

Start ] Omhoog ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan schoonackersmarc@freegates.be.
Copyright © 2002 Paddestoelenwerkgroep NatuurPunt Meetjesland
Laatst bijgewerkt: 05 March 2005