[Afbeelding bedrijfslogo]

    15/10/03


Start Omhoog Feedback Inhoud Zoeken

 

 

Vandaag wordt er in het Drongengoedbos gespeurd naar zwammen. Het is de bedoeling om de wandeling van komende zondag voor te bereiden. Na enkele makkelijk te herkennen soorten zoals de groene knolamaniet, de papilmycena en de weidekringzwam vinden we een clitocybe die we niet onmiddellijk herkennen. Na determinatie blijkt het de grote loofbostrechterzwam (Clitocybe phyllophila) te zijn. Even verder vinden we een zwartwordende stuifzwam (Lycoperdon foetidum). 

Lycoperdon foetidum (Zwartwordende stuifzwam)

 

Aan een heideperceeltje met berk, bramen en struikhei treffen we vliegezwam, zwavelkop en een sneeuwwit exemplaar van de roze berkenrussula (Russula betularum).

Russula betularum (Roze berkenrussula)

 

Wat verder staat een zwartgroene melkzwam (Lactarius necator).

Lactarius necator (Zwartgroene melkzwam)

 

Een eerste keer dit jaar vinden we de vaalblauwe kaaszwam (Oligoporus subcaesius). Wat verder treffen we zelfs onderstaande prachtexemplaren aan.

 Oligoporus subcaesius (Vaalblauwe kaaszwam)

 

Op een oude, omgevallen beukenstam groeit de witte bultzwam en de porseleinzwam. De paarse knoopzwam (Ascocoryne sarcoides) 'smeekt' om gefotografeerd te worden. 

Ascocoryne sarcoides (Paarse knoopzwam)

 

Op de plaats waar de liggende beukenstam contact maakt met de grond, groeien glimmerinktzwammen (Coprinus micaceus).

Coprinus micaceus (Glimmerinktzwam)

 

Bij beuk vinden we de stevige braakrussula (Russula mairei) en de rodekoolzwam (Laccaria amethystina).

Russula mairei (Stevige braakrussula)

 

Laccaria amethystina (Rodekoolzwam)

 

Wat verder vinden we de schubbige bundelzwam (Pholiota squarrosa) en hoog en droog een slijmsteelbundelzwam (Pholiota adiposa).

Pholiota squarrosa (Schubbige bundelzwam)

 

Pholiota adiposa (Slijmsteelbundelzwam)

 

De spekzwoerdzwam (Phlebia tremellosa) dankt zijn naam aan zijn uiterlijk. Hij lijkt een beetje op klaargemaakt vet spek.

Phlebia tremellosa (Spekzwoerdzwam) 

 

De toefige labyrintzwam (Abortiporus biennis) is zeer jong te herkennen aan de donkerpaarsrode, kleverige bulten op dode boomstronken. Eens uitgegroeid heeft de tolvormige zwam een doolhofachtig netwerk van richels aan de onderzijde van de hoed.

Abortiporus biennis (Toefige labyrintzwam)

 

De grote kale inktzwam (Coprinus atramentarius) kan ons niet bekoren ervan te eten. Hij is in combinatie met alcohol niet te genieten. Het zogenaamde antabuseffect maakt je zo misselijk als wat.

Coprinus atramentarius (Grote kale inktzwam)

 

Evenmin kon het puntig kaalkopje (Psilocybe semilanceata) ons in verleiding brengen ervan te proeven. Enkele tot tientallen van deze zwammetjes veroorzaken een LSD-trip bij wie ervan eet. Dit beruchte paddestoeltje vonden we aan de rand van een weide tussen de bossen.

Psilocybe semilanceata (Puntig kaalkopje)

 


 

Start ] Omhoog ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan schoonackersmarc@freegates.be.
Copyright © 2002 Paddestoelenwerkgroep NatuurPunt Meetjesland
Laatst bijgewerkt: 05 March 2005