[Afbeelding bedrijfslogo]

    12/11/03


Start Omhoog Feedback Inhoud Zoeken

 

 

We trokken vandaag door het Drongengoed ten westen van het Jagershof (militair domein). Het is de beste uitstap van het jaar geworden wat soorten betreft. Deze keer was ook Ruben Walleyn mee op stap en hij leerde ons een aantal soorten kennen en wist er achteraf ook enkele microscopisch te determineren.

Witschubbige gordijnzwam (Cortinarius hemitrichus) en Roodrandgordijnzwam ( Cortinarius anthracinus) hebben we zo leren kennen. C. hemitrichus groeit bij berk en wilg en is algemeen, maar C. anthracinus groeit bij eik en beuk op klei en is volgens de Nederlandse aantekenlijst zeer zeldzaam. Volgens de rode lijst is deze soort met uitsterven bedreigd. 

Cortinarius hemitrichus (Witschubbige gordijnzwam)

 

Cortinarius anthracinus (Roodrandgordijnzwam)

 

Ook de variëteit sylvestris van Russula emetica moet ons kunnen bijblijven. Deze is kleiner, de hoedhuid is matter, de plaatjes hebben een blauwere schijn en de lamellen staan wijder uiteen dan R. emetica. Bovendien is het vlees onder de hoedhuid niet zo rozerood als bij R. mairei. Deze variëteit wordt nu als aparte soort erkend. Russula silvestris heeft nog geen Nederlandse naam (misschien 'bosrussula'?).

Russula silvestris

 

Paarse knoopzwam komt volgens Ruben voor in twee variëteiten: de Grootsporige paarse knoopzwam (Ascocoryne cylichnium) komt voor op vermolmd hout, de Paarse knoopzwam (Ascocoryne sarcoides) op verser hout (zaagvlakken bijvoorbeeld). 

Op beuk vonden we de Appelboomkaaszwam. Deze soort heeft een roomkleurig-rozige schijn in de gaatjes. Het is een vrij zeldzame soort die op appelbomen groeit maar ook wel gemeld wordt op beuk. In de aantekenlijst wordt deze soort gemeld als potentieel bedreigd wegens zeldzaamheid van zijn standplaats (oude appelaars).

Tyromyces fissilis (Appelboomkaaszwam)


Roodgrijze melkzwam (Lactarius vietus) groeit bij berk op natte bodems. In de aantekenlijst vermeld als bedreigd omwille van de achteruitgang van zijn biotoop door vermesting en verzuring. Deze soort is te herkennen aan de duidelijk scherp afgelijnde witte zone op de steel juist onder de hoed.

Lactarius vietus (Roodgrijze melkzwam)


Op een liggende beukenstam groeide massaal de kleinsporige franjehoed (Psathyrella laevissima). In de aantekenlijst als uiterst zeldzaam vermeld. Daarin wordt de soort gemeld in loofbos op kalkhoudend duinzand of rivierklei. Deze beuk lag echter midden in het bos waar van enige kalk geen spoor te vinden is. 

Psathyrella laevissima (Kleinsporige franjehoed)


Stekelige korstkogelzwam (Eutypa spinosa) en Kasseienkogelzwam (Hypoxylon cohaerens) groeien ook op beuk. De eerste is een zeer algemene soort op beuk. De tweede is volgens de aantekenlijst zeer zeldzaam, al is de werkelijke verspreiding slecht bekend (zegt men erbij). Er zijn 2 variëteiten: de var. cohaerens komt voor op beuk en kent een ruimere verspreiding dan de var. microsporum die op eik groeit.

Eutypa spinosa (Stekelige korstkogelzwam)

 

Hypoxylon cohaerens (Kasseienkogelzwam)


Heel klein, maar niet ontsnapt aan he oog van Marc was de schotelkluifzwam (Helvella macropus).

Helvella macropus (Schotelkluifzwam)


Twee bundelzwammen hebben we gezien: op een kankerplek op berk stond de elzenbundelzwam (Pholiota alnicola), de slijmerige blekerik onder beuk; beide algemeen.

Pholiota alnicola (Elzenbundelzwam)


We vonden ook een grootsporig oorzwammetje. Deze soort is zeer duidelijk behaard, wat op cesati doet denken maar ze heeft grote sporen. De aantekenlijst meldt deze soort als vrij zeldzaam.

Nog een leuke vondst was het loodkleurig netplaatje (Dictydiaethalium plumbeum), een slijmzwam die groeide op de schors van een dode beuk.

Dictydiaethalium plumbeum (Loodkleurig netplaatje)


Tenslotte vermelden we nog de korreltjeszwam (Bulbillomyces farinosus) groeiend op natte, aangedrukte grond.

Bulbillomyces farinosus (Korreltjeszwam)

 


 

 

 

Start ] Omhoog ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan schoonackersmarc@freegates.be.
Copyright © 2002 Paddestoelenwerkgroep NatuurPunt Meetjesland
Laatst bijgewerkt: 05 March 2005