PROJE YÖNETIMI
Hazirlayan : Savas Sakar
Her turlu sorulariniz icin e-mail : savassakar@iname.com
 

Bolum 1

Proje Yönetimi Metodolojisi Nedir?

Proje Yönetimi Metodolojisinin amacı, IT projelerinin standart bir metod ve yöntemle, disiplinli, iyi yönetilen, ürünlerin yada sonuçların kaliteli teslimini güvence altına alarak belirli bir bütçe ve zaman kısıtı altında gerçekleştirilmesidir. Proje Yönetimi içerdiği değişkenlerin fazlalığından tek ve standart bir yol olarak çözüm sunmamaktadır. Her organizasyon kendi bünyesinde oluşturduğu metodolojiyi proje bazında tekrar değerlendirmeli ve daha sonra çalışmalara ba?lamalıdır.

Aşağıdaki şekilde Proje Yönetimi Metodolojisi görülmektedir

Proje Yönetimi Metodolojisi

Proje Yönetimi Devamlı Bir Süreçtir

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi proje yönetimi devamlı bir. süreçtir. Aktivitelerin sabit sıralandığı bir sistem değildir. Süreçler içiçedir ve birbirlerinden ayrı düşünmek imkansızdır.

Kontrol, gözden geçirme ve raporlama ise tüm çevrimde baştan sona devam eden işlemlerdir. Metodoloji projenin yönetimi ile ilgili akışı gösterir fakat geliştirme çalışmalarının proje spesifik ve tek olması sebebiyle uygulama detaylarını göstermez.
Proje Yönetimi Metodolojisi ile Geliştirme Hayat Çevrimi İlişkisi

Proje Yönetiminin Gelistirme Hayat Çevrimine İlişkisi

Yukarıda görüldüğü gibi geliştirme hayat çevrimi projenin uygulanması aşaması ile aynı anda gerçekleşmektedir. Proje Yönetimi ve ilgili aktiviteler spesifik geliştirme metodolojisinden bağımsızdırlar.

Metodolojinin Uygulanabilirliği

Proje Yönetimi Metodolojisi tüm projelerinde genel olarak uygulanabilir olarak düzenlenmiştir. Proje Yönetiminin hangi projelerde uygulanacağına şirket politikaları ile karar verilir. Bu kararı projenin büyüklüğü ve riski belirlemelidir. Bölüm Yöneticileri projelendirilmesini istedikleri projeleri yönetim toplantılarında sunacaklardır. Buradan çıkacak bir karar veya üst yönetimin direkt olarak projelendirilmesine karar verilen projeler Proje Yönetimi Metodolojisi çerçevesinde projelendirileceklerdir.

Metodolojinin Biçimlendirilmesi

Metodolojinin tasarımı projelerin genel yapısı üzerinden belirlenmiştir. Bu suretle metodolojinin gerekli esnekliğe sahip olması öngörülmüştür. Projelerin içerik ve nitelik itibariyle incelenmesi sonucu büyük ve karmaşık projelerde izlenecek yol ile daha küçük projelerde izlenecek yolun birbirinden ayırılması gerekmektedir.

Unutulmaması gereken büyük ve kompleks projelerin yönetimsel kontrole ve gözden geçirmelere daha çok ihtiyacı olduğudur. Küçük projelerde ise kontrolden çok uygulama temelli iş gerçekleştirmelerine yönelinmesinde fayda vardır.

Proje Yöneticisi ve/veya Sponsor proje gereklilikleri doğrultusunda projenin ana aşamalarına karar vereceklerdir. Metodoloji ile ilgili bu düzenlemeler ve uygun görülen uygulamalar proje yönetici tarafından yazılı bir şekilde proje ekibine bildirilecektir. Ana aşamalar Proje Planı'nında temeli olacaktır.

Proje Yönetimi Sihirli Değnek Değildir?

Bu çalışma projelerin gerçekleştirilmesi için gerekli adımları anlatmakta fakat projenin BAŞARIYLA tamamlanmasını anlatmamaktadır. BAŞARI Proje Yönetimi Metodolojisinin uygulanabilirliği ile orantılıdır. Projelerin onaylanma öncesi geçirdiği ARAŞTIRMA dönemide bu başarının sağlanmasında hayati öneme sahiptir. Herhangi bir fikrin ürüne dönüşebilmesi için gerekli ön çalışmalar (Piyasa araştırmaları, yazılım/donanım değerlendirmeleri vb.) disiplinli ve çok yönlü olarak gerçekleştirilmelidir. Bu konuda araştırmanın önemi farklı alternatiflerin zaman, para ve spesifik özelleri cinsinden karşılaştırılmaları ile olmaktadır. projeleri için Araştırma Formu ektedir.

Sürekli Gelistirmeler

Metodoloji sabit ve değişmez değildir. Projelerdeki deneyimler ve öneriler ile gelişmeli, yaşanan süreçlerin organizasyon açısından değerlendirmeleri yapılmalı, bu konuda görüş bildirmek isteyenler cesaretlendirilmelidir. Metodoloji canlı bir varlık gibi organizasyonla beraber büyümelidir. Süreçler organizasyona göre optimize edildikçe metodolojiyi de geliştirecektir.

Proje Yönetimine geliştirici girdilerin sağlanması ve metodolojinin geliştirilmesi tüm birimlerince görev kabul edilmelidir.
Proje Nedir?

Projenin ne olduğunu tanımlamak Proje Yönetimi Metodolojisinin ne olduğunu ve etkinliğini anlamak açısından önemlidir.

 

Proje;

Başlama ve bitişi açıkça tanımlanmış aktivitelerle bütçe ve zaman kısıtı altında iyi tanımlanmış hedef ve amaçlara ulaşma eylemidir.

'da istenen hedefe ulaşmak için yapılması gereken ilk çalışma neyin proje olup neyin proje olmadığının belirlenmesidir. 1998'in sonn dönemide ele alınan pilot projelerde konusu "ticari ürünler" olan projelerin projelendirilmesine karar verilmiştir.

Proje Yönetimi Metodolojileri projelerin verimili çalışabilmesi için süre, maliyet, duyarlılık, personel sayısı, önem, aciliyet, karmaşıklık düzeyi vb. kriterlere göre değerlendirilmelerini ve kategorize edilmelerini öngörür. 'da yapılan çalışmalar sonucunda Proje Kategorizasyonunun ;
 
  BÜYÜK PROJE ORTA PROJE KÜÇÜK PROJE
SÜRE > 4 AY 1-4 AY < 1 AY
MALİYET > 1000 iş günü  100-1000 iş günü < 100 iş günü
DUYARLILIK MAJ. INT. MIN.
KARMAŞIKLIK > 4 Birim 2-4 Birim < 2 Birim
olması öngörülmüştür. Bu değerler çalışmanın yapıldığı andaki durum dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bu matris zaman içinde ve birimlerin kendi koşullarını değerlendirmesi sonrası değiştirilebilecektir.

NOT: Bu çalışmada ayrıca Proje Yönetimi maliyetlerinin proje maliyetinin % 2-10'u arasında değiştiği kabnul edilmiştir.

Proje sadece başarılması gereken aktiviteler bütünü olarak değil, amaçlara ulaşmak için bir süreç olarak ele alındığında proje yöneticisi işi aktiviteler düzeyine indirerek incelemelidir. Aktivitelerin bitişi projenin amacına ulaşmasını sağlayacak şekilde tüm proje ekibi tarafından belirlenmelidir.

Geçici Süreç

Projeler geçici süreçlerdir, son hedefe ulaşıldığında proje tamamlanmış olacaktır. Bu yüzden projenin başarıyla tamamlanması için projenin erken safhalarında projenin bitiş noktası yada ulaşılmak istenen hedefler tanımlanmalıdır. Birçok projenin bitmemesinin sebebi ise projeyi neyin sonlandıracağının tanımlanmamış olmasıdır.

Sponsor üst yönetiminde hem fikir olduğu son ürünü tanımlamalıdır. Projenin başarı kriteri taraflar arasında açık ve net bilinmelidir. Projenin başarı kriterinin tanımlanması için sorulabilecek en basit soru: "Bu projeyi neden yapıyoruz?" olacaktır. Başarı kriteri ölçülebilir olmalı ve yönetimsel (business) değerlerle dile getirilmelidir. Yönetimsel dile getirme ürünün piyasa araştırması, reklam beklentisi, tanıtımının nasıl olacağı, rakiplerin durumu vb. çalışmaların sonucunda ürünün kabul edilebilirliğini ortaya koymaktır.

İyi Tanımlanmış Hedefler

Projenin tamamlandığına ilişkin kararın verilebilmesi iyi tanımlanmış hedefleri gerektirir. İyi tanımlanmış hedefler olmadığında proje amacını yitirecektir.

 

HEDEF KOYMA

[Alis] “Bana hangi yoldan gitmem gerektiğini söyler misin?"

"Bu neyi istediğine ve neye ulsşmaya çalıştığına bağlı" dedi kedi “"Şey, bilmem ki………"dedi Alis "O zaman hangi yoldan gittiğin farketmez" dedi kedi “

—Alis Harkalar Diyarında
İyi tanımlanmış hedefler ki bunlar projenin kilometretaşları, teslimatları olacak ve araştırma sonuçları, beklentiler ve gereksinimlerden kaynaklanacaktır.

İsteklerin yada problemin tanımlanması dikkatli ve çok yönlü düşünme gerektirir.(Araştırma Raporu) Bu sayede projenin hedeflerinde netlik ve çözüm yaklaşımının ne olacağı konusunda karar verilebilir.

Proje Yönetimi Nedir?

Projeleri gerçekleştirmek için gerekli tüm araç ve tekniklerin bir arada kullanılmasıdır. Projenin tanımlanmasını, kategorize edilmesini ve gerçekleştirilmesini sağlamaya yönelik çalışmalar bütünüdür. Bu suretle her projede yer alan tanımlama, planlama, uygulama ve kontrol süreçlerine ilişkin aktiviteler proje yönetiminin bir parçasıdır.

Altyapı Beklentileri

Başarılı Proje Yönetimi, organizasyonun var olan yapısındaki uygulamaları dikkate alarak süreçlerin değerlendirilmesini, şirket politika ve prosedürlerinin projelerde işlerlik kazanmasını amaçlamaktadır. Örneğin performans değerlendirme, problem raporlama vb. uygulamalar için örnek verilebilir. Proje Yönetimi aynı zamanda organizasyonun bu yöndeki ihtiyaçlarınıda tanımlayarak verimliliğin artmasını sağlayacaktır.

Projeler genellikle ideal koşullar altında gerçekleşirler, ancak istenmeyen ortamlar ki; personel dirençleri vb. başarıyı olumsuz yönde etkileyecektir. Örneğin, şirketin personel politikaları kişileri motive etmiyorsa bu bir direnç oluşturacaktır.

 

Proje Yönetimi genel yönetim bilgisini gerektirir. Genel yönetim kuralları, çalışmaları, kavramları, teknikleri, araçları ve yetenekleri Proje Yönetimi için temel oluşturur. Ayrıca, başkalarıyla kolay çalışabilme, sorumluluk alabilme, gruba liderlik edebilme ve karar almada bu istenen özellikler içerisindedir.

'da Kavramsal A?ama

İşin başlangıcında hangi teknolojiyi kimin teslim alacağına, teknolojiyi kimin kullanacağına ve proje ile ilgili anlaşmaların hazırlanmasına kimlerin katılacağı (PROJE EKİBİ) belirlenecektir. Bu süreç aşağıdaki şekille açıklanmaktadır

Tanımlama Bileşenleri

  

Tanımlama Bileşenleri

Bu a?amada proje ile ilgili parametrelerinin tanımlanması ve projede ne şekilde yer alacakları belirlenecektir.

Projenin başlatıldığını ve onaylandığını kabul ettiğimiz takdirde, beklentiler doğrultusunda kavramsal olarak proje tanımlanmaya hazır demektir.

Proje başlangıç bilgilerinin geliştirilmesi ile ilgili kurallar ve süreçler değişmeyecektir. 'ın proje başlangıcındaki tanımlama çalışması Proje Tanımlama Dokümanı ile olacaktır.

Tanımlama aşamasının temel adımları şunlardır;

 

Proje Tanımı

Proje Tanımlama çalışması projeyi açıklayıcı nitelikte olup proje organizasyonunun yönetimsel ve teknik uyumun olduğu güvencesini vermeyi amaçlar. Üst düzey bir yaklaşımı, proje başarı faktörlerini ve üst düzey planlama bilgilerini tanımlar.

Proje tanımının içerdiği bilgi yönetimsel ve teknik olarak projenin ihtiyaç duyacağı bilgi ve diğer tüm desteğini tanımlamalıdır.

Tanımlama Başlangıcı

Tanımlamanın başlangıcında yapılan araştırmalar sonucunda sponsorun gerçekleştirilmek istenen işle ilgili temel bilgileri yazılı hale getirmesi gerekmektedir. Üst düzey bir bilgi olup değişiklik istekleri olduğunda yada planlama aşamasında bu bölümdeki bilgiler değişebilecektir.

2. Proje Bildirimi
 
Proje Adı  
Amaç  
Hedefler 1- 

2- 

3-

Başarı Kriterleri 1- 

2- 

3-

Kısıtlar 1- 

2- 

3-

Varsayımlar 1- 

2- 

3-

Projede Yer Alacak SOL Birimlerinin Belirlenmesi

Bu tanımlar ve araştırma sonuçları doğrultusunda sponsor ve proje yöneticisi projenin tanımlama ihtiyacını kararlaştırmalıdırlar. Bu konudada Fonksiyonel Gereklilik Kontrol Listesindeki alanlar üzerinde çalışmalıdırlar.

Tanıtım Projede tanıtım faaliyetleri yer alacak mıdır? Evetse;
 
İsim
Var/Yok
Tanıtım Broşürü  
Tanıtım Toplantısı  
Basın Toplantısı  
Yazılı Duyuru  
Şirket İçi Tanıtım  
Fuar Katılımı  
Sponsorluk  
Gazete İlanı  
Dergi İlanı  
TV İlanı  
Billboard  
Basın duyurusu  
E-Mail Duyuru  
Röportaj  
Promosyon Malzemesi  
Internet’ten Duyuru  
Diğer sitelerden verilecek linkler (World, N1et, …)  
Internet reklamı  
Insert  
  Reklam
Projeye reklam alınacak mıdır? Evetse;
 
Açıklama
Var/Yok
Web Sayfası  
Sponsorluk  
Insert  
Basılı Malzeme (Internet Box, Guide kitabı, vb.)  
Diğer Elektronik (SolGUIDE, yazılım, CD,..)  
 Destek
Projenin Desteğe yada Kullanıcı tarafına İhtiyacı var mıdır? Evetse;
 
İsim
Var/Yok
Kullanım Problem
Her İkisi
Yazılı Online (help, FAQ)    
Yazılı Basılı    
E-mail desteği    
Telefon desteği    
  Satış
Satışa sunulacak mıdır? Evetse;
 
Satış hangi kanalla gerçekleştirilecektir? (Bayi Kanalı, CSC, Direk Satış)  
Satışın yapılması için ne gerekecektir? (Kutu, Şifre zarfı, CD,..)  
 
3.Parti Firmalar
Projenin 3.parti firmalarla bir ilişkisi olacak mıdır? Evetse;
 
Açıklama Var/Yok
Yapılmış/Yapılması gereken bir sözleşme/anlaşma var mı?  
Sözleşmenin hazırlanma, onaylama işlemleri/mercileri nelerdir?  
Outsource edilecek kısımlar nelerdir?  
Outsource firmalar belirlenmi? midir?  
Outsource edilecek ürün için istenilen özellikler belirlenmi? midir?  
  İş Hedefleri
 
Açıklama Var/Yok
Fizibilite çalışması yapılmış mıdır?*  
Fiyatlama politikası nedir?  
Hedefler nelerdir?  
Hedeflerin tahmininde kullanılan varsayımlar ve bilgiler nelerdir?  
 Fizibilite Raporu(eğer varsa) alternatifleri para,zaman,kalite ve uygunluk açısından karşılaştırmalıdır.
  Teslimatlar
 
No
Teslimatlar
Onay Kriteri
     
     
     
  Tasarım  
İsim, LOGO, Görsel Tasarım nerede yapılacaktır? (ATCW,)
Hazırlanan görsel unsurların onay merkezleri kimlerdir (ATCW, Üst Yönetim) 
Türkçe metin/çeviri ihtiyacı var mı?
Prototip hazırlanacak mı?
Prototip adresi?
 Ürün
 
Server çalışma platformu (ları) nedir?
Desteklenen clientlar nelerdir?
  Performans  
Sistem için beklenen performans nedir?
  Güvenlik
 
Kullanıcının şifresi olacak mı?
Güvenli Web Server gerekli mi?
Firewall gerekli mi?
Güvenlik için getirilecek kısıtlamalar nelerdir?
  Veri Saklama
 
Verilerin Saklanması gerekli mi?
Nasıl bir veri saklama yöntemi izlenecek? (Kapsam, sıklık, yer)
Geliştirme
 
Kullanılacak yazılım geliştirme platformu?
Geliştirme için kullanılacak diğer araçlar nelerdir?
Veritabanı
 
Veritabanı kullanılacak mıdır?
Hangi veritabanı kullanılacaktır?
  Test
 
Sistemin testi nasıl yapılacaktır?
Test için kullanılacak araçlar nelerdir?
Test’lerin kabul kriterleri nelerdir?
Test edilmesi gereken özel noktalar nelerdir?
Kullanıcı testi yapılacak mıdır?
Kullanıcı test grubu kimlerden oluşacaktır?
Kullanıcı testi ne kadar sürecektir?
Kullanıcı testi sonrası onay kriteri nedir?
 MIS
 
Üretilmesi beklenen veriler, nelerdir?
Üretilecek bilgiler nerede, nasıl sunulacaktır?
  İşletim
 
İşletim sırasında kontrol altında tutulması gerekli konular nelerdir?
İstenilen işletim raporlaması?
Disaster recovery planları nelerdir?
İşletmede karşılaşılabilecek problemler, riskler ve bunların etkileri, sonuçları nelerdir?
İşletmede karşılaşılacak risklere karşı hareket tarzı ne olacaktır?
Sistemin kabul edilebilir çalışmama süresi nedir?
  Online
 
Gerekli onay merkezleri nelerdir?
Online etme prosedürü nedir?
 Standartlar, Özellikler
 
Bu çalışma sonrası sponsorun istekleri doğrultusunda projede yer alması gereken birimler aşağıdaki tablo yardımıyla belirlenecektir.
 
Departman
Var/Yok
IT – Yaratıcı Grup  
IT – Uygulama Geliştirme  
IT – Uygulama Yönetim  
IT – Sistem Ağ  
IT – Operation  
Tanıtım  
Reklam  
Mü?teri Hizmetleri  
Finans  
Satın Alma/Lojistik  
World  
Shopping  
KİEP  
Satış  
Proje Ekibinin Belirlenmesi

Proje ile ilgili birimler belirlendikten sonra Sponsor ve Proje Yöneticisi ilgili bölümlerin yöneticilerinden proje için kaynak talebinde bulunurlar. Bölüm yöneticileri yada sponsor projenin gereklerine göre uygun kaynağı temn ederler. Seçilen kaynaklar Yetki ve Sorumluluklar dokümanındaki genel tanımlamalar doğrultusunda projede görev almaya hazır olmalıdırlar. Belirlenen kaynaklara (eğer yapılmışsa) Araştırma Raporu gönderilerek Proje Başlangıç Toplantısı tarihi belirlenir. Bu toplantıda projenin amaç ve hedefleri ile o ana kadar belirlenmiş istekler anlatılır. Ekip üyelerinin görüşleri Toplantı Notu olarak yazılı hale getirilir. Yukarıdaki alanlara ilişkin eksik ve ek çalışmaların sorumluluğu bir sonraki toplantının gündemi olarak kayda alınıp ekip üyelerine bir zaman kısıtı altında dağıtılır. Yukarıdaki maddelerin tanımlanmasını takiben Proje Tanımlama dokümanı tamamlanır.

Proje Tanım Dokümanının Hazırlanması

Yukarıdaki bilgiler netleştikçe Tanım dokümanının kalan alanlarıda tamamlanabilecektir;

Kaynak İhtiyaçları

Teknik
 
 
Konsept
Geli?tirme
İşletim
Donanım (Yeni/Ek yük)      
Yazılım      
İnsan Kaynağı (ünvan – adam/saat)      
Diğer      
Gayri Teknik
 
 
Konsept
Geli?tirme
İşletim
İnsan Kaynağı      
Diğer      
       
       
Gelir Artışları
1. ...
2. ...
3. ...
Toplam
       
Bir Defalık Maliyetler
 
1. ....
2. ....
Toplam
Konsept
     
Geli?tirme
     
İşletme
     
Eğitim
     
Diğer
     
Toplam
     
Finansal Özet
 
1. .....
2. .....
3. .....
Toplam
Gelir Artışı        
Ara Toplam
       
Bir defalık        
Tekrarlayan        
Ara Toplam
       
Toplam
       
Eğitim
Geliştirme İçin gerekli eğitim?
Operation ile ilgili eğitim?
Destek için gerekli eğitim?
Diğer
   
   
 
Analiz

Projenin bu aşamasında proje ekibinden, sponsordan, proje yöneticisinden yada yönetimden gelecek istekler doğrultusunda diğer tanımlama başlıkları eklenir ve çalışma atamamlanır.

Tanım aşaması süresince proje kısıtları, alternatifleri ve ilgili varsayımlar analiz edilir. Olası problemler bu çalışmada farkedildiğinde çözüm önerileri yada problem olasılıkları araştırılmalıdır.

Dokümana eklenebilecek diğer kısımlar genel olarak;

Tanımın Gözden Geçirilmesi

Proje Tanım dokümanı tamamlandıktan sonra Sponsor tarafından onaylanmalı gerekiyorsa tanım sponsor tarafından üst yönetime sunulmalıdır. Her türlü bilgi ve doküman tanımlama dokümanına eklenmelidir.

Proje Tanım Dokümanı ilgili diğer partilerinde gözden geçirmesi ve geliştirici yorum yapabilmeleri için Örneğin, All Public Folders altında bir bölüm açılabilir. Yada bir chat ortamı yaratılarak görüş alışverişi daha hızlı sağlanabilir.

Tanımı gözden geçirme ve onaylama sponsorun olup, tüm ilgililere ulaşmasını sağlama ve güncellemeleri yapma proje yöneticisinin sorumluluğudur.

Tanım Atmosferi

Tanım aşamasındaki atmosfer genellikle kararsızlık ve tereddütle örülü olabilir. Yapılan araştırmalar bu durumu genel olarak aşağıdaki gibi karakterize etmektedirler ve sponsor/proje yöneticisi bu duruma olanak vermeyecek şekilde akılcı, disiplinli olamalıdırlar;

Proje ekibinin projenin hareketlenmesinin ve çözümün tasarlanmasının hiç başlamayacağı düşüncesi, daha önce yapılan benzeri çalışmaların reddedilmiş olması Yönetimdeki sorumluluk boşluğu genellikle çok az belirlilikle ortaya atılan fikirleri ortaya çıkarır. Bu suretlede proje ekibi "Kaça ve Ne Zaman" sorularına cevap vermekte zorlanır. Gerçekte ne istendiğinin bilinmemesi ve fikrin ekonomik değerinin proje öncesi tam olarak araştırılmaması. Müşter(kullanıcı) istediği sistemin sağlaması gereken fonksiyonel özellikleri tanımlayamaz. Fikrin geliştirilmesine dair araştırma yapma gereğinin öneminin ve usulünün bilinmemesi, yetersiz piyasa verileri, iş modelleri kurmada yetersizlik sebebiyle analiz yapamama Tanımlama Problemleri

Tanımlama aşamasındaki problemlerin çoğunluğu projenin ilerleyememesiyle ilgilidir. Bu zaten yukarıda açıklanan atmosferinde doğal sonucudur. Buradaki en zor görev üst yönetime ve sponsora düşmektedir. Örnek vermek gerekirse;

En büyük problem proje başlangıç ekibini biraraya getirmektir. Doğru işe doğru eleman mantığı ile hareket etmek bu aşamada çok kolay olmamakta, kişiler bilgilerini araştırmayla pekiştirme gayretinde olmamaktadırlar.

 

Kalifiye elemanlar az olduğundan birçok kişi bireysel olarak liderlik rolünü üstlenir. Böyle durumlarda tanım aşaması ya birçok lider tarafından idare edilir yada kimse sorumluluk almak istemez. Böylesi ortamlar bağlantısız ve kötü kararların alınmasına yol açar.

 

Projenin ne olacağı ve ne üreteceği ile ilgili birçok farklı fikir olabilir. Ortak bir kanıya varmada zorlanıldığında hızlıca prototip çalışması yapmak yada farklı ürünleri denemek faydalı olabilir.. Proje ekibi somut birtakım şeylere inandığında kavramların entegrasyonu ve bu doğrultuda çözüm üretmek kolaylaşacaktır. Kim Ne Yapacak ?

Tanımlama aşamasının sorumlulukları aşağıdaki gibidir;

Sponsor- Projenin amacını tanımlamaktan ve ürünle ilgili ekonomik analizleri yapmaktan sorumludur. Ürünün tanıtımı ve reklam gelirleri ile ilgili beklentileri tanımlar.

Proje Yöneticisi- Sponsor ve proje ekibinden gelen bilgiler doğrultusunda tanımlamayı tamamlatır.

Proje Ekibi - Sponsor ve proje yöneticisi ile ilişkiye girer, tanım dokümanının hazırlanması için gerekli bilgiyi sağlamak için teknik araştırmalar yapar ve beyin fırtınası toplantıları düzenler. Proje ekibi projenin tanımlanmasından ve analizinden sorumludur.

Organizasyon - Projeyi gözden geçirmeyi sağlamaktan ve tanım aktivitelerini tamamlamak için gerekli ortamı sağlamaktan sorumludur.

Proje Tanımı Nedir ?

Her proje özeldir ve bağımsız olarak tanımlanmalıdır.
PROJELER MUTLAKA YAZILI OLARAK TANIMLANMALIDIR
Proje tanımlaması ve iş analizi(modelleri) projelerin başarısında kilit bileşenlerdir.

Projelerin karma?ıklık düzeyi değişkenlik göstersede, başlangıç tanımlaması yapılmak zorundadır. Bu, bazı projelerde birkaç sayfa olabileceği gibi sayfalarca da sürebilir. Bu aşama projenin en kritik aşamasıdır.

Aşağıda proje aşamaları arasındaki ilişkiler görülebilir. Tanımlama aşaması ilk aşama olmakla beraber proje planıyla iç içedir. Tanımlama aşamasında elde edilen aktiviteler plana doğrudan aktarılabilir. Böylelikle projenin süre ve maliyet bilgileri ile ilgili çeşitli öngörüler yapılabilir.

Proje Yönetimi Süreçleri

Proje Tanımı Bileşenleri

Proje tanımlama sürecinin ilk işi proje tanım dokümanının hazırlanmasıdır. Proje Tanımlam dokümanlarının hazırlanması ile ilgili olarak bu bölümde genel bilgi verilecektir. Sonraki dokümanda 'da tanımlamanın nasıl yapılacağı anlatılacaktır. Proje Tanım Dokümanın hazırlanması ve geliştirilmesi organizasyonun aşağıdaki tanımlamaları yapmasına bağlıdır;:

Tanımlama aşamasında proje ekibi şunları tanımlamalıdır ; Proje Yöneticisi, bilgileri derlemeli,gözden geçirmeli, toplantıları düzenlemelidir. Tanımlamanın yapılabilmesi çoğunlukla araştırma sonua bağlı olacağından aşağıdakiler göz önünde bulundurulmalıdır;
  Proje Tanım Dokümanı

Süreçlerin gerektirdiği şekilde düzenlemeler yapılmasında, gerekli iş kararlarının alınmasında ve gözden geçirilmesinde kullanılır. Bilginin özetlenmesi yada sunulması bu dokümanla ve onun gerektirdiği süreç doğrultusunda yapılmalıdır. Bu suretle yapılan çalışmalar gözden geçirilirken değerlendirme içinde bir standart yaratılmış olacaktır.

Tanımlama dokümanı yaratmanın hedefi, proje durumuyla ilintili olarak, 200 sayfa doküman yaratmak değil incelemeye yarayacak düzeyde özet bilgiyi derleyebilmek ve projeile ilgili kararların alınmasını sağlayabilmektir.

Kim Ne Yapacak?

Proje Tanımı Nasıl Geliştirilecek?

Proje ekibinin kullanmak için istediği kavramsal bilginin geliştirilebileceği birçok metod mevcuttur. Bazıları;:

Tüm bu metodlar, gereksinimleri ve beklentileri belirleyerek üst düzey kavramsal proje tanımını hedeflemelidir. Proje ekibi bu sistemin tasarımı konusunda alternatifler getirebilmelidir.

Planlamanın Planlanması

Tanım aşamasının tamamlanmasıyla proje planının yapılmasına karar verilmelidir. Burada ilk step en kısa zamanda planlama planlamasının yapılması ve gerekliliklerin belirlenmesidir.

Araştırma Raporu
 
  İçerik 

Araştırma Raporu aşağıdaki bölümleri içermelidir; 

Başlık 

  1. Başlık
  2. Amaç
  3. Hedefler
  4. Malzeme/Metod/Alternatif
  5. Sonuçlar
  6. Görü?ler
  7. Kapama
Amaç 
  • Konunun başlığı yazılır. Başlık çekici, kısa ve raporun devamını özetler şekilde açıklayıcı olmalıdır. 
Hedefler - Şartlar 
  • Başarılmak istenen konu açıklanır. Araştırmanın konusudur. Başlığın biraz daha genişletilmiş ve açıklanmış halidir. 
Durum 
  • Varolan hipotezlerr yazılmalıdır. 
  • Araştırma konusu ile ilgili beklenti ve şartlar konmalıdır. Araştırmanın hangi kısıtlar ve şartlar altında olduğu görülmelidir. 
  • Bu kısım raporu inceleyecek kişiye karşılaştırma yada neyin peşinde olunduğunu anlayacağı şekilde düzenlenmelidir. 
  • Araştırma konusunun neden önemli olduğu ve neyi çözmeyi amaçladığı yazılmalıdır.
Metodoloji 
  • Araştırma konusu ile ilgili mevcut durum, eldeki ve bilinen bilgiler yazılmalıdır.
  • Bu konuyla ilgili daha önce yapılmış çalışmalar anlatılmalıdır.
  • Araştırma konusu ile ilgili olmak üzere, yaşanılan problemin yada projenin yapılan araştırmayla nereye geleceği ve neden gerekli olduğu anlatılmalıdır. 
Sonuçlar 
  • Araştırmanın nasıl yapılacağı anlatılmalıdır. Araştırmada kullanılacak araçlar ve gereçler açıklanmalıdır.
  • Araştırma ile ilgili ele geçen bilgilerin nasıl dokümante edileceği yada saklanacağı belirtilmelidir. 
  • Bu bölüm aynı zamanda raporu isteyenin beklentilerini karşılayacak başlıkları içermelidir. 
  • Araştırma konusu dikkate alınarak nelerin incelenmesi gerektiğine karar verilmeli ve yazılmalıdır.
  • İncelenecek konular belirlendikten sonra bu konuların incelenmesine yönelik hangi yolun izleneceğine karar verilmelidir. 
  • Alınan kararlar doğrultusunda araştırma için gerekli zaman ve kişiler belirlenmelidir.
Görüşler 
  • Araştırmayı yapanın konuyla ilgili yaptığı çalışmayı yazdığı bölümdür.
  • Sonuçlar tarafsız olarak yazılmalı yorum katılmamalıdır. 
  • Metodoloji bölümündeki kriterler dikkate alınarak yapılan çalışmalar özetlenir.
  • Sonuçlar net ve açıklayıcı olmalı, karar vermeyi kolaylaştırmalıdır.
  • Elde edilen tüm sonuçlar bu bölümde yer almalıdır.
  • Yapılan çalışmalar grafik ve tablolarla kolay anlaşılabilir hazırlanmalıdır.
Kapama 
  • Çözümlerin değerlendirildiği bölümdür. 
  • Araştırma sonuçlarının organizasyonun yapısı dikkate alınarak yarumlandığı bölümdür.
  • Sonuçların avantaj ve dezavantajları ortaya konulur. 
  • Sonuçların hangi koşullarda neler getirebileceği konusunda yorumlar yapılır.
  • Sonuçların organizasyon açısından zaman, maliyet, kalite ve kaynak olarak ne anlama geldiği açıklanır. 
  • Sonuçlarla ilgili tercihlerin getirilerinin ne olabileceği anlatılır. 
  • Geçmiş çalışmalar, mevcut durum ve araştırma sonuçları arasında karar vericinin anlamasını kolaylaştırıcı ilişki kurulur.
  • Beklenen veya beklenmeyen etkiler nedenleriyle anlatılır. 
  • Açıklamaları destekleyici yaşanmış örnekler verilir.
  • Uzun ve kısa dönemli, az ve çok kullanıcılı gibi kriterlerele sonuçlar değerlendirilir.
  • Önceki araştırma sonuçları ile karşılaştırılır.
Referanslar 
  • Araştırmanın amacının son hali yazılır.
  • Ana çıktılar yazılır.
  • Teorik ve pratik olarak çıktıların etkileri değerlendirilir.
  • Sonuçlar başka araştırmaları yada yanıtlanacak soruları doğrmuşsa bu çalışmalar önerilir.
  • Araştırmada yararlanılan kitap, kişi, url, araştırma vb. yazılır.
 
Proje Planlama Nedir?

Proje planlaması, projenin nasıl gerçekleştirileceğinin tanımlanmasıdır. Proje planının amacı ise aktiviteleri tanımlamak, gereken zaman ve kaynak tahminlerini yapmak ve yönetimin gözden geçirme, kontrol vb. faaliyetleri yapmasını sağlamaktır.

Proje planlamanın hedefleri aşağıdaki gibidir;

 

 

Proje Planının Önemi

Proje Planı
Proje Yönetimi Metodolojilerinde projelerin gerçekleştirilme süreçleri aşağıdaki gibi olmakatadır. Bu süreci organizasyonlar kendi yapılarına göre düzenlemektedirler. Aşağıdanda görüleceği gibi projenin başından sonuna yapılması gerekenler gözükmektedir. Planlama bu yüzden önemlidir. Daha ortada proje ile ilgilihiç bir şey yokken bile ana süreçlerin (araştırma, tanımlama, planlama vb.) planlamasına başlanmalıdır.

 

Proje Yönetim Planı
Proje Planı Nedir ?

Projeyi yönetmek ve kontrol etmek için kullanılan formal ve onaylanmış dokümandır.

 

Proje Yönetim Planı projeyle ilgili bilgilerin toplandığı dokümandır.. Planla ilgili bilgiler elde edildikçe dokümana eklenmekte, projeyle ilgili bilgiler değiştiğinde yada yenilendiğinde ise doküman güncellenmektedir.

Planlama Süreci Aşamaları

Planlama süreci aşağıdaki basit görevleri içerir;

Yukarıdaki her süreç Proje Yönetimi Planı şablonunda sırasıyla açıklanacaktır. Proje planı projenin başarıyla tamamlanabilmesi için kullanılan basit bir araçtır. Aşağıda proje planının gelişme ortamı görülecektir

Planın Gerçekleşmesi

Plan, projenin hedeflerini, yaklaşımlarını ve isteklerini tanımlar. Projenin erken safhalarında başlayıp, uygulama esnasına gelindiğinde projenin başarıyla tamamlanması için gerekli detaya sahip bir duruma gelmelidir. Gerekli detay seviyesi projenin büyüklüğüne, karmaşıklık seviyesine ve yönetimin isteklerine göre belirlenecektir. Uygulama başladıktan sonra gerekli görüldükçe yada tanımlanmış yollardan değişiklikler yapılmış ise plan güncellenecektir.

Tanımlamanın Planlanması

Proje tanımlama aşamasının planlaması Sponsor ve Proje Yöneticisi tarafından tanımlanmalıdır. Proje yöneticisi, proje tanımına odaklanılmalı Sponsorun belirlediği hedeflere ulaşmak için gerekli stratejiyi belirlemelidir. Proje için öngörülen problemleri tanımlamalı, projenin hedeflerini ve amaçlarını netleştirmeli, proje başarı kriterlerini yazılı hale getirmelidir. Tabiki kısıtlar, kabuller ve risklerde sponsor, proje yöneticisi ve proje ekibince tanımlanmalıdır. Planın anlaşılır olması önemlidir. Teknoloji ile ilgili araştırmalar ve değerlendirmeler yazılı bir şekilde proje yöneticisine iletilecektir.

Planlama Planlanması

Proje Planı çalışması proje yöneticisince planlanmalıdır. Büyük projelerde ayrı bir proje gibi küçük projelerde ise insanların işleri arasında yapabilecekleri bir aktivite olarak kabul edilebilir. Proje planının proje yöneticisi ve proje ekibinin birlikte çalışması ile gerçekleştirilmesi gerekir.

Proje Yöneticisi projenin bu aşamasında Proje Yönetim Planının hazırlanması ile ilgili çalışmaları tanımlar.

Proje Yönetimi Planının içermesi gereken bileşenler; proje bildirimi, aktivite listesi, proje organizasyon şeması, program(CPM-PERT), hedefler, risk listesi, bütçe ve maliyet tahminleri, teslimatlar, kalite aktiviteleri, kullanılacak konfigürasyon yönetimi süreci vb. dir.

 

Proje planının geliştirilmesi ise tekrarlayan bir süreçtir. Planın her bileşeni tekrar tekrar gözden geçirilmelidir. Bu sayede proje planı tüm proje ekibi ve ilgililer tarafından geliştirilmiş ve kabullenilmiş olur. Onaylanmış plan kaynakları da kendilerinden beklenen efor anlamında uyaracaktır. Projenin planlanması için girdiler ekipçe sağlanacaktır. Proje Yöneticisi tanımlama aşamasında planlama için bir süre tahmininde bulunacaktır. Bu süre dahilinde planın tamamlanmasına gayret edilecektir.
Plandaki tarihler ve aktivitelerle ilgili tüm kestirimler bunları sağlayan ekip üyelerince güvence altına alınmalıdır.

Proje Başlangıç Aşamasında Planlama

Proje başlangıç aşaması genel olarak planlamadan uygulamaya geçilen kısa period olarak adlandırılır. Başlangıç aşamasında proje ekibi bir başlangıç toplantısı yaparak Proje yönetim Planı genel olarak değerlendirilir. Proje Yöneticisi Proje Yönetim Planının ilgili tüm aktiviteleri kapsadığından emin olmak için başlangıç kontrol listesini gözden geçirir ve başlangıç toplantısında bu konuları görüşmeye açar. Eğer toplantıda Proje Yönetimi Planı birimlerce onaylanmişsa plan temellendirilir ve uygulamaya geçilir.

Uygulama Aşamasında Planlama

Değişiklikler meydan geldiğinde yapılır. Proje planlarının değişebileceği ve yeniden planlamanın belirli durumlarda gayet doğal olduğu taraflarca bilinmeli ancak değişikliğin boyut ve. sıklığı konusunda disiplinli davranılmalıdır. Değişiklik istekleri proje yöneticisinde toplanmalı, belli bir sıklıkta işleme sokulmalı, değişiklik isteklerinin sebepleri tanımlanmaya çalışılmalıdır. Planı yenilemek, planı atmaktan yada plansız çalışmaktan daha iyidir.

Proje Kapama Aşamasında Planlama

Kapama süreci proje, hedeflerine ulaştığında başlar. Kapama işlemleri genellikle rutin bir süreçtir. İlk aşama kullanıcıların sistemi onaylamalarıdır. Proje onaylandıktan sonra tüm dokümanlar arşivlenir. Proje ekibi çalışması ile ilgili bilgiler proje yöneticisi tarafından kişinin fonksiyonel yöneticisine yada İnsan Kaynakları yöneticisine aktarılmalıdır.

Proje Yönetimi Plan Sablonu

Proje Yönetim Planı, proje ile ilgili tüm teknik ve idari bilgiler ile tahminlerin yer aldığı dokümandır. Proje ile ilgili tarihsel bilgilere buradan ulaşılabilecektir. Buradaki önerilen format birebir uygulanmak zorunda değildir. Şablon farklı düzeylerdeki projeler için düzenlenmiştir.
Proje planlama süreci aşağıdaki görevleri içerir;

1.Proje Onayı

Proje planları projenin başından itibaren onaylanarak gelişmelidir. Bu onay aynı zamanda projenin ihtiyaç duyduğu desteğide almasını sağlayacaktır.

Proje Yönetim Planı Onay Formu

2.Proje Bildirimi

Proje Bildirimi tanım aşamasını takiben plana eklenir.

Proje Bildirimi
 
Proje Adı  
Amaç  
Hedefler 1- 

2- 

3-

Başarı Kriterleri 1- 

2- 

3-

Kısıtlar 1- 

2- 

3-

Varsayımlar 1- 

2- 

3-

3.Proje Organizasyonu

Proje planı proje fonksiyonlarına göre sorumluluk alacakların listesini içermelidir. Her projenin mutlaka bir sponsoru ve proje yöneticisi olmalıdır.

Birçok planda proje ekip üyeleri sorumlulukları belirlenmektedir. Bu bilgi kişinin adı, pozisyonu ve sorumlulukları olarak dokümante edilmekedir.

Küçük projeler daha az organizasyonel tanımlama gerektirmesine rağmen, sorumluluklar her zaman tanımlanmalıdır.

4.Proje Ana A?amaları

Proje ile ilgili hangi aşamaların gerçekleştirileceği aşağıdaki tablodan seçilmelidir. Bu tablo diğer projelerin standart özellikleri dikkate alınarak geliştirilmelidir.
 
Ana A?amalar Var/Yok
Araştırma  
Tanımlama  
Planlama  
Uygulama  
Test  
İşletim  
Uygulama Aşamaları  
Geliştirme  
Tanıtım  
Güvenlik  
Yedekleme  
Satış  
Türkçele?tirme  
Yardım Hazırlama  
Satınalma  
Tasarım  
Reklam  
Prototip  
   
   
   
   
5.Aktivite Listesi

Aktivite listesi proje ana aşamalarının gerçekleştirilmesi için yapılacak işlerin listesidir. Gerçekleştirilme süre tahmini, başlangıç ve bitiş tarihi, sorumlu ve aktivite çıktısını tanımlamak için hazırlanır.

Yukarıdaki tablodaki aşamalar seçildikten sonra aktivite listesineaktarılacaktır. Daha sonra bu aktivitelerin gerçekleştirilmesi için şirket içinde yapılacak işler yazılacaktır. (Bakınız Aktivite Tanımlama)

 
Aktivite Listesi (İAY)
NO Aktivite Adı Açıklaması # Gün Başlangıç Tarihi Biti? Tarihi Bağlantı Sorumlu Teslimat Kilometretaşı
                 
                 
6.Teslimat Listesi

Başarıyı ölçebilmek ve ilerleyişi güvence altına almak için proje süresince ortaya çıkacak teslimatlar tanımlanmalıdır. Teslimatlar tamamlandıkça sonuca doğru ilerlendiği anlaşılacaktır.

Proje teslimatları listesi ile bu teslimatın sorumlusu ve teslim tarihleride proje planında yer almalıdır. (Bakınız Teslimatların Tanımlanması)
Teslimat  Onay Kriteri Teslim Tarihi Sorumlu
 

Proje programı

Proje programı proje planının PERT yada GANTT şeması olarak gösterimidir. (Bakınız. Proje Programlama)

 
 

Tamamlanma Maliyet Tahmini

8. Tamamlanma Maliyet Tahmini
 
Maliyet Unsurları Açıklama S-Alma Var/Yok Tutar Tanımlama Sorumlu Satınalma 

Sorumlu

Donanım          
Yazılım          
Pazarlama/Satış          
İşletim Personel          
Geli?tirme Personeli          
Hat          
Sertifika          
Lisans          
           
YA DA
 
No.
Aktivite Açıklaması
Sorumlu
Birim Fiyat (BF)
Bütçe Saati (BS)
Toplam Bütçe (BF*BS)
           
           
           
           
           
           
 

Kaynak Kullanım Oranları

Dönemsel bazda tip ve sayı olarak projede kullanılan kaynak oranlarıdır.

Bilgiler MS Project'e girildiğinde standart raporlama olaraka görülebilecektir. Zaman cetveli üzerinde ne zaman, kim ve ne süreyle çalışıyor görülebilir. Bunun yanısıra projenin kaynak kullanım oranları kümülatif olarak görülebilir. Aşağıda bir örnek gösterilmektedir.

Risk Tanımlama

Proje için tanımlanmış risklerle ilgili açıklamalar proje yönetimi planında yer almalıdır. Risk projenin başarıyla tamamlanmasını engelleyici herhangi bir şeydir. Sözleşmelerden kaynaklanan, yönetsel ve teknik riskler tanımlanmalı, gerçekleşme olasılığı analiz edilmeli, gerçekleşirse yaratacağı maliyet ortaya konulmalı, genel anlamda projeye etkisi düşünülmeli, etkisini düşürme yada önleme çalışmaları maliyetleriyle tanımlanmalıdır.

 
 
Risk Kategori/Olay
Olasılık
BeklenenEtki
Önleyici Tedbirler
Düzeltici Tedbirler
Yorumlar
           
           
           
           
 

Konfigürasyon Yönetim Planı

Konfigürasyon yönetim planı, bu dokümanın hazırlama sorumluğunu, kullanılacak prosedürleri, planlanmış konfigürasyon kalemlerini ve Konfigürasyon yönetimi ile kontak kuracak kişileri tanımlamalıdır.

 

Konfigürasyon Yönetim Planı
Sorumlu

ProjeYönetici:

Prosedür Referansları:

 

 
No. Proje Ürünleri Kontrol Yöntemi Sorumlu
1.  Teslimatlar
2.  Kilometretaşları
3.  Dokümanlar
4.  Yazılım
5.  Satınalma
6.  Sözleşme
7. 
  Yukarıdaki ürünler ve kontrollerine ilişkin dokümanların nasıl saklancağı, kimde toplanacağı belirtilmelidir. Kalite Planı

Kalite planı, projede kalite aktivitelerinden sorumlu olacak kişiyi, kullanılacak prosedürleri, planlanmış kalite aktivitelerini ve bu konuda kontak kurulacak kişileri tanımlamalıdır.

 

Kalite Planı
Sorumlu

ProjeYönetici:

Prosedür Referansları:

 
No. Proje Ürünleri Açıklama Sorumlu
1.  Toplantılar
2.  Kilometretaşları
3.  Gözden Geçirmeler
4. 
5. 
6. 
7. 
  Yukarıdaki ürünler ve kontrollerine ilişkin dokümanların nasıl saklancağı, kimde toplanacağı belirtilmelidir.

  Proje Aktivitelerinin Geliştirilmesi

Proje planlama sürecinin en önemli bölümü aktivitelerin tanımlanmasıdır.

Bu aktivite listesine İş Ayrışım Yapısı (İAY) adı verilir. İAY'nın oluşturulma amacı projenin daha küçük yönetilebilir parçalar haline getirilmesidir. Böylelikle projenin kontrolü kolaylaşacaktır. Zaman ve maliyet tahminleri kolaylıkla yapılabilecektir.

İAY tüm proje aktivitelerini içerir. Proje yöneticisi aktivitelerin tanımlanmasından sorumludur. Proje Sponsoru ve Proje yöneticisi projenin atnımlanması aşamasında Ana Aşamaları belirlemelidirler. Eğer projenin uygulama aşamasında teknik konularda varsa bu bölümdende IT Koordinatör tanımlamaya katılmalıdır.

Aktivite listesi yazı yada grafik.olarak iki şekilde hazırlanabilir. Örnekleri aşağıdadır;

1.0 YÖNETİM

1.1 Proje Planlaması

1.1.1 Proje Planının Geliştirilmesi

1.1.2 Proje Planını Güncellenmesi

1.2 Projenin İzlenmesi 1.2.1 Durum raporlarının hazırlanması

1.2.2 Proje ölçümlerini toplama/analiz

1.3 Kalite Aktivitelerini Gerçekle?tirme 1.3.1 Kalite Güvence Planının hazırlanması

1.3.2 Gözden geçirmelerin ayarlanması

1.3.3 Denetimlerin ayarlanması

1.4 Konfigürasyon Yönetiminin Gerçekle?tirilmesi 1.4.1 KY Planı hazırlanması

1.4.2 Proje kütüphanesinin geli?tirilmesi

1.4.3 Değişiklik komitesinin idare edilmesi

1.4.4 Konfigurasyon kalemlerinin bakımı

2.0 TASARIM

2.1 Ön tasarımın hazırlanması

2.1.1 Mimari tasarımın geliştirilmesi

2.1.2 Veri akış diyagramlarının hazırlanması

2.1.3 Mantıksal veri modelinin hazırlanması

2.2 Detaylı tasarımın hazırlanması 2.2.1 Fiziksel Veri Modelinin hazırlanması

2.2.2 Veri sözlüğünün hazırlanması

2.3 Doküman tasarımı 2.3.1 Tasarım spesifikasyonlarının geliştirilmesi 2.4 Tasarımın gözden geçirilmesi

3.0 GELİŞTİRME/ENTEGRASYON

3.1 Yazılım Geliştirme

3.1.1 Server uygulamasının geliştirilmesi

3.1.2 Kullanıcı Arayüzü geliştirilmesi

3.1.3 XYZ arayüzü geliştirilmesi

3.2 Donanım Alımı

3.2.1 Server alımı

3.2.2 Workstation tedariki

3.3 Yazılım alımı

3.3.1 Veritabanı tedariki

3.3.2 Kullanıcı Arayüzü yapım aracı satınalma

3.3.3 İşletim sistemi satın alınması

3.4 Entegrasyon testi yapılması

3.5 Veri çevrimi

3.5.1 Çevrim planı geliştirilmesi

3.6 Kullanıcı el kitabı hazırlanması

3.7 Geçi? Yönetimi

4.0 ONAY TESTİ

4.1 Onay testinin planlanması

4.2 Onay testlerinin yapılması

4.3 Test raporunun geli?tirilmesi

5.0 YÜKLEME

5.1 Kurma planının geliştirilmesi

5.2 Site Hazırlığı

5.3 Belirlenen yerlere yükleme

5.3.1 Müdürlükler

5.3.2 1. Site

6.0 BAKIM

6.1 Donanım Bakımı

6.2 Yazılım Bakımı

Grafiksel olarak da gösterilebilir;

Proje Aktivitelerinin Tanımlanması

İAY'nı oluşturan aktiviteleri belirlemek için sorulması gereken soru:" Proje hedeflerine ulaşmak için yapılması gerekenler nelerdir?" olacaktır.

Bu sorunun ardından projeyi bölümlemek için en çok kullanılan iki yol şunlardır;

1- Ana Aşamalar belirlenir. Projenin başlama-gelişme-bitiş süreci kaba hatlarıyla tanımlanır. Bu tanımlama yapıldıktan sonra her bir aşamayı tamamlamak için gerekli yapılması gereken görevler belirlenir.

2- Proje rol alacak birimler belirlenir. Daha sonra her bir birimin projede yapacakları yada sorumlulukları belirlenir.

Bölümleme sonrasındaki en küçük aktivitelere, iş paketleri denir. İş paketleri, bağımsız ve yönetilebilir birimler olarak planlanmış, bütçelenmiş, programlanmış ve kendi bünyelerinde kontrolü sağlanmış birimlerdir.

İAY'nın hangi detayda yaratılması gerektiğine dair bir formül bulunmamakla birlikte "KONTROL EDİLEBİLECEK DÜZEYDE" olmalıdır. Aktivitelerin tanımlanmasına ilişkin bazı yardımcı bilgiler aşağıdadır;

 

Aktivitenin maliyeti yada onu gerçekleştirecek kaynak net görülebildiği düzeye kadar detaylandırılabilir.

• Projenin başlama ve bitiş aktiviteleri olmalıdır.

• Aktiviteler, zaman tahminleri rasyonel olduğu noktaya kadar detaylandırılır. Rasyoneli organizasyon kendi içinde tanımlamalıdır. Örneğin, bir aktivitenin tamamlanma süresi çok uzunsa, projenin uygulama aşamasında projenin durumunu net bir şekilde görmek mümkün olmaz. Dünya standartı olarak aktivite süresi maksimun 2 hafta minimum 1/2 gün kabul edilmektedir..

• Aktivite sorumlusunun tüm vaktini bu işe ayırdığını bildiğiniz noktaya kadar detaylandırın. İAY'nda yer almayan işlerin yapılmayacağı kuralı konabilir.
 

İAY, planlama için aktivite listesini oluştururken, uygulama esnasındada raporlamanın altyapısını oluşturur.

İAY planlananla gerçekleşen arasındaki sonuçların değerlendirilebileceği kullanışlı bir yönetim aracı olarak burada karşımıza çıkmaktadır.

Proje Geliştirme Süreçlerinin Tanımlanması

Proje Geli?tirme Süreçlerine projenin Ana Aşamaları'da diyebiliriz. Projenin nasıl başlayıp, gelişeceği ve tamamlanacağına ilişkin yapılacakların genel olarak tanımlanmasıdır.(Ör. Araştırma-Tanımlama-Prototip-Test-Geliştirme vb.) Proje sponsoru ve yöneticisi gerektiğinde teknik desteğide alarak projenin tanımlama aşamasında Ana A?amaları tanımlamalıdırlar.

Ana Aşamalar belirlendikten, bu aşamaları tamamlamak için yapılacak görevler belirlenecektir. Görevler belirlenirken şirketin iç dinamikleri dikkate alınacaktır. Yönetimsel öncelikler, hiyerarşi vb. unsurlar aşama geçişlerinde belirleyici olmalıdır.

Projenin görevler halinde tanımlanması planlama aşamasının erken safhalarında olmalıdır. Ana Aşamalar belirlendikten sonra bir sorumlu atanarak aşamanın gerektirdiği görevlerde ve bu görevlere ilişkin parametrelerde birliktelik sağlanmalıdır. Örneğin, tek kullanıcı yada 1000 kullanıcı öngören uygulayıcı farklı tanımlarda bulunacaklardır. Bu farklılıktan diğer ekip üyeleride olumsuz etkileneceklerdir.

Aşamaların diğer fonksiyonel alanlardaki etkileride göz önünde tutulmalıdır. Ayrıca her aşamanın ele alınışı her uygulamada farklı olacaktır.

Aktivitelerarası İlişkileri Tanımlamak

 

İAY'de aktiviteler arasındaki hiyerarşisi görülmelidir. Bu hiyerarşi eğer aktiviteler arasındaki bağlantılar doğru yapılmazsa bir işe yaramayacaktır. Projelerde genellikle bütün aktiviteler bitme-başlama ilişkisi doğrultusunda dizilmezler. Yani bir aktivite bittiğinde diğeri başlar ve proje tamamlanana kadar bu şekilde gider. Projelerde aynı anda birçok iş başlar yada biter.Bağlantılarda dikkat edilmesi gereken hususlar;

 

Teslimatların Tanımlanması

İAY'nda teslimatlar gösterilmelidir. Aşağıda bir örnek yer almaktadır. Planlama esnasında teslimatların teslim tarihleri ile gerçekleştirme sorumlulukları tanımlanmalıdır.

Teslimatlarla ilgili durum raporlarında teslim tarihi ile teslim edildiği tarih proje ekibinin tahmin gücü ile başarısı için önemli bir ölçüm oluşturacaktır..

 
 
Teslimat 
Onay Kriteri 
Teslim Tarihi 
Sorumlu 
Beklenti Spesifikasyonu 
Tanımlama dok. Onaylanmış
4/1/96
Ahmet G.
Tasarım Spesifikasyonu 
Tasarım dok. Onaylanmış
8/1/96
Ahmet G. 
Test planı 
Test prosedürüne uygun
8/1/96
Ali A. 
Kurma Planı 
Kurma prosedürüne uygun
11/1/96
Bahri B. 
Test Raporu 
Tanım dok belirtilen tüm test sonuçlarını içermek
1/30/97
Ali A.
İAY'de tanımlanmış bilgilerden oluşan teslimatlar listesi proje için ölçüm, proje ekibinin ve tüm ilgililerin iletişimi içinde önemli bir araç olmaktadır.

Proje Süre Tahminleri

Aktivitelerin belirlenmesinden sonra süresel olarak değerlendirilmeleri gerekir. Aktivitenin süresini tahmin etmede iki yol izlenebilir;

  1. Aktivite kaç günde tamamlanır?
  2. Aktiviteyi gerçekle?tirmek için harcanmacak efor nedir?
Eğer aktivitenin örneğin 3 günde tamamlanacağını söylemişsek bu 24 saatlik efor anlamıma gelecektir. (Mesai 8 saat ise) Eğer bu aktivite için 24 saatlik efora ihtiyaç vardır dersek o zamanda 3 gün süreceğini söyleyebiliriz.

NOT: Çalışanların verimi üzerine yapılan çalışmalarda mesai süresinin %80'I kadar çalışma beklenebileceği ortaya çıkmaktadır. Yani 8 saatlik mesai ile çalışılan bir yerde 6,4 saatlik verim beklenmelidir. %20 ise kayıp zamanlardır(WC, çay içmek , telefon vb.)

Örnek : 24 saatlik bir iş kaç gün sürer? Mesai 8 saatse ve verimde 8 saat düşünülürse 3 günde biteceği tahmin edilir. Mesai 8 saat ve Verim:6,4 kabul edilirse 4 günde biteceği öngörülür. Bu örnekte sadece 1 gün olan yanlış tahmin %25 yanılındığını göstermektedir. Projenin bütününde aynı hata yapıldığında çok büyük tahmin hatalarına yol açabilmektedir.
 
Proje Programlamaya Genel Bakış
Proje aktivitelerinin belirlenmesinden sonra, proje programı oluşturmak için zaman tahminleri yapılır.

Proje programı, aktivitelerin, kilometre taşlarının, bağlantıların, kaynak gerekliliklerinin, aktivite sürelerinin ve bitişlerin grafiksel gösterimidir. Proje programı tüm görevleri ortak bir zaman skalasında birleştirir. Proje programı İAY'nda gösterilen aktivitelerin tümünü içermelı, tamamlama sorumluluğundaki kaynağı göstermeli, başlama ve bitiş tarihleri ile aktivitenin beklenen gerçekle?me süresini göstermelidir.

Proje programının geliştirilmesi tekrarlayan bir süreçtir. Değişiklik istekleri yada sonradan çıkan işler programa sürekli eklenerek durum analizi yapılır.

Proje süresince, gerçekleşme bilgileri temel planla sık sık karşılaştırılır ve değerlendirilir.

Proje programının geliştirilmesiyle ilgili bazı aktiviteler aşağıdadır;

Programlama Tipinin Tanımlanması

Programın tipi projenin karmaşıklık düzeyine göre değişir. Büyük ve kompleks projelerde PERT tabloları kullanılır. PERT, aktivitelerarası çoklu ilişkilerin gösterilmesinde ve bu ilişkiler doğrultusunda projenin planlanmasında rol oynar. En önemli özelliği kritik yolu göstermesidir. MS Project98'e aktivite listesindeki bilgiler girildiğinde program otomatik olarak PERT diyagramını gösterecektir.Örnek PERT Tablosu aşağıdadır.

Küçük projelerde GANTT tablosu kullanılır. Görevleri ve görevlerin tamamlanma sürelerini gösteren iki boyutlu gösterimdir. İlişkilerin gösterimi için çok uygun olmadığından büyük ve kompleks projeler için tercih edilmez.
Raporlama olarak ise küçük projeler için uygundur.

Kilometretaşlarının Tanımlanması

Projelerin başarıyla tamalanması teslimatların tamamlanmasıyla mümkündür. Terslimatların tamamlanmalarını genellikle bir onay aktivitesi izler. Bu süresiz aktivitelere (Süre=0 gün) Kilometretaşları denir.

Proje kilometre taşlarına bazı örnekler aşağıdadır;

Sözleşmeli işlerde kilometretaşları genellikle ara ödemelerin belirlenmesinde kullanılır. Bu yaklaşım kullanıldığında, bu kilometretaşlarının içeriği hakkında karşılıklı anlaşılmalı ve maliyet içeriği belirlenmelidir.

Görev Sürelerinin Tahmin Edilmesi

İyi bir süre tahmini taraflar arasındaki denge, muhakeme yeteneği ve takım moraline bağlıdır. Aktivite süreleri tahmin edildiğinde ekip üyeleri onları bekleyen şeyleri ve kendilerinden ne beklendiğini görebilirler.

Tahminler planlama aşamasında ortaya çıkan birçok değişkenden etkilenirler. Örneğin kaynakların uygunluğu, atanan personelin yetenek seviyesi, beklenmeyen olaylar, iş zamanı verimliliği, hatalar ve bilinmeyenler örnek verilebilir.

Görevin süresini tahmin etmede en önemli ?ey gerçekçiliktir.

Proje Yöneticisi verimleri, toplantıları, görüşmeleri ve personel arasındaki iletişimi, yönetimin karar boşluklarını hesaba katmalıdır. Hiç kimse %100 verimli değildir. %100 üzerinden yapılmış olan plan mutlaka sapacaktır.

Aktivitenin süresini tahmin etmede iki soru sorulabilir;

  1. Aktivite kaç günde tamamlanır?
  2. Aktiviteyi gerçekle?tirmek için harcanmacak efor nedir?
Eğer aktivitenin örneğin 3 günde tamamlanacağını söylemişsek bu 24 saatlik efor anlamıma gelecektir. (Mesai 8 saat ise) Eğer bu aktivite için 24 saatlik efora ihtiyaç vardır dersek o zamanda 3 gün süreceğini söyleyebiliriz.

NOT: Çalışanların verimi üzerine yapılan çalışmalarda mesai süresinin %80'I kadar çalışma beklenebileceği ortaya çıkmaktadır. Yani 8 saatlik mesai ile çalışılan bir yerde 6,4 saatlik verim beklenmelidir. %20 ise kayıp zamanlardır(WC, çay içmek , telefon vb.)

Örnek : 24 saatlik bir iş kaç gün sürer? Mesai 8 saatse ve verimde 8 saat düşünülürse 3 günde biteceği tahmin edilir. Mesai 8 saat ve Verim:6,4 kabul edilirse 4 günde biteceği öngörülür. Bu örnekte sadece 1 gün olan yanlış tahmin %25 yanılındığını göstermektedir. Projenin bütününde aynı hata yapıldığında çok büyük tahmin hatalarına yol açabilmektedir.

Görev süresi tahmini için birçok teknik mevcuttur. En çok kullanılan teknik geçmiş deneyimlerden çıkarılacak tahminlerdir. Saklanmış ve arşivlenmiş proje dataları sonraki projelerin başarısında önemli rol oynarlar.

Veri temelli personel efor tahminleri endüstri standartlarından çok daha gerçekçi olacaktır. Eğer tarihsel kayıtlar mevcut değil ise, uzman görüşünden yada benzeri işleri tamamlamış kişilerden destek alınmalıdır.

Eğer tarihsel kayıtlar yada uzman görüşü müsait değilse, kaynaklardan çoklu tahminler alın ve ortalamalarıyla hareket edin.

Önceliklerin Tanımlanması

Görev önceliklerinin tanımlanması, programlama yada kaynaklarla ilgili çatışma çıktığında çözümleme için önemlidir. Eğer görevlerin öncelikleri ve ilişkileri tam olarak anlaşıldıysa her türlü çatışma kolayca çözümlenebilir.

Kritik Yolun Tanımlanması

İşlerin olası en erken tamamlanmasını gösteren yoldur. Kritik yolda oluşacak bir gecikme projenin tamamlanma süresini uzatacaktır. Proje yöneticisi kritik yolun önemini ve yorumlayabilmeyi bilmeli bu doğrultuda hareketlerini düzenlemelidir.

Proje yöneticisi, tüm kaynakların durumundan haberdar olmalıdır. Örneğin personelin yıllık izinleri yada kurma ekipmanı 6 ay gecikirse kurma sürecide bu süre kadar sapacaktır.

Riskleri Tanımlamak

Riskler genellikle projelerin sınırlı kaynaklarla gerçekleştirilmeye çalışılmasında ortaya çıkarlar. Programlama riskleri, karşı hareketleri ve alternatifleri ortaya koymalıdır. Örneğin;:  

Sonuçların Gözden Geçirilmesi

Program geli?tirilmesi birden fazla ki?iden girdi ihtiyacını gerektirir. Hiç kimse projenin programa etki eden tüm faktörleriyle ilgili bilgi sahibi olamaz. Programın farklı kişilerce gözden geçirilmesi bu yönden faydalıdır. Proje ile ilgili kişilerin/birimlerin görüşlerinin alınması gerekir.

Programın ilk durduğu noktada, proje ekibi durumu gözden geçirmelidir. Bu görüşmeler sonrasında iş tanımlarının tamam ve net olduğu konusunda hem fikir olunmalıdır.

Yapılacaklara ilişkin ortak bir anlayış sağlanmalıdır. Programı gözden geçirdikten sonra tüm ilgililerin görüşlerini ve varsa tahminlerini(yeni) toplayın. Sapmanın çok olup olmadığını kontrol edip, değişikliklerle ilgili nedenleri inceleyin ve aktivitelerde gerekli düzeltmeleri yapın.

Programlama Araçları

Proje programı geliştirmede kullanılan birçok araç vardır. Bunlar GANTT ve PERT Tablolarını otomatik olarak yaratırlar. Bu araçları kullanmak için proje deneyimi, görevlerarası ilişki ve bağlantıların kurulması ile ilgili tecrübe gerekmektedir.

Her organizasyon ihtiyaçlarına hitap eden en uygun aracı seçmelidir.