Ett avstamp till Barcelona!

Killar från Mölledal ska lära sig bygga rullbandybanor i EU-utbyte.

På måndag bär det iväg för sex grabbar från Mölledalsskolan i Malmö. I tre veckor ska de gå i en liknande skola där och i första hand ska de lära sig bygga rullbandybanor. När de kommer hem ska de skriva om sina upplevelser i AN.
Förväntningarna är givetvis stora inför resan.
-Det ska bli en kul upplevelse, säger Ronny Book.

EU-Projekt

Resan ingår i ett utbyte mellan Sverige och Spanien inom det så kallade Leonardo-projektet, som AN tidigare skrivit om. Leonardo är ett EU-projekt som går ut på utbyte mellan yrkesförberedande gymnasieskolor. EU betalar hälften av vad det kostar och Malmö kommun den andra hälften.

Berättar i AN

Ronny Book och hans fem kompisar, Marcus Björkholtz, Patrik Nordborg, Henrik Larsson, Henric Isacson och Joakim Guillermo reser tillsammans med två lärare, Curt Göransson och Kjell Hansson. Under vistelsen i Barcelona ska eleverna skriva dagbok och på grundval av den sedan skriva en artikel i AN om sina upplevelser och erfarenheter.
Rullbandy är en stor sport i syd-och mellaneuropa. De sex killarna studerar på byggprogrammets gren trä och anläggning, och eftersom det på Mölledalsskolan finns en lärare som är engagerad i rullbandy så blev deras uppgift att lära sig anlägga sådana banor.

Vill titta på fotboll
Banorna består av en betongplatta med olika beläggningar, terrakotta anses bäst, men det går också med asfalt plus acrylfärgmassa.
-När killarna kommer hem ska de bygga tre provplattor här, och under vintern ska vi se hur de olika materialen tål den skånska vintern, säger Roland Hellen Halme, lärare.
Eleverna ska även delta i teoretiska lektioner i skolan i Barcelona. Kommunikationsspråket blir engelska, fast de ska få lära sig en del spanska, framförallt fackuttryck.
Men vistelsen innebär givetvis inte bara studier. Det finns mycket att se och beundra i Barcelona, men helst vill grabbarna gå och se fotboll.
-Sen finns det ju disko och sådant också, säger Marcus.
Någon säger att det ska bli kul att lära känna nya människor, men grabbarna är blyga och det blir AN:s reporter som får komma med ordet flickor.
-Ja, tänk om man kommer hem med en sådan, säger Joakim med glimten i ögat. Han har fördel framför sina kamrater därför han kan en del spanska.
Text av Rode Möller för tidningen Arbetet Nyheterna.
Hämtat ur Arbetet Nyheterna onsdagen den 24 April.