Förberedelser

Mat

Man ska ta med sig mat för hela den tid man befinner sig på området. Arrangörerna kommer inte att stå till tjänst med någon dryck eller föda, utom den som kommer att serveras på värdshuset. Värdshusmaten ska endast ses som en bonus.

Tillagning av mat ska ske över öppen eld genom grillning, stekning eller kokning. Grillning kan genomföras på pinne, spett eller galler, stekning i panna, kokning i gryta. Vi kommer inte att tillåta spritkök eller dylikt. Maten ska tillagas och ätas i tidsenliga kärl. Kärlen var gjorda av trä, metall eller glas och av enkelt utförande. Man åt med sked och kniv. Välbärgade romare kunde använda gaffel, även om det var mycket ovanligt. Bägare var av glas, tenn eller silver. Endast fattiga drack ur trästop eller lermuggar.

Mat och dryck ska förvaras tidsenligt under evenemanget. Billigast är att förvara torrvaror i säckar och våtvaror i damejeanner (stora glaskärl). Förutom att livsmedel ska förvaras tidsenligt måste de även förvaras så att de inte fördärvas. Frukt, grönsaker, rotfrukter och bröd klarar sig utmärkt även en sommarvecka så länge de alltid förvaras torrt och i skuggan. Att det är skugga inuti ett tält som står i direkt solljus räknas inte, då det brukar bli hett då. Problemet är snarare kött- och mejerivaror. Undvik i möjligaste mån att ta med färskt kött, och undvik framförallt kyckling och fläsk. Kom ihåg att förvara kött och grönsaker separat, eftersom det annars kan bildas farliga bakterier. Samma sak gäller skärbrädor. Diskning ska ske direkt efter varje måltid, för att hindra att det bildas magsjukebakterier. Kött kan förvaras på två sätt:

Kylgropar – en grop i marken, med öppningen i skuggan. Öppningen måste kunna stängas igen. Var alltid noga med att gräva igen dem efter Gränsen, så att inga spår syns.

Kylkistor – En låda med ett isolerande lager frigolit och ett tätt lock. Inuti täcks frigoliten till exempel med tyg eller innerväggar. Förvarar man någonting djupfryst däri och undviker att öppna locket i onödan kan en sådan kista hålla tillräckligt låg temperatur länge.

Vi föreslår att fortet, varje hushåll i byn och varje germanstam bildar gemensamma matlag. Inköp av maten genomförs och bekostas gemensamt. Man gör sedan upp inom gruppen vilka som ska laga mat och diska varje dag. På detta sätt sparar man både tid och pengar och ökar gruppsammanhållningen.

Alla typer av amerikanska produkter, såsom potatis, paprika, tomat, majs, kalkon, tobak etc kommer att vara förbjudna. Däremot är det uppmuntrat att ta med sig ris och band-spaggetti, vilka var populära födoämnen. Se för övrigt avsnittet om mat. Germaner och romare åt i stort sett samma typ av mat, även om det fanns ett större inslag av kött i den germanska dieten och ett större inslag av bröd och gröt i den romerska.

Vatten

Den stora sjöns vatten på området går att dricka. Däremot ansvarar vi inte för de mindre sjöarnas och vattendragens beskaffenhet. Vid sjön finns det en badplats. Disk- och dricksvatten bör tas minst 150 meter därifrån, för att undvika magsjuka och dylikt. Diskning, rakning, schamponering, tandborstning etc direkt i sjön är förbjuden. Man tar i sådana fall upp vatten från sjön innan man använder det. Naturligtvis är det förbjudet att urinera i sjön. Det kan vara lämpligt att ta med sig till exempel glaskärl för att transportera vatten i. Plastdunkar och metallhinkar är inte tillåtna. På grund av eldfaran i hus och tält ska man alltid ha ett stort kärl med vatten till hands.

Man måste dricka tre till fyra liter vatten per dygn under sommaren. De flesta fall av huvudvärk beror på vätskebrist.

Sanitet

Torrdass kommer att ställas upp vid fortet, byn och germanernas tingsplats. Vid alla läger ska det finnas en gräns för hur nära lägerplatsen man får urinera. Vid de mindre lägerplatserna ska det grävas latringropar. Latrinen måste vara övertäckningsbar och så djup att den inte riskerar att bli uppgrävd av djur.

Städning och sopor

Kvällen före Gränsen kommer alla sopor att samlas ihop av arrangörerna och transporteras bort från området. Efter evenemangets slut kommer tre containrar att ställas upp på området: en vid fortet, en vid byn och en vid germanernas tingsplats. Under spelet måste allt matavfall och diskvatten samlas i särskilda avfallsgropar, vilka ska täckas över efter evenemanget.

Efter spelets slut ska grupperna rapportera till arrangörerna när deras städning är färdig, för att inspekteras av arrangörerna. Deltagare som inte städat sina lägerplatser till våran belåtenhet innan de lämnat området kommer att debiteras städkostnaderna. Städningen ska vara genomförd senast tisdagen den 7 juli.

Transport

Arrangörerna kommer att ordna transport av rekvisita och byggnadsmaterial till och från området. Alla transporter av personer, mat och tält ankommer dock på deltagarna själva. Ni kanske inte har tillräckligt många bilar för att transportera alla deltagare i gruppen till området. Vi föreslår i sådana fall att ni lastar den tunga utrustningen på de bilar ni har och att deltagarna tar de kommunala kommunikationerna till Edsbro, som ligger cirka en halv mil från området. Därifrån kan man sedan skjutsa dem till området med de bilar ni disponerar.

På området kommer det att finnas parkeringsmöjligheter under evenemanget. Det är viktigt att ni inte blockerar vägen när ni anländer till området. Ni ska lasta av utrustningen så fort som möjligt, för att sedan parkera bilen på anvisad plats. För att kunna avgöra behovet av parkeringsyta ber vi er rapportera hur många bilar er grupp kommer att använda.

Vägbeskrivning till området

Med bil från Stockholm

Tag E18 mot Norrtälje. Följ riksväg 280 till Rimbo och vidare norrut till Edsbro. När ni kommer in i Edsbro kommer ni till en T-korsning, med en väg åt vänster och en åt höger. Tag den åt höger ett kort stycke, tills ni kommer till en bensinmack på höger hand. Mittemot den finns det en avtagsväg mot Stensta. Följ denna väg förbi Stensta och vidare till Björksättra. Efter Björksättra passeras en vägbom. Följd därefter skyltningen tills ni kommer till incheckningen.

Ankomst och incheckning

Det kommer att finnas en väg in på området. Där kommer det att upprättas en vägspärr, där incheckningen sker. Incheckningen öppnar torsdagen den 25 juni. Där kommer det att kontrolleras att man betalat deltagaravgiften, vapen och utrustning att kontrolleras, utdelning av mynt och vägbeskrivning till lägerplatsen.

Uppbyggnad av scenografi

Alla som ska bygga hus eller fort ska komma till området senast fredagen den 26 juni. Germaner, vilka endast bor i tält, behöver inte anlända förrän senast lördagen den 27 juni. Funktionärer bör komma onsdagen den 24 juni. Byggnadsmaterial kommer att levereras till området, delvis i redan färdigkapade längder. Vi kommer även att stå till tjänst med spik, spett, vinkeljärn, gångjärn och dylikt. Hammare och såg ska man ta med sig själv.

Sjukvårdsstationer

I fortet, byn och de tre germanska lägren ska det upprättas sjukvårdsstationer. Där ska det finnas komplett första hjälpen-utrustning och första hjälpen-kunniga personer, vilka ska kunna vara behjälpliga vid allvarliga skador. Avsikten är att tillståndet vid en allvarlig skada inte ska försämras tills ambulans anländer. Därför ska stationerna också vara utrustade med mobiltelefon. Det ska även finnas en beredskapsbil på närmaste parkeringsplats. Vi är i denna sak beroende av er deltagare: Rapportera in sjukvårdskunniga, ta med er mobiltelefon och meddela vilka som har körkort och bil.

Eldning och belysning

En mindre eldgrop konstrueras genom att man gräver tills man har sten-, sand eller lerbotten i eldstaden. Det får inte förekomma någon vegetation under, omkring eller ovanför elden. En eldstad får aldrig placeras så att det finns grenar som hänger över den, inte ens tio meter upp. Är inte eldgropen helt rensad från rötter finns risk för rotbrand. En sådan kan ligga och pyra i flera dagar, innan den blossar upp, och då flera meter bort. Lägg sten eller tegelsten längs kanten. Större eldar innebär större risker, samtidigt som deras effektivitet för matlagning minskar i förhållande till vedförbrukningen. I anslutning till alla eldstäder och belysning ska det alltid finnas gott om vatten för släckning. Man får självklart aldrig lämna en brinnande eld eller lampa utan uppsikt. Om det råder eldningsförbud är ingen belysning med öppen låga tillåten. Ni uppmanas därför att ta med er stearinljuslyktor.

Alkohol

Det är tillåtet att medföra och dricka alkohol under Gränsen, men det är oacceptabelt att bli full, främst för att man utgör en säkerhetsrisk. Inga drycker starkare än lättöl kommer att serveras till minderåriga. Personer som är berusade bör hålla sig inom sitt hus eller tält tills ruset släppt. Om man utgör en säkerhetsrisk för lajven kommer man att avvisas från området.

Djur

Under Gränsen kommer det att finnas en häst och eventuellt en del andra djur. Djur är lättskrämda och kan skada sig eller andra om de råkar i panik. Om du är i närheten av hästar, skrik inte, spring inte mot dem och gör inga häftiga rörelser. Ingen annan än ryttaren får handskas med hästen. Gå aldrig in i deras hage och mata dem inte. Alla former av strid i närheten av djur är förbjuden. Hundar ska alltid hållas i koppel och måste alltid hållas under uppsikt. I fortet kommer det att finnas en veterinärkunnig person. Vill du ha med ett djur på Gränsen måste du ta kontakt med oss före lajven och få det godkänt.

Rökning

Det fanns ingen tobak i Europa under antiken. Vi kommer därför inte att tillåta rökning i någon form. Måste man röka bör man gå till off-lajv-lägret, eller åtminstone gå avsides i skogen. Se det som ett utmärkt tillfälle att sluta! Fimpar måste tas om hand.

Glasögon

Man kunde slipa linser under antiken. Några bågar eller avbildningar av glasögon har dock inte hittats, varför det är mycket osäkert om sådana fanns. Använd i första hand linser. Har du bara ett mindre synfel, så undvik att använda glasögon under lajven. För folk som ser dåligt och inte har linser, tvingas vi göra ett undantag, men se då till att ni har bågar som inte väcker något uppseende.

Utrustning

Det förutsätts att man inte använder modern utrustning. Nylonsovsäckar ska bytas mot sovfällar och filtar, joggingskor mot sandaler, moderna tält mot paviljonger eller militärtält. Även hygienartiklar som rakhyvel, tvål och schampo bör vara gammaldags eller förvaras i tidsenliga behållare. All mat och dryck ska naturligtvis också förpackas på gammalmodigt vis. Undantag görs för linsutrustning, första hjälpen-utrustning, mobiltelefon och dylikt. Dessa ska förvaras i en tidsenlig väska, kista etc, som märkts med utagårdsrunan eller första hjälpen-runan.

Stöld och tältfrid

Man får endast stjäla lajv-pengar och dokument. Vapen får under spelet endast beslagtas av de romerska legionärerna, och då endast i samband med att en german ertappas med vapen på den romerska sidan gränsen. Hugger man ned en german får inte vapnet beslagtas.

Tält- och husfrid kommer inte att råda. Man måste dock visa hänsyn för andras utrustning och se till så att man inte skadar eller förstör den. Det gör också att det är viktigt att all utrustning i tälten och husen är autentiskt.

Stöld och skadegörelse av övrig utrustning, mat och vapen räknas som ett verkligt brott och kan polisanmälas.

Länkar

Åter till Regler:


Denna sida har besökts gånger