Hur man bygger en sköld

Sköldarna satt inte fastspända på armen, utan hölls med ett enkelt handtag i handen. Ovala sköldar hade handtaget fästat diagonalt, varför man troligen höll även runda sköldar med den fattningen. Alla sköldar hade en sköldbuckla i metall som skyddadde handtagsområdet. "Bucklorna" var oftast sfäriska eller spetsiga, och användes till att irritera eller till och med skada motståndare med. Sköldar av detta slag användes alltså mycket mer offensivt än sköldar man spänner fast på armen.

På levande rollspel är dock risken allt för stor för skador om man slåss på det viset. Handikappet att man inte får använda sköldar offensivt vägs dock upp av att man inte får slå eller sticka mot huvudet.

Bucklan måste vara mjuk och sköldkanterna vadderade med läder- tyg eller latexbeklätt liggunderlag.

Hur man bygger en germansk rundsköld

Germaner hade oftast runda sköldar av flera lager tunna träskivor med handtag och sköldbuckla i mitten. Ofta hade de även metallförstärkningar i form av band på utsidan av skölden. Kanten var oftast förstärkt med metallband eller läder. Från fynd och antika källor kan man konstatera att de var färgglatt målade, ofta i rött och blått. Man vet dock inte säkert hur sköldmålningarna såg ut.

Material

En lagom stor skiva plywood
Ett handtag
Bucklan: En stor skumgummiboll
Latex
Hobbyfärg
S9 Casco kontaktlim
Sköldkantsvaddering: Skumplast eller rörisolering
Dubbelhäftande tejp
Läder eller tyg till sköldkanten och liten möbelspik (om man inte tänker använda latex till kantvadderingen)

Tillverkning

1. Såga ut sköldformen. Germaner hade mest runda, medan romare hade ovala, fyrkantiga eller hexagonala.

2. Fäst handtaget på insidan. Det håller bäst om man borrar hål och sedan skruvar fast handtaget. Tänk på att skruvarna inte får vara för långa, så att de kan sticka ut ur vadderingen och skada någon vid en olycka. Skaffa helst lagom långa skruvar, eller kapa dem till rätt längd.

3. Gör sköldbucklan. Det lättaste är att man skär itu en stor skumgummiboll och skär ut en något större rund bit skumplast för att forma kanten. Sedan stryker man på latex (se handledningen för hur man gör latexsvärd), eller målar den med silverfärg.

4. Måla skölden. Man behöver givetvis inte måla där man skall fästa sköldbucklan och kantvadderingen.

5. Limma fast sköldbucklan på skölden.

7. Fäst kantvadderingen med dubbelhäftande tejp eller kontaktlim.

8. Klä sköldkanten. Lättast är att spika fast läder eller tyg med fin möbelspik. Annars ska kanten målas med latex.

Skölden är nu klar!
Länkar

Åter till Kläder och hantverk:
Vapensäkerhet:
Strid:
Stridsregler:


Denna sida har besökts gånger