Стъклени сънища

Дебютният албум на Тереза загатва за наистина необикновен и многостранен талант, който тепърва ще се утвърждава и печели почитатели и извън България

Аделина ГАДЖЕЛОВА

Самата тя твърди, че си пада по Стинг и Шаде, макар че гласът и по-скоро напомня този на Сара Брайтман. Вероятно, защото и Тереза, както и британската “дива”, е минала през операта, преди окончателно да се ориентира към поп-музиката. Появата на дебютния и албум “Избягай с мен” (издание на Джи Ел Пи мюзик- агенция, специализирала се в откриването и налагането на млади родни таланти) пък показва, че ставаме свидетели на

Раждането на нова голяма звезда,

която тепърва ще се утвърждава не само у нас, но и в чужбина. Защото несъмнено притежава онзи рядък талант, съчетан с качества и упоритост, които (наред с шанса, разбира се) гарантират доброто бъдеще в жестокия свят на големия шоу-бизнес.

Преминала през Детския радиохор, Тереза Бракалова завършва оперно пеене в класа на проф.Реса Колева, определяща гласа и като “мецосопран с красив лиричен тембър”. През 1997 става лауреат на вокалния конкурс “Георги Златев-Черкин”, три години по-късно пък участва с концерт в Пражката музикална академия по покана на Европейския оперен театър. В студентските си години се издържа, изпълнявайки джаз в лоби-бара на столичния “Шератън”. Именно тогава формира и оригиналния си маниер на пеене, в който скритата мощ на гласа е подчинена на стила и изискванията на конкретната мелодия. По правило, оперните певици, насочващи се към поп-музиката, рядко успяват да постигнат действително органично съчетание между едното и другото. Обикновено се получава чисто механична комбинация и отчайващо малко са имената, които съумяват на направят нещо действително различно. И в този смисъл, Тереза действително се доближава до маниера на изпълнение на звезда като Сара Брайтман, макар, че и това сравнение е рисковано, доколкото спецификата при българката е очевидна. А за постигането и, голяма е заслугата на композитора Георги Петков (познат като създател и брилянтен изпълнител на електронна музика), който е и автор на всички парчета и аранжименти в дебютния албум.

Пилотното “Избягай с мен” отдавна се превърна в хит, също както и емблематичната балада “Сън от стъкло”, където талантът и експресивния и маниер на пеене се изявяват с пълна сила, и който присъства в мултимедийния диск и с перфектно изработен видеоклип. Близки по стил са “Летя” и “Лунни лъчи”, докато другият голям хит “Диво море” (с който певицата участва и в тазгодишния телевизионен конкурс “Песен на годината”) е изключително ритмично парче с екзотичен привкус, затвърден и от факта, че клипът към него е заснет по време на гастрола на Тереза в ЮАР, при това от оператор, работил преди това за Мадона.

Впрочем, феновете на младата звезда вероятно ще бъдат приятно изненадани от следващия и албум, в който тя ще е изяви като изпълнителка на джаз и евъргрийни.

Многостранният талант

на Тереза съвсем не се изчерпва с музиката. Освен на сцената, тя успешно се изявява и като дизайнер – автор е на няколко проекта за вътрешно обзавеждане, в което успешно съумява да съчетае пространство и цветове.

Но, именно музиката е нейната съдба – при това не само защото на сцената е срещнала и голямата си любов. А защото е израстнала с нея и живее пълноценно пак именно благодарение на нея.

Що се отнася до бъдещето – предстои поредното турне на Тереза в Южна Африка, както и запис на нови парчета с всички шансове и те за се превърнат в хитове. А след това – вероятно и пробив на големия западноевропейски музикален пазар, където изпълнители от нейния тип и с нейните възможности тепърва ще привличат вниманито и възторзите на феновете.

[[ СЪДЪРЖАНИЕ ]]