MEYVE AGAÇLARININ DiKiMi ve BAKIMI

Fidan dikimi ve süresi: Unutulmamasi gereken ilk nokta, meyve agaçlarinin dikiminin dogru yapilmasidir. Kayisi ve seftali hariç, meyve agaçlari için en iyi dikim zamani Ekim ve Nisan aylarinin ortasidir. Daha narin olan kayisi ve seftali fidelerinin don tehlikesine ugramamasi için Mart ayi sonunda dikimi uygundur. Fidan dikerken, arazinin sinirindan 5 metre kadar mesafe birakilarak fidan dikim çukuru açilir. Fidan dikiminden önce 2 metrekarelik bir alan oldukça derin kazilir. Sert topraklarda ise, fidan çukurunun en az 50 cm olmasi gerekir. Ayrica, bu çukura köklerin rahatlikla girekecek sekilde olmasi unutmamalidir. Fidan dikilirken, tutucu görevini yapmasi için mutlaka bir çita veya çubuk dikilir. Fidan çukura yerlestirilmeden önce 2-3 saat suda birakilmali, fidan çukuruna da öncelikle gübre ve toprak karisimi dökülmeli ve bunun üzerine fidan yerlestirilmelidir. Dikim yapilirken, dikim yapilan topragin etrafina sulama kovasi ile bolca su verilmelidir. Fidan dikildikten sonra, tutucu olarak çakilan çubuga ip veya kurdela ile baglanir. Yeni dikilen fidanlar ilk yilda meyve vermez. Zira, bu dönemde fidanin kökleri güçlenmektedir.
agaç1
agaç2 Meyve agaçlarinin büyümesi: Yüksek gövdeli meyve agaçlari 160 ile 180 cm yükseklikte olurlar ve genis yere ihtiyaçlari vardir. Bu agaçlarin gölgesi genis olur ve çok meyve verirler. Yari boy denilen meyve agaçlarinin ise boyu 100-120 cm arasinda olur. Yazlik evlerin bahçeleri için ençok tercih edilen agaç grubudur. düsük boy agaç gruplari da 80-100 cm arasinda boya sahip olur. Çit agaçlari ise, 40-60 cm arasinda olup, meyvelerini toplamak daha kolaydir.
Ürün alma zamani ve süresi: Meyve agaçlari genelde yilin ana izin döneminde meyvelerini verirler. Hasat süresi ise çok önemlidir. Bazi agaçlarin meyvelerinin 15 gün içinde toplanmasi gerekirken, bazi agaçlar da bu süre bir aydir.
Budama: Yeni dikilen fidanlar, ilkbaharda çiçek açmamasi için mutlaka budanmalidir. Bu isleme ek olarak, ilk budamadan 3 yil sonra Subat ayi sonunda 'Terbiye etme budamasi' metodu ile kesilirler. En önemli budama kurallarina gelince;
  1. Ana fidan olarak yukariya giden dal bir miktar kisaltilir, etrafinda büyümekte olan dallar ise kesilir.
  2. Ana gövdeye bagli olan ve yan taraftan çikarak ana gövde yapmak isteyen bütün dallar budanir.
  3. Gövdeye dik olarak büyüyen dallar kesilir.
  4. ıçeriye dogru büyüyen dallarin uçlari kesilir.
agaç3