CiLALAMA
Ham ahsapda cilalama islemine baslamadan önce, ahsabin iyice temizlenmesi gerekir. Toz, tutkal, reçine damlalari ve kir izleri fazla sicak olmayan suyla temizlenir. Tahtayi firçalarken, daima damar yönünde firçalamak gerekir.
CiLA ÖNCESi HAZIRLIK:
Tahtanin yapisindaki küçük hasarlarin dengelenmesi için tahta liflerini sisirmek gerekir. Bunun için de, tahta sabunlanir. Tahtayi islatirken, her tarafi esit miktarda nemlendirilir. Bunun için de en iyi yöntem sünger kullanmaktir. Tahtanin temizlenme ve islatma islemi bittikten sonra, cilalama islemine baslamak için, tahtanin iyice kurumasi beklenir.
ZIMPARALAMA:
Tahta kuruduktan sonra, zimparalanir. Yüzeyin pürüzsüz olmasini istiyorsaniz, mümkün oldugunca ince zimpara kullanilir. Ham tahta üç etapta zimparalanir.
  1. Kaba zimpara (120 numara)
  2. Orta zimpara (150 numara)
  3. ince zimpara ( 180 numara)
Bu arada, zimpara yaparken zaman zaman zimpara tozu kuru bir firçayla alinir.
CiLAYA HAZIRLIK:
Cila için gereken malzemeler:
  • Cila
  • Firça
  • Plastik kova
  • Kauçuk eldiven
Cila yapilacak zemin tamamen bos olmalidir. Eger ahsap duvarlar cilalanicaksa, yerlere talas veya bol gazete kagidi konulur. Cila yapilan yer mutlaka havadar olmalidir. Zira, bir süre sonra cila kokusu kullaniciyi rahatsiz etmeye baslar. Ahsap olarak çam kullaniliyorsa, cila islemine baslamadan önce reçine artiklari mutlaka temizlenmelidir. Bunun için, bazi durumlarda reçine gidericisi kullanilabilir. Aksi takdirde, reçine ahsap üzerinde leke birakir.
CiLALAMA:
Cila yapilirken çok hizli olmak, cilayi dikkatli ve süratli bir sekilde uygulamak gerekir. Cila, tahtaya firçayla doyurularak sürülür ve sivi sürülür sürülmez yayilir. Ahsap düsey durumdaysa, uygulama yukaridan asagiya dogru olmalidir. Bu sekilde, damlayan cilanin verecegi zarar önlenmis olur. Tahtanin kenarlari daha fazla cila emer, bu nedenle kenarlar boyamadan önce hafifçe nemlendirilirse, esitlik saglanmis olur. Cila sürülürken, ahsap liflerin yönünde olmasina dikkat edilmelidir. Bu sekilde cila, tahtanin gözeneklerine iyice isler. Eger cila yaparken tasarsa, bu tüysüz bir bezle hemen alinir. Cila sonunda, dogal ahsap tonlari degisir, koyulasir veya rengi açilir. Cila saydam oldugunda, tahta kendi rengini göstermis olur. Cilalanmis yüzeyleri daha iyi göstermek için baska islemler de kullanilir. Bunlar da mumlama (astarlama) ve matlastirmadir.
MUMLAMA:
Cilalanan yüzeyleri daha iyi göstermek için, yüzey mumlanir veya yaglanir. Bu tahtaya parlaklik kazandirir. saydam ve pigmentli çesitlerde satilan mumlari cilalanan ahsap üzerine uygularken, tüylenmeyen bir bez parçasi kullanilir. Mum sürme islemi de ahsap lifleri yönünde yapilir. Mum sürme islemi bittikten sonra kurumasi beklenir ve yumusak bir bez parçasiyla parlatilir.
YAGLAMA:
Tik yagiyla ahsaplarda çok güzel bir parlaklik saglamak mümkündür. Bu yag ahsap yüzeye keten bir bezle sürülür ve dikkatle yayilir. Kuruduktan sonra ince zimpara ile zimparalanir. Zimpara tozu silinip, yaglama islemi tekrarlanir.
ASTARLAMA ve MATLASTIRMA:
Cilalanmis ahsabi matlastirmak için önce astarlama yapilir. Ahsap astari, gözenekleri doldurarak parlak bir yüzey saglar. Astar, yassi vernik firçasiyla ahsap yüzeye sürülür. Astar kuruyunca, yüzey ince zimpara ile pedahlanir. Ardindan matlastirici boya yumusak bir bezle tamponlarak sürülür.

E-mail