science fiction

Science Fiction

texte
ce am publicat

Quasar
cenaclul
website-ul

Home
Science Fiction
Webdesign
Tutoriale diverse
Resurse
Sponsorilor
Curriculum Vitae
Oferta Internet
Comenzi
Feedback Form
Schimb de link-uri
Cautare locala
Harta
Lista de discutii

Hit Counter

Scurtă istorie a Cenaclului Quasar Iași, Club UNESCO

La 25 februarie 1979 lua ființă în cadrul Casei de Cultură Studențești din Iași "Cenaclul de Anticipație" (ulterior "Quasar"). El a fost precedat de câteva grupuri mai vechi, orientate spre științele de frontieră și C.N.I.-uri (Cazuri Neelucidate Încă): "Urania" și "Cosmos 2000". Iată deci că astăzi quasariștii nu își mai solfegiază textele într-o gamă minoră, ci în una majoră.

Aria tematică pe care membrii și-o propuneau era aceea a unui club orientat spre diverse forme de exprimare artistică și științifică. Sâmburele activității îl forma literatura SF (beletristică, critică și eseistică de specialitate), cu deschiderile necesare spre genul conex, reprezentat în special de literatura fantastică (de la fantasticul clasic până la fantasy) și de avangardă. Diversele forme de exprimare artistică în perimetrul  specificat nu au fost evitate; muzică electronică, grafică, pictură, colajul, fotografia, teatru, modern-dance etc. Erau, de asemenea, bine primite la ședințele clubului teoriile "științifice-dar-fantastice-deocamdată" intersectând științele de frontieră și C.N.I.-urile.

Înființarea cenaclului a coincis - poate nu întâmplător - cu primele luări de cuvânt, manifeste artistice și apariții științifice ale autorilor tineri reuniși, din 1980, sub genericul "noului val" din science fiction-ul românesc (sau, natural, al generației '80). Era vorba de o viziune nouă asupra literaturii SF românești, impusă de studenți sau absolvenți de institute de învățământ superior (marea majoritate, cu profil politehnic) care defineau "noul val" printr-un mod inedit de înțelegere a literaturii SF, depășindu-se modalitatea artistică prin asimilarea ei într-un mod de a fi.

Aflându-se (doar cu mici perioade de eclipsă) în primele rânduri ale science fictionului tânăr, cenaclul "Quasar" a reprezentat constant o marcă de prestigiu, o garanție a calității. Grupul ieșean a cultivat în mod constant criteriile quasi...profesioniste, respingând compromisurile, lansând sau atrăgând în orbita sa autori ale căror nume sunt astăzi foarte cunoscute: eseiștii Sorin Antohi, Dan Petrescu și Liviu Antonesei, prozatorii Dan și Lucian Merișca, George Ceaușu, Sorin Simion, Mihai Hăulică, Dorin Spineanu, Răzvan Haritonovici, Victor Nănescu, Cristina Ostafi, Adrian Necula, graficienii Radu Gavrilescu, Grig Bejenaru, George Aaron, Tiberiu Gavrilă, pictorii Dan Perjovschi, Carmen Chiobeja, criticul literar Doru Pruteanu, designerii Dorel Gșină, Catălin Urcan, traducătorii Ion Doru Brana, Mioara Dristaru, Dan Alexe, Mihai-Dan Pavelescu, Bogdan Savu, Dan Popescu, Șerban-Adrian Dobrin, coregraful Oleg Danovschi jr., caricaturistul Ghighi Bejan, jurnaliștii Vlad Frângiu, Iulia Obreja, Stelian Munteanu, Gina Sava, Laurențiu Bejan, poetul Dragoș Jaluba, cercetătorii Virgil Scurtu și Eugen Buzea, regizorul Octavian Brînzei, umoriștii Cristian Grețcu și Tony Grecu, creatorii de benzi desenate Dragoș Cojocaru, Mihai Țîbîrnă, Mugurel Dionisie, compozitorii Romeo Cozma și Dan Vană, alături de mulți alții.

Ședințele clubului aveau loc săptămânal, inițial duminica, de la orele 10.30 (până în 1990), apoi marțea, de la orele 19.00 (până în toamna lui 1991), apoi din nou duminica, începând cu orele 12.30, cum se țin și astăzi. Sala preferată de desfășurare a fost "Clubul Artelor", dar nu au fost evitate nici "Tricolor" sau camera 73 a clubului (ultima, la un aflux mai mic de public).

La 21 noiembrie 1991, o dată cu urcarea la Domnul a lui Dan Merișca, "Quasar"-ul pierde un factotum organizatoric. Șocați de ideea destinului, quasariștii din "corul mut" au început să se ia în serios. Între timp s-au succedat la Casa de Cultură Studențească ieșeană patru ediții ale Zilelor "Quasar" (20-22 noiembrie 1992, 25-27 martie 1994, 12-14 mai 1995 și 26-28 aprilie 1996) și trei ale Zilelor "In memoriam: Dan Merișca" în perioadele 20 și 21 noiembrie 1993; 19 și 20 noiembrie 1994; 17-19 noiembrie 1995. Ultima ediție a Zilelor "In memoriam: Dan Merișca" (22-24 noiembrie 1996) a găzduit și o apreciată Convenție Națională de SF. Încă de la apariția sa începând cu octombrie 1993 suplimentul nostru a rezervat spații speciale actualității ieșene în care cenaclul și-a făcut simțită prezența.

Energiile "Quasar"-ului

Esențial, însă, în impunerea "Quasarului", acest copil de suflet al lui Dan Merișca, a fost suplimentul "SuperNova", care în ultimul an și jumătate a permis cenaclului să devină și o sursă de colaboratori externi o adevărată redacție. Mai mult, el s-a transformat într-o școală de critică literară (George Ceaușu, Dan Doboș, Walter Bild, Iustin Huțanu, Daniel Fondanache), publicând constant condeie tinere care, între timp, s-au maturizat (Andrei Cojocaru, Radu Haraga, Andrei Valachi, Marian Coman, Cristian Hriscu, Giani Cojan, Paul Tatomir, Ciprian Cîmpeanu, Ștefan Isarie, Oana Manasii, majoritatea ne-depășind 25 de ani). Și au mai apărut Carmen Maftei, Beatrice Badea, Petronela Bălțatu, Rareș Szeitz, Adrian Avel, Daniel Oliver Măgurianu, Marius Constantin, Ciprian Voloc. Fără a încuraja veleitarismul, mergând mai degrabă pe aplicarea invenției literare pe un spațiu de discurs limitat decât pe imaginarul gratuit, quasariștii și-au sporit zestrea de texte, maturizându-se pentru un spațiu editorial comun, strângând în jurul suplimentului și cenaclului grupările de science fiction și științe de frontieră din Brăila, Constanța, Galați, Botoșani, București și conturând o "axă SF" tot mai puternică între Craiova și Iași.

"Quasar"-ul n-a trădat spiritul lui Dan Merișca; după o perioadă de eclipsă, el a reușit să se ridice la înălțimea precursorilor. A crescut constant, întărindu-se organizatoric și fiind prezent în dialogul cultural din cetatea ieșeană și din fandomul românesc.

George Ceaușu

 


Website creat și întreținut de
Ștefan Isarie (c) 1998 - 1999
Dacă doriți să mă contactați, folosiți formularul de feedback