Κακοήθης Εξαλλαγή Γιγάντιου Κονδυλώματος (όγκος Buschke-Lowenstein) Περιπρωκτικής Περιοχής


Malignant transformation of perianal giant condyloma (Buschke-Lowenstein tumour)

Δ.Β.Μυλωνάκη1,Θ.Κ.Κόνωνας2, Κ.Πετράκη3, Σ.Κατσαραγάκης1, Γ. Ανδρουλάκης1

D.Mylonaki1, T.C.Kononas2, K.Petraki3, S.Katsaragakis1, G. Androulakis1

1A' Προπαιδευτική   Χειρουργική Κλινική Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

2Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής ΠΓΝΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

3Παθολογοανατομικό Εργαστήριο ΠΓΝΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

1A’ Propedeutic Surgical Clinic, University of Athens

2Department of Plastic Surgery,“Hippokration” General Hospital, Athens, Greece

3Department of Pathology, “Hippokration” General Hospital, Athens, Greece

Λέξεις ευρετηρίου:   γιγάντιο κονδύλωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, μόλυνση HPV, όγκος περιπρωκτικής περιοχής

Key words: giant condyloma, squamous cell carcinoma, HPV infection, perianal tumour

Υπεύθυνος αλληλογραφίας: Θεόδωρος Κ. Κόνωνας

Διεύθυνση: Παπαδιαμαντοπούλου 59,

Αθήνα, ΤΚ 11527

Τηλ. 7700634(οικία), 0944346467

Εργασίας: 7483770 εσωτερ. 457,256

Corresponding author: Theodore C. Kononas,

Ad: Papadiamantopulu 59,

Athens, 11527

Tel: 7700634, 0944346467

Σύντομος τίτλος:  Κακοήθης εξαλλαγή γιγάντιου κονδυλώματος

Short title:  Malignant tranformation of giant condyloma


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο όγκος Buschke-Lowenstein αποτελεί μορφή οξυτενών κονδυλωμάτων που είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος ιογενούς αιτιολογίας. Επιδεικνύεται περίπτωση ασθενούς που χειρουργήθηκε επειγόντως λόγω αιμορραγίας ευμεγέθους όγκου της περιπρωκτικής περιοχής. Η ιστολογική εξέταση έδειξε ότι επρόκειτο για γιγάντιο κονδύλωμα που είχε υποστεί κακοήθη εξαλλαγή προς ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Ο ασυνήθης αυτός όγκος εντοπίζεται στην πρωκτογεννητική περιοχή και κλινικά ομοιάζει προς κακοήθη όγκο. Ενδεχομένως, η ανοσοκαταστολή να αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για τη μετεξέλιξη των οξυτενών κονδυλωμάτων προς γιγάντιο κονδύλωμα και στη συνέχεια σε κακοήθη όγκο. Η έγκαιρη ευρεία χειρουργική εκτομή του γιγάντιου κονδυλώματος είναι η πλέον ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή για πλήρη ίαση και μείωση του κινδύνου κακοήθους εξαλλαγής. Σε κακοήθη εξαλλαγή ο όγκος αντιμετωπίζεται όπως τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα της περιπρωκτικής περιοχής.

Λέξεις ευρετηρίου: γιγάντιο κονδύλωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, μόλυνση HPV, όγκος περιπρωκτικής περιοχής
 

Εικόνες-Photos


ABSTRACT

D. Mylonaki, T.C. Kononas, K. Petraki, S. Katsaragakis, G. Androulakis. Malignant transformation of perianal giant condyloma (Buschke-Lowenstein tumour)

The Buschke-Loewnstein tumour is an unusual form of condyloma accuminatum which is a disease that is sexually transmitted. It is caused by the papillomavirus types 6,11. The tumour is most commonly located in the perianal region and the external genitalia. We present a case of a 40 year old man who was admitted with massive hemorrhage from a giant condyloma in the perianal region. The histology revealed squamous cell carcinoma which was transformed from the condyloma accuminatum. The in situ DNA hybridization was not able to identify the type of HPV which caused the infection. On inspection these unusual tumours appear to be malignant but the histology fail to revealed any signs of malignancy. Immunosupression is considered to be a predisposing factor to malignant transformation. Early and broad excision of Buschke–Lowenstein tumour is the treatment of choice. This offers complete cure so as to avoid malignant transformation and tumour recurrence.

Key words: giant condyloma, squamous cell carcinoma, HPV infection, perianal tumour


Ο όγκος Buschke-Lowenstein[1] αποτελεί ασυνήθη μορφή των οξυτενών οξυτενών κονδυλωμάτων που είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος ιογενούς αιτιολογίας. Εντοπίζεται συχνότερα στην πρωκτογεννητική περιοχή και χαρακτηρίζεται από το ευμέγεθες μέγεθος του για αυτό και ο χαρακτηρισμός του γιγάντιου κονδυλώματος.

Στην εργασία επιδεικνύεται περίπτωση ασθενούς με όγκο Buschke-Lowenstein στη περιπρωκτική περιοχή που υπέστη κακοήθη εξαλλαγή προς ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΣ

Ασθενής ηλικίας 40 ετών, αλκοολικός προσήλθε στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία λόγω αιμορραγίας εξελκωμένου ανθοκραμβοειδούς όγκου στη περιπρωκτική περιοχή που εχρονολογείτο από 2ετίας(εικ 1). Ο όγκος χρώματος μυικής σαρκός είχε παρουσιάσει το τελευταίο εξάμηνο προοδευτική αύξηση του μεγέθους του(15Χ12εκ.) με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει το πλείστον του περινέου. Ο όγκος αποτελείτο από πολλαπλά μικρότερα οζίδια που ήταν αιμορραγικά και εύθρυπτα. Επίσης ο ασθενής παρουσίαζε πολλαπλά οξυτενή κονδυλώματα στο πέος, όσχεο και εφήβαιο. Στην αριστερή βουβωνική περιοχή υπήρχε αιμορραγούσα, εξελκωμένη και ρυπαρή διόγκωση μεγέθους καρύου(Εικ 1α). Σε αμφότερες τις βουβωνικές χώρες οι λεμφαδένες ήταν ψηλαφητοί. Λόγω της σημαντικής πτώσης του αιματοκρίτη (Ht:25%), ο ασθενής οδηγήθηκε επειγόντως στο χειρουργείο όπου με γενική αναισθησία έγινε ευρεία εκτομή του αιμορραγούντος όγκου της περιπρωκτικής περιοχής και ελήφθηκαν βιοψίες από τη διόγκωση της βουβωνικής περιοχής. Η ορθοσκόπηση κατά την διάρκεια της επέμβασης δεν έδειξε επέκταση της βλάβης στο ορθό. Ο έλεγχος για HIV ήταν αρνητικός, ενώ ήταν θετικός για ηπατίτιδα C. Ο υπόλοιπος εργαστηριακός έλεγχος ήταν εντός των φυσιολογικών ορίων. Ενώ γίνονταν σκέψεις για χειρουργική αποκατάσταση του ελλείμματος του περινέου και τον τρόπο αντιμετώπισης των υπολοίπων κονδυλωμάτων της περιοχής, το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης του όγκου έδειξε ότι επρόκειτο για γιγάντιο κονδύλωμα που είχε υποστεί εκτεταμένη κακοήθη εξαλλαγή προς ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μέσης διαφοροποίησης με μεταστάσεις στους αριστερούς βουβωνικούς λεμφαδένες(εικ 2,3 ). Με in situ υβριδισμό δεν κατέστη δυνατός ο προσδιορισμός του τύπου του ιού. Ο ασθενής μεταφέρθηκε σε Ογκολογικό Νοσοκομείο για θεραπεία με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Το 1925 οι Buschke και Lowenstein[1] πρώτοι περιέγραψαν μεγάλες ανθοκραμβοειδείς μάζες συχνά νεκρωμένες, με επιγενή λοίμωξη και αιμορραγία που εμιμούντο καρκίνωμα. Το γιγάντιο κονδύλωμα αποτελεί ασυνήθη εκδήλωση των οξυτενών κονδυλωμάτων. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί 35 τύποι HPV που μολύνουν το δέρμα και προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα. Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 3 εβδομάδες μέχρι 8 μήνες με μέσον όρο τους 2.8 μήνες. Η μόλυνση γίνεται από τους ερωτικούς συντρόφους. Τα γιγάντια κονδυλώματα αντιπροσωπεύουν εκδηλώσεις μόλυνσης από HPV τύπων 6 και 11 καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ανευρίσκονται τμήματα αυτού του ιού στο γονιδίωμα του όγκου[2,3]. Δεν αποκλείεται όμως η μόλυνση και από άλλους τύπους HPV καθώς και η συνύπαρξη περισσοτέρων του ενός τύπου HPV στην ίδια βλάβη[4]. Θεωρείται ότι τα οξυτενή κονδυλώματα που οφείλονται σε μόλυνση από HPV τύπου 6 και 11 έχουν μικρή μόνον πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής, εν αντιθέσει προς τα οξυτενή κονδυλώματα που προκαλούνται από τους HPV του τύπου 16,18,31,33, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να συνοδεύονται από κακοήθεια.

Το γιγάντιο κονδύλωμα εμφανίζεται με την μορφή ανθοκραμβοειδούς όγκου που η διάμετρός του μπορεί να υπερβαίνει τα 10-15εκ. Τα γιγάντια αυτά κονδυλώματα εξελκώνονται επιφανειακά, διεισδύουν εντός των μαλακών μορίων σχηματίζοντας συριγγώδεις πόρους στο περίνεο, στο γεννητικό σύστημα και στην περιπρωκτική περιοχή. Τα συρίγγια και τα αποστημάτια προδιαθέτουν στην εμφάνιση σηπτικής κατάστασης. Παρά τη τοπική επιθετική συμπεριφορά τους, τα γιγάντια κονδυλώματα δεν χορηγούν μεταστάσεις. Οι βλάβες εντοπίζονται συχνότερα στο πέος όπως αρχικά είχε περιγραφεί από τους Buschke-Lowenstein, ενώ η ανάπτυξή τους στην περιοχή του πρωκτού θεωρείται ασυνήθης. Η εντόπιση στην πρωκτογεννητική περιοχή οφείλεται στο υγρό περιβάλλον της περιοχής που ευνοεί την αύξηση του μεγέθους των οξυτενών κονδυλωμάτων. Άλλες σπάνιες θέσεις εμφάνισης τους είναι η βουβωνική περιοχή[5], η ουροδόχος κύστη[6] και ο μαστός[7]. Ενδεικτικά αναφέρεται περίπτωση ανάπτυξης όγκου Buschke-Lowenstein στο ιερούν οστούν με επέκταση σε κύστη κόκκυγος [8].

Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που πάσχουν από Hodgkin’s λέμφωμα[9], σακχαρώδη διαβήτη, άτομα που λαμβάνουν κορτικοειδή ή άλλα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα[10], που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα πχ σκλήρυνση κατά πλάκας[6], αλκοολισμό[11] όπως στην περίπτωση που επιδεικνύουμε και σε άτομα που έχει γίνει μεταμόσχευση οργάνου[4]. Aναφέρεται συχνότερη ανάπτυξη αυτού του όγκου σε άτομα με ανοσοκαταστολή κυτταρικού τύπου[11,12].

Ο ανθοκραμβοειδής αυτός όγκος κλινικά ομοιάζει προς κακοήθη βλάβη χωρίς όμως η ιστολογική εικόνα του να παρουσιάζει χαρακτηριστικά κακοήθειας[13,14]. Ιστολογικά το γιγάντιο κονδύλωμα παρουσιάζει έντονα τα χαρακτηριστικά οξυτενούς κονδυλώματος. Ο όγκος αποτελείται από υπερπλαστικούς θηλωματώδεις σχηματισμούς που περικλείουν αγγειοσυνδετικούς άξονες και καλύπτονται από πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο. Το τελευταίο παρουσιάζει ακάνθωση και κοιλοκυττάρωση, που είναι χαρακτηριστική ιογενούς αιτιολογίας λοίμωξης. Επιπλέον παρατηρούνται ογκόμορφες επιμήκεις επιθηλιακές καταδύσεις που περιέχουν φολίδες κερατίνης και επεκτείνονται στους γειτονικούς ιστούς. Τα διηθητικά αυτά όρια διαχωρίζουν την αλλοίωση από το κοινό οξυτενές κονδύλωμα. Στη δική μας περίπτωση λόγω της εκτεταμένης καρκινωματώδους εξαλλαγής, είχαν εναπομείνει μόνο λίγοι θηλωματώδεις σχηματισμοί στην επιφάνεια του κονδυλώματος.

Η εξακρίβωση του τύπου του ιού HPV γίνεται με in situ DNA υβριδισμό[15] και την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης[4]. Στη περίπτωση που περιγράφουμε αν και η ιστολογική εικόνα του παρασκευάσματος δεν άφηνε ουδεμία αμφιβολία για τη διάγνωση, ο προσδιορισμός του τύπουτου HPV με in situ υβριδισμό δεν κατέστη δυνατός. Κατά πόσον θα πρέπει να γίνεται προληπτικά προσδιορισμός του τύπου του HPV σε όγκο Buschke-Lowenstein αποτελεί αμφιλεγόμενο θέμα. Έχει προταθεί ότι ο προσδιορισμός του τύπου του HPV θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο τρόπο ανεύρεσης των βλαβών που ενδεχομένως να απαιτήσουν περισσότερο επιθετική χειρουργική θεραπεία και μακροχρόνια παρακολούθηση. Υπάρχει όμως και αντίθετη άποψη ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών θα πρέπει να στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη κλινική εικόνα και τα ευρήματα της ιστολογικής εξέτασης του όγκου παρά στο προσδιορισμό του τύπου του ιού. Να σημειωθεί ότι η απουσία στη βλάβη HPV που ανήκουν σε τύπους ιών “υψηλού κινδύνου” για εμφάνιση κακοήθειας, δεν αποκλείει την εμφάνιση διηθητικού ακανθοκυτταρικού καρκινώματος στο κονδύλωμα σε απώτερο χρόνο.

Η ανάπτυξη επιθηλιακής δυσπλασίας και διηθητικού καρκινώματος στα οξυτενή κονδυλώματα είναι αποδεδειγμένηί[16]. Ιστολογικά παρατηρείται βαθμιαία ή απότομη μετάπτωση προς επιθηλιακή δυσπλασία, ενδοεπιθηλιακό καρκίνωμα και διηθητικό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, αλλοιώσεις που μπορεί να συνυπάρχουν. Η διηθητική ανάπτυξη παρατηρείται συνηθέστερα στο κέντρο της αλλοίωσης. Δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κλινικής εικόνας, του μεγέθους του όγκου, της διάρκειας των συμπτωμάτων και της βιολογικής του συμπεριφοράς.

Ο όγκος Buschke Lowenstein θεωρείται ενδιάμεση μορφή μεταξύ των συνήθων οξυτενών κονδυλωμάτων και του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος[17]. Άλλοι πάλιν θεωρούν τον όγκο Buschke – Lowenstein σπάνια μορφή ακανθοκυτταρικού καρκινώματος χαμηλής κακοήθειας με μικρές μόνον δυνατότητες εκδήλωσης μεταστατικής νόσου[18-21]. Πιστεύεται ότι η ανοσοκαταστολή, ευνοεί την μετεξέλιξη των οξυτενών κονδυλωμάτων προς γιγάντια κονδυλώματα που στη συνέχεια μπορεί να υποστούν κακοήθη εξαλλαγή[22]. Στη βιβλιογραφία μέχρι το 1995, είχαν αναφερθεί 33 περιστατικά όγκων Buschke-Lowenstein στη περιοχή του πρωκτού-ορθού, εκ των οποίων το 42% παρουσίασε καρκινωματώδη εξαλλαγή[17]. Από μία άλλη αναδρομική μελέτη στην Αγγλική βιβλιογραφία, είχαν περιγράφηκαν μέχρι το 1994 42 περιστατικά όγκων Buschke-Lowenstein στη περιπρωκτική περιοχή, από τα οποία το 56% παρουσίασε κακοήθη εξαλλαγή[21].

Ο όγκος Buschke-Lowenstein και το ακροχορδονώδες καρκίνωμα του πέους θεωρούνται από πολλούς ότι αποτελούν την ίδια κλινική οντότητα[23,24], ενώ από άλλους αυτό αμφισβητείται[25]. Πρόσφατες εργασίες αποδεικνύουν ότι το ακροχορδονώδες καρκίνωμα του πέους και το γιγάντιο κονδύλωμα αποτελούν διαφορετικές κλινικές οντότητες καθώς δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη HPV στο ακροχορδονώδες καρκίνωμα του πέους[26,27]. Πάντως η διάγνωση του ακροχορδονώδους καρκινώματος στηρίζεται στην ιστολογική εξέταση της βλάβης και όχι στην ανεύρεση HPV. Αυτή η διάκριση έχει πρακτική σημασία καθώς στο ακροχορδονώδες καρκίνωμα η επέμβαση εκτομής πρέπει να είναι ευρύτερη και ενδεχομένως να απαιτηθεί ακόμη και μερικός ακρωτηριασμός του πέους, εν αντιθέσει προς τον όγκο Buschke-Lowenstein με εντόπιση στο πέος που μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με επέμβαση ολιγότερο ακρωτηριαστική[28].

Η διαφορική διάγνωση του όγκου Buschke-Lowenstein γίνεται από τα πλατέα κονδυλώματα της δευτερογενούς σύφιλης και από τα νεοπλάσματα της περιοχής του πρωκτού πχ ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, κερατοακάνθωμα[29]. Η κακοήθης εξαλλαγή του κονδυλώματος αν και σπανία, θα πρέπει να τίθεται στη διαφορική διάγνωση σε περιπτώσεις όγκων του περινέου.

Η πρόγνωση του όγκου είναι δυσοίωνη επειδή συχνά υποτροπιάζει (66%) σε μη ριζική εκτομή του[21], ενώ υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος κακοήθους εξαλλαγής[17,30,31]. Το γιγάντιο κονδύλωμα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο[32]. Ενδεικτικά αναφέρεται θνητότητα (20%) στην αναδρομική μελέτη των 42 περιστατικών[21]. Ο θάνατος επέρχεται συνήθως λόγω ακατάσχαιτης αιμορραγίας είτε λόγω σήψης.

Ο όγκος Buschke-Lowenstein θεωρείται προκαρκινοματώδης κατάσταση[33] και γι’ αυτό επιβάλλεται έγκαιρα ευρεία χειρουργική αφαίρεση του κονδυλώματος προτού υποστεί κακοήθη εξαλλαγή προς ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Πριν τη χειρουργική εξαίρεση μπορεί να προηγηθεί ακτινοθεραπεία με σκοπό τη σμίκρυνση του όγκου ώστε αυτός να καταστεί εγχειρίσιμος. Αν υπάρχουν πολλαπλά συρίγγια και έχει καταστραφεί ο σφιγκτηριακός μηχανισμός του πρωκτού, ενδέχεται να απαιτηθεί κοιλιοπερινεική εκτομή[17]. Αναφέρεται περίπτωση επιτυχούς αντιμετώπισης γιγάντιου κονδυλώματος περιπρωκτικής περιοχής με κατ’ εφαπτομένη εκτομή της βλάβης με τη βοήθεια δερμοτόμου χωρίς επικάλυψη του ελλείμματος με δερματικό αυτομόσχευμα[34]. Επίσης αναφέρεται επιτυχής θεραπεία του όγκου με CO2 laser[35], κρυοπηξία με υγρό άζωτο[36], ηλεκτροκαυτηρίαση, χορήγηση ιντερφερόνης-α συστηματικά, με τη μορφή γέλης ή με ενέσεις μέσα στην βλάβη[37-39]. Σε υποτροπή του όγκου βρέθηκε ότι η ακτινοθεραπεία είναι δυνατό να αποτρέψει την επανεμφάνιση του όγκου[40].

Σε κακοήθη εξαλλαγή ο όγκος αντιμετωπίζεται όπως τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα της περιοχής, δηλαδή με ευρεία εκτομή εφόσον ο όγκος είναι εξαιρέσιμος είτε με ακτινοθεραπεία ή συνδυασμό ακτινοθεραπείας-χημειοθεραπείας που στην συνέχεια ακολουθείται από εκτομή του όγκου[41]. Σε επέκταση του όγκου στο ορθό απαιτείται κοιλιοπερινεική εκτομή[42]. Περιγράφεται τοπική επιτυχής ανακουφιστική αγωγή που επετεύχθη με συνδυασμό χημειοθεραπείας με 5-fluouracil και mitomycin c και ακτινοθεραπείας. Η συστηματική όμως διασπορά της νόσου δεν αποφεύχθηκε όπως αναφέρουν οι συγγραφείς[43]. Σε ένα άλλο μεμονωμένο περιστατικό περιγράφεται επιτυχής αντιμετώπιση του όγκου με συστηματική χημειοθεραπεία[20]. Η έγκαιρη ευρεία χειρουργική εκτομή του όγκου Buschke-Lowenstein αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή για αποφυγή εκτροπής του προς καρκίνωμα και μείωση της πιθανότητας υποτροπής[32].

Το περιστατικό παρουσιάζεται λόγω της σπανίας κακοήθους εξαλλαγής του όγκου Buschke-Lowenstein προς ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
 




Αρχή κειμένου
 
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.BUSCHKE A, LOWENSTEIN L. Uber Carcinomahniche Condyloma Acuminate des Penis. Klin Wochenschr 1925, 4:1726-1728

2. GISSMANN L, DEVILLIERS EM, ZUR HAUSEN H. Analysis of human genital warts (condylomata acuminata) and other genital tumors for human papillomavirus type 6 DNA. Int J Cancer 1982, 29:143-146

3. AVRIL MF. Tumeur de Buschke-Loewnstein. Presse Med 1992, 21:811-815

4. SOLER C, CHARDONNET Y, ALLIBERT P, EUVRARD S, MANDRAND B, THIVOLET J. Detection of multiple types of human papillomavirus in a giant condyloma from a grafted patient. Analysis by immunohistochemistry, in situ hybridisation, Southern blot and polymerase chain reaction. Virus Res 1992, 23:193-208

5.KATO N, UENO H, TANAKA H, NISHIKAWA T. Human papillomavirus type 6 associated Buschke-Loewenstein tumor (giant condyloma acuminatum). J Dermatol 1993, 20:773-778

6. WIEDERMAN A, DIEGMANN WP, HOTMANN G, KRACHT H. Report of a case with giant condyloma(Buschke-Lowenstein tumor) localized in the bladder. J Urol 1995, 153:1222-1224

7. Googe PB, Chung SJ, Simmons J, King R. Giant-sized condyloma of the breast with focal acantholytic changes. J Cutan Pathol 2000, 27:319-322

8. NORRIS CS. Giant condyloma acuminatum (Buschke-Lowenstein tumor)involving a pilonidal sinus: a case report and review of the literature. J Surg Oncol 1983, 22:47-50

9. GROSS G, ROUSSAKI A, PFISTER H. Recurrent vulvar Buschke-Lowenstein’s tumor-like condylomata acuminata and Hodgkin’s disease effectively treated with recombinant interferon-alpha 2c gel as adjuvant to electrosurgery. Curr Probl Dermatol 1989,18:178-184

10. PIEPKORN M, KUMASAKA B, KRIEGER JN, BURMER GC. Development of human papillomavirus-associated Buschke-Lowenstein penile carcinoma during cyclosporine therapy for generalized pustular psoriasis. J Am Acad Dermatol 1993, 29:321-325

11. GONZALEZ-LOPEZ A, ESQUIVIAS JI, MIRANDA-ROMERO A, MASSA CF, TEJERINA JA, BLASCO MJ. Buschke-Lowenstein tumor and immunity. Cutis 1997, 59:119-122

12. ALBRECHT G. Condylomata acuminata. Neuerer aspekte zur klinik, pathogenese und therapie. Z Hautkr 1986, 61:457-462

13. BOGOMOLETZ WV, POTET F, MOLAS G. Condylomata accuminata, giant condyloma(Buschke-Lowenstein tumor) and verrucous squamous carcinoma of the perianal and anorectal region.: a continous precancerous spectrum? Histopathology 1985, 9:155-169

14. BOXER RJ, SKINNER DG. Condylomata acuminata and squamous cell carcinoma.Urology 1977, 9:72-78

15. WELLS M, GRIFFITHS S, LEWIS FA, BIRD CC. Demostration of human papillomavirus types in paraffin processed tissue from anogenital lesions by in situ DNA hybridization. J Pathol 1987, 152:77-82

16. NOFFSINGER AE, SUZUK L, HUI YH, GAL AA, FENO-PREISER CM. Differential sensitivities of E6 type-specific and L1 consensus primers in the detection of human papillomavirus in anal carcinoma. Mod Pathol 1995, 8:509-514

17. BERTRAM P, TREUTNER KH, RUBBEN A, HAUPTMANN S, SCHUMPELICK V. Invasive squamous-cell carcinoma in giant anorectal condyloma (Buschke-Lowenstein tumor). Langenbecks Arch Chir 1995, 380:115-118

18. SCHWARTZ RA, NYCHAY SG, LYONS M, SCIALES CW, LAMBERT WC. Buschke-Lowenstein tumor: verrucous carcinoma of the anogenitalia. Cutis 1991, 47:263-266

19. GROSSMAN HB. Premalignant and early carcinomas of the penis and scrotum. Urol Clin North Am 1992, 19:221-226

20. ILKAY AK, CHODAK GW, VOGELZANG NJ, GERBER GS. Buschke-Lowenstein tumor: therapeutic options including systemic chemotherapy. Urology 1993, 42:599-602

21. CHU QD, VEZERIDIS MP, LIBBEY NP, WANEBO HJ. Giant condyloma acuminatum (Buschke-Lowenstein tumor) of the anorectal and perianal regions. analysis of 42 cases. Dis Colon Rectum 1994, 37:950-957

22. NIEDERAUER HH, WEINDORF N, SCHULTZ-EHRENBURG U. Ein fall von condyloma accuminatum giganteum. Zur differentialdiagnose der riesenkondylome von den Buschke-Lowenstein tumorem und dem verrucosen karzinom. Hautarzt 1993, 44:795-799

23. SHAH PJ, ABRAMS PH, GACHES CG, ASHKEN MH, McCANN BG. Verrucous carcinoma of the penis or Buschke-Lowenstein tumour. Eur Urol 1981, 7:78-80

24. LOWE D, McKEE PH. Verrucous carcinoma of the penis (Buschke-Lowenstein tumour): a clinico-pathological study. Br J Urol 1983, 55:427-429

25. ROBERTSON DI, MAUNG R, DUGGAN MA. Verrucous carcinoma of the genital tract: is it a distinct entity? Can J Surg 1993, 36:147-151

26. NOEL JC, VANDEBOSSCHE M, PENY MO, SASSINE A, de DOBBELEER G, SCHULMAN CC ET AL. Verrucous carcinoma of the penis: importance of human papillomavirus typing for diagnosis and therapeutic decision. Eur Urol 1992, 22:83-85

27. PILOTTI S, DONGHI R, D’AMATO L, GIAROLA M, LONGONI A, DELLA TORRE G ET AL. HPV detection and p53 alteration in squamous cell verrucous malignancies of the lower genital tract. Diagn Mol Pathol 1993, 2:248-256

28. HAYCOX CL, KUYPERS J, KRIEGER JN. Role of human papillomavirus typing in diagnosis and clinical decision making for a giant verrucous genital lesion. Urology 1999, 53:627-630

29. JONES DL, JONES HS. Conditions that mimic skin cancer. J Dermatol Surg 1976, 2:209-214

30. DAO AH, TAPPER SS, ADKINS RB Jr. Metastasizing squamous carcinoma arising in a giant condyloma of Buschke-Loewenstein. J Tenn Med Assoc 1994, 87:463-465

31. BJORCK M, ATHLIN L, LUNDSKOG B. Giant condyloma acuminatum (Buschke-Loewenstein tumour) of the anorectum with malignant transformation. Eur J Surg 1995, 161:691-694

32. RHEA WG Jr, BOURGEOIS BM, SEWELL DR. Condyloma acuminata: a fatal disease? Am Surg 1998, 64:1082-1087

33. GRUSSENDORF-CONEN EI. Anogenital premalignant and malignant tumors (including Buschke-Lowenstein tumors). Clin Dermatol 1997, 15:377-388

34. NOTARAS MJ, MURRAY WJ, MANEK S. Use of skin graft knife in the treatment of giant perianal condyloma acuminatum. Br J Surg 1990, 77:1060-1061

35. LENK S, OESTERWITZ H, AUDRING H. Laser surgery in superficial penile tumours. Int Urol Nephrol 1991, 23:357-363

36. HUGHES PS. Cryosurgery of verrucous carcinoma of the penis (Buschke-Lowenstein tumor). Cutis 1979, 24:43-45

37. GROSS G, ROUSSAKI A, PFISTER H. Die postoperative interferon hydrogel behandlung. Methode zur erfolgreichen therapie chronisch persistierender riesenkondylome bei einer immundefeckten patientin mit Morbus Hodgkin. Hautarzt 1988, 39:684-687

38. PINZGER G, MULLER-HOLZNER E, WARTUSCH B, BAUMGARTNER P, ZEIMET A, WEISS D ET AL. Kombinationstherapie des Buschke-Lowenstein tumours mit CO2 laser und interferon-alpha. Gynakol Geburtshilfliche Rundsch 1992,1:33-34

39. GEUSAU A, HEINZ-PEER G, VOLC-PLATZER B, STINGL G, KIRNBAUER R. Regression of deeply infiltrating giant condyloma (Buschke-Lowenstein tumor) following long-term intralesional interferon alfa therapy. Arch Dermatol 2000, 136:707-710

40. SOBRADO CW, MESTER M, NADALIN W, NAHAS SC, BOCCHINI SF, HABR-GAMA A. Radiation-induced total regression of a highly recurrent giant perianal condyloma: report of case. Dis Colon Rectum 2000, 43:257-260

41. HYACINTHE M, KARL R, COPPOLA D, GOODGAME T, REDWOOD W, GOLDENFARB P ET AL. Squamous-cell carcinoma of the pelvis in a giant condyloma acuminatum:use of neoadjuvant chemoradiation and surgical resection: report of a case. Dis Colon Rectum 1998, 41:1450-1453

42. KIBRITE A, ZEITOUNI NC, CLOUTIER R. Aggressive giant condyloma acuminatum associated with oncogenic human papilloma virus: a case report. Can J Surg 1997, 40:143-145

43. MARSH RW, AGALIOTIS D, KILLEEN R Jr. Treatment of invasive squamous cell carcinoma complicating anal Buschke-Lowenstein tumor: a case history. Cutis 1995, 55:358-360


ΕΙΚΟΝΕΣ

Εικ 1.Εικόνα της μάζας της περιπρωκτικής περιοχής που κατελάμβανε το πλείστον του περινέου
Εικ  1α. Η ρυπαρή και αιμορραγική διόγκωση  στην αρ βουβωνική χώρα
Εικ 2. Επιφάνεια του γιγάντιου κονδυλώματος χωρίς καρκινωματώδη εξαλλαγή στην περιοχή αυτή. Αγγειοσυνδετικοί άξονες που καλύπτονται από υπερπλαστικό πολύστιβο επιθήλιο με υπερκεράτωση. Παρουσία κοιλοκυτταρικής ατυπίας (Η-Ε Χ100)
Εικ 3.Θέση καρκινωματώδους εξαλλαγής. Διηθητικό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μέσης διαφοροποίησης με έντονη ινοπλασία (Η-Ε Χ200)

Αρχή κειμένου