Vaccine mod kræft

Startside
GÆSTEBOG
Dagbog
Hvad jeg gør selv
Kemobehandling
Strålebehandling
Lymfeødem
Vaccine mod kræft
Andre Qs historie
Links
Interesser
Mail-liste

 

Efter planen skulle vaccinen kunne tilbydes danske patienter om 5 år det vil sige i 2006, jeg synes det er skammeligt, at en kur danske forskere finder frem til, tilbydes i Tyskland før end i Danmark. Der burde være lige muligheder for behandling ligegyldigt hvilket land du bor i. Skam dem der har truffet den beslutning.

Helen Ørndorf

 

Hvis det står til tre unge forskere fra Kræftens Bekæmpelse, bør en række danske kræftpatienter tilbydes forsøgsbehandling med en vaccine, der ser ud til at få kroppens eget immunforsvar til at slå kræftceller ihjel uden at skade normale celler

Tre forskere fra Kræftens Bekæmpelse har arbejdet med et protein, der ser ud til at kunne bruges som basis for en vaccine mod kræft. Det drejer sig om Mads Hald Andersen, Lars Østergaard Pedersen og Per Thor Straten. Deres resultater er lovende, og den ny vaccine vil sandsynligvis på forsøgsbasis blive tilbudt en større gruppe kræftpatienter i Tyskland på Universitetshospitalet i Würzburg hos dr. Jürgen C. Becker, der samarbejder med de tre.

Nu vil de danske forskere gerne have Jürgen C. Becker til at komme Danmark for at starte en lignende forsøgsbehandling herhjemme i samarbejde med danske kræftlæger. De fire forskere har netop offentliggjort de positive resultater af Survivin-forsøgene i en artikel i det ansete amerikanske tidsskrift Cancer Research.

Immunsystemet reagerer
For nylig fandt man ud af, at proteinet Survivin er tilstede i store mængder i næsten alle kræftceller, mens det ikke findes i normale celler.

-Man ved i dag, at immunsystemet kan reagere imod kræftceller. Derfor var det sandsynligt at tro, at Survivin, som ikke findes i raske celler, ville blive angrebet af patientens eget immunforsvar, siger Mads Hald Andersen, der er førsteforfatter på artiklen. - Og det viste sig at passe. Hos flere end halvdelen af de kræftpatienter, vi kiggede på, fandt vi såkaldte T-celler {red: immunforsvarsceller/hvide blodlegemer} i blodet, som genkendte Survivin proteinet. Og det drejede sig om patienter med mange forskellige former for kræft - både leukæmi, brystkræft og ondartet modermærkekræft, fortsætter Mads Hald Andersen.

I en kontrolgruppe af raske personer reagerede immunforsvaret ikke; dvs. at immunsystemets evne til at "få øje på" Survivin-proteinet hænger sammen med tilstedeværelsen af kræftceller i kroppen.

Man kender i dag flere proteiner, som immunforsvaret kan reagere imod hos kræftpatienter. Langt de fleste af dem er imidlertid specifikke for den pågældende kræftsygdom, dvs. at et bestemt protein kun kan bruges til at vaccinere patienter med en bestemt kræftform - typisk modermærkekræft.

-Det er enestående at finde immunreaktion mod det samme protein hos patienter med forskellige kræftsygdomme. Survivin findes i store mængder i de syge celler ved lunge-, bryst-, prostata-, bugspytkirtel- og hudkræft, og i flere forskellige former for blodkræft. Derfor er det sandsynligt, at Survivin kan genkendes af immunsystemet ved mange forskellige kræftformer. Derfor er det også sandsynligt, at en evt. effektiv immunterapi baseret på Survivin vil kunne komme en meget stor gruppe kræftpatienter til gavn, siger Per thor Straten.

Kombinationsbehandling kan give bedre resultater
En anden egenskab ved Survivin er, at dette protein forhindrer kræftcellen i at dø (det hæmmer apoptose) - Survivin er med andre ord med til at holde kræften i live.

-Hvis en kræftcelle "holder op med" at udtrykke Survivin, vil den dø netop af den grund. Omvendt, hvis den udtrykker Survivin, vil immunsystemet få øje på den og slå den ihjel. Det betyder, at et effektivt immunologisk angreb rettet mod Survivin har stør chance for at dræbe alle kræftceller i patienterne. Det ser ud til, at en almindelig kemoterapi er med til at forøge mængden af Survivin i kræftcellerne. Det betyder, at hvis man både behandler med kemo og Survivin-vaccination på sammen tid, så får man formodentlig en meget bedre virkning, siger Lars Østergaard Pedersen.

 

Helen Ørndorf kontakt via e mail eller ICQ nr 11740255