Klik på billedet, for at se det i stor størrelse

Her i bageriet til venstre startede jeg i lære, som bager den 8/5-1981. På dette tidspunkt, gik jeg stadig i skole på Vrå Realskole, men jeg fik lov til at gå ud af 9. klasse, fordi, vi havde været igennem pensumet for 9. klasse. Jeg lavede så den aftale med skolen, at jeg fik lov til at gå op til eksamen, selvom jeg ikke fulgte undervisningen, resten af skoleåret. (Der var kun repetition tilbage).

Her til højre ser du min første uddannelsesaftale, som bager.

Klik på billedet, for at se det i stor størrelse

 

Hos Bageri Silesia var der altid en rigtig god stemning i bageriet, fordi Niels-Erik Schmidt, (det var min lærermester), også kaldet "Krumme", altid var i godt humør. Det var et RIGTIGT GODT STED at være, for der skete hele tiden noget sjovt, for Niels-Erik var/er stadig en rigtig "spagsmager". Han lavede sjov med alt og alle.

Han gjorde alt for at lave reklame for sin forretning, og når der var revy i byen (Hjørring), inviterede han altid holdet over i bageriet, så de kunne smage årets revykage. Her på billedet til højre, ser du Hjørring Revyholdet fra 1982. Det bestod af Peter Schrøder, Steen Springborg, Per Pallesen, Kirsten Lehfeldt, Henrik Koefoed og Hanne Uldal.

Der var tradition for i Hjørring, når revyen havde spillet halvdelen af sine forestillinger, så blev der holdt en fest. Efter denne fest kom alle skuespillerne over i bageri Silesia, sådan lige for at hilse på, og få en "sludder for en sladder", med Krumme.

Skuespillerne kom ind i bageriet på en lidt besynderlig måde, da de gjorde deres entré på en knallert. Det blev godt nok Krumme for meget, så knallerten røg hurtig ud af bageriet igen. Skuespillerne fik dog lov til at blive. På det tidspunkt de gjorde deres entré, var jeg lige ved at komme glasur på sneglene (jødekagerne). Det, bemærkede Per, Steen og Henrik hurtigt, og udbrød i en trestemmigt version af sangen: "En snegl på vejen, er tegn på regn i Spanien". Jeg blev helt måløs, så godt lød det, der var nemlig en rigtig god akustik i bageriet, for folk der ville synge.

De rigtige gode toner og ord fra sangen gjorde også Krumme helt måløs, og han sagde lidt irronisk efter sangens afslutning: "Guud, jeg vidste slet ikke I kunne synge".

Klik på billedet, for at se det i stor størrelse

 

Nogle flere eksempler på hvor sjov en "spagsmager", bagermester Niels-Erik Schmidt var, mens jeg arbejde hos bageri Silesia:

Til påske satte han et juletræ ud foran butiksvinduet med et skilt, hvorpå der stod: "Julen varer lige til påske". Som ses her på billedet til højre.

Midt på sommeren, da der var allermest varmt, havde han bagt en lille snemand, hvorpå han havde sat et skilt med teksten: "Julen nærmer sig". (Den stod ikke et diskret sted, Neeeej, den havde en af de bedste pladser i butiksvinduet). I disse dage, hvor snemanden stod i vinduet, var der mange kunder, der fik sig et godt grin.

Klik på billedet, for at se det i stor størrelse

 

Niels-Erik Schmidt, synes også det var skægt, at lave sjov med kollegaerne i byen, og en tidlig søndag morgen, hvor han vidste, en af hans kollegaer havde fri, kørte han ud til ham. Med sig havde han en lang stang og et grisehoved. Da han ankom til kollegaens bopæl, fandt han den lange stang og grisehovedet frem. Grisehovedet blev sat på stangen, og dernæst gik han over til kollegaens soveværelsesvindue, og bankede på ruden, med trynen af grisehovedet. Kollegaen fik et chok, da han vågnede og så, at der var et grisehoved udenfor hans soveværelsesvindue. Niels-Erik nåede imidlertid ikke væk, inden han blev opdaget, og for at gøre alt godt igen, lovede han, at han ville komme med friske rundstykker til morgenkaffen. Rundstykkerne kom også som lovet, men der var bare et lille men, som kollegaen bestemt ikke synes var skægt lige på det tidspunkt, rundstykkerne var nemlig helt stivfrosset. I skulle lige have set kollegaens ansigtsudtrykt, da han åbnede posen med de frosne rundstykker, fortalte Niels-Erik mig, for han regnede med, at han skulle have nogle helt friske og måske endda varme rundstykker. Jeg tror aldrig jeg har hørt Niels-Erik grine så meget, som da han fortalte mig denne historie, han synes ihvertefald, det var meget skægt, at tage "gas" på kollegaen på den måde.

Niels-Erik havde en anden kollega, der var meget jagtinteresseret, og kl. 04.00 om morgnen ringede han til ham på hans fridag, og sagde: "Der går en buk, nede i min baghave", hvorefter røret resolut blev lagt på igen. Hvordan kollegaen reagerede, fik jeg aldrig at vide, da kollegaen aldrig snakkede om opringningen til Niels-Erik.

 

Klik på billedet, for at se det i stor størrelse For at vende lidt tilbage til bageri Silesia igen, har Niels-Erik Schmidt, engang købt et fint bagerskilt af Freddy Fræk for to kagemænd, eller var det omvendt, forstået på den måde, Freddy Fræk købte to kagemænd for en skulptur ??. Svar: Aldrig givet !!

Freddy Fræks kringlemand ser du på billedet her til højre. Og på billedet til venstre ser du omtalen af kringlemanden, samt det fine skilt, der indikere at her er der en bagerforretning. Endvidere kan jeg fortælle, at kringlemanden, stadig hænger på gavlen af bygningen, så skulle du komme til Hjørring engang, er det bestemt en attraktion, der er værd at køre efter. Bygningen ligger på adressen: Nørregade 20, Hjørring (den gamle bydel).

Klik på billedet, for at se det i stor størrelse

 

Da jeg næsten, havde været i lære i 2 år, gik det imidlertid ikke så godt med økonomien, for Niels-Erik Schmidt, der blev nemlig lavet et trafiklys lige udenfor for hans forretning. Dette bevirkede at man ikke måtte tage hold med bil der længere, og det medførte så, at hans omsætning faldt drastisk.

På dette tidspunkt, så det ud som om han kunne dreje nøglen, hvornår det skulle være, så for at sikre min uddannelse, fandt han en ny læreplads til mig, hvor jeg kunne færdiggøre min uddannelse, som jeg manglede et år af.

Min nye læreplads blev hos Weber's Bageri Hjørring. Min tid der, kan du læse mere om, hvis du klikker på linket Weber's Bageri