Знак на НКФ
 
 

НКФ

Статии и материали

Националната идея

Българската национална доктрина

Консервативната революция

Дясната култура

Портрети

Списание "НИЕ"

Книги

"Екип-5"

Връзки

Дискусия

Поща


 

НАЦИОНАЛЕН КОНСЕРВАТИВЕН ФОРУМ
Основан през 1998 г.

"Да бъдеш консерватор, означава да си винаги в челото на техническия прогрес"
Франц-Йозеф ЩРАУС


Консерваторът от Тексас
Противниците му либерали го смятат за "религиозен фанатик и реакционер". Джордж Буш-младши обаче е убеден, че ще спечели президентските избори през 2000-та, поставяйки началото на нова ера в историята на Америка

Петър ГЕОРГИЕВ

Макар че до изборите остава цяла година, кандидат-президентската кампания в САЩ вече стартира. Фаворитите като че ли са ясни - в лагера на либералите убедително води сегашният вицепрезидент Ал Гор, за когото според проучванията, на предварителните избори биха гласували 70% от членовете на Демократическата партия. При консерваторите-републиканци, над 60% се готвят да подкрепят губернатора на Тексас Джордж Буш-младши. Но, докато възгледите и качествата на Гор са, повече или по-малко, известни, това съвсем не може да се каже за потенциалния му съперник, когото мнозина все още възприемат само като сина на президента, по време на чиито мандат Америка спечели студената война. В същото време, предварителните анкети показват, че за Буш-младши днес биха гласували 55% от американците, докато за Гор - само 37%. Разбира се, до изборите биха могли да се променят много неща. И все пак - що за човек е

Губернаторът на Тексас

Роден в Мидлънд на 6 юли 1946 в семейството на бъдещият американски президент Буш и съпругата му Барбара, Джордж завършва история в Йейл, а по-късно получава магистърска степен в престижния Харвардски университет. Военната си служба изкарва като пилот в Тексаската национална гвардия, след което се включва в петролния бизнес на баща си. През 1988 той бе ключова фигура в екипа, помогнал на Буш-старши да влезе в Белия дом. Известно време след това се подвизаваше като бейзболен мениджър, после реши да се насочи към политиката и през 1994 триумфално спечели губернаторските избори в Тексас. Четири години по-късно победата му бе още по-убедителна, като за него гласуваха половината испаноезични избиратели в щата, както и 30% от чернокожите - невероятно постижение за един републиканец. В компанията на съпругата си Лора (бивша учителка ), двете дъщери-близначки Барбара и Джена, кучето Спот и многобройните си котки, на предизборните плакати Буш-младши изглежда като типичен среден американец. Той самият твърди, че се чувства точно такъв. И все пак е различен - най-малкото защото има ясно съзнание за собствената си мисия, осъществяването на която ще позволи на Америка да "влезе в нова ера от своята история".
"Ние и днес сме просперираща нация - заяви през юни в Айова Буш, обявявайки решението си да се кандидатира за президент на САЩ - но просперитетът не е дар, дошъл от небето. Някои хора от сегашната администрация си въобразяват, че те са създали сегашния просперитет на Америка. Грешат. Не правителството, а американската нация създава богатството на тази страна. Правителството просто трябва да обезпечи необходимите условия за това. Не мисля обаче, че сегашната администрация мисли за нацията. Затова реших да се включа в надпреварата за президентския пост. Вече няма връщане назад и аз ясно ви заявявам, че възнамерявам да бъда следващия президент на Съединените щати".

Консервативната революция

Всъщност Буш изразява възгледите на част от ръководителите на американските транснационални корпорации (сред тях са големите оръжейни компании), но преди всичко на средния бизнес и фермерското съсловие, които смятат, че либералите около сегашния президент Клинтън са нарушили баланса между правомощията на държавната администрация и интересите на частните компании, опитвайки се да подчинят последните.
Привърженик на идеята за максималното изтегляне на държавата от икономиката, тексаският губернатор предлага значително съкращаване на данъците, което според него ще стимулира икономическия ръст. От друга страна обаче той смята, че държавата следва да подкрепя с всички сили американския бизнес на международния пазар. Ако влезе в Белия дом, Буш-младши възнамерява да предприеме значително съкращаване на раздутия бюрократичен държавен апарат. Той, освен това, е твърдо убеден, че средствата, с които разполага държавата следва да се използват не толкова за "раздаване на социални помощи", колкото за разкриване на нови работни места.

"Не е достатъчно да бъдем просперираща страна - посочва Буш - нашият просперитет следва да бъде подчинен на определена цел - съхраняване традиционните ценности, обединяващи американците и утвърждаване на водещата ни роля в света".

Както повечето консерватори и Буш-младши е известен като изключително религиозен човек. Той обаче може да се окаже първият американски президент, който отрежда на църквата (по-скоро на църквите, прадставляващи основните вероизповедания в страната) ключова роля в реализацията на своята социална политика. Всъщност и изповядваният от него консерватизъм спокойно би могъл да се характеризира като социален. "Аз вярвам в силата на състраданието и солидарността" - подчертава Джордж Буш. Според него социалните програми занапред трябва да се осъществяват не толкова от държавната администрация, а преди всичко от църквата, която далеч по-добре от бездушните бюрократи е запозната с нуждите на своето паство.
Укрепването на традиционното християнско семейство и неговите ценности е поредният ключов момент в програмата на тексаския губернатор, предвиждаща специални грижи за децата без родители и жените-домакини. Особено внимание се отделя и на американската образователна система, която, според Буш, трябва да дава еднакво качествено образование за всички американски деца, независимо от произхода и материалните им възможности. Като прибавим към това и типичните за републиканската десница искания за ожесточаване наказанията на криминалните престъпници и извънредни мерки за борба с наркотрафика и наркоманията, става ясно, че Буш-младши, подобно на Рейгън преди две десетилетия, призовава за нова "консервативна революция" в управляваната от либералите Америка.

Новият Рейгън?

В своята програмна реч, произнесена в края на септември в Чарлтън, Джордж Буш очерта основните цели, от които ще се ръководи американската външна политика, ако той влезе в Белия дом. "Тези цели са три - заяви Буш-младши - и на първо място поставям възстановяването на доверието между американския президент и военно-промишления комплекс. Искам нашата нация да се чувства напълно защитена от своите врагове и от тероризма, затова възнамерявам да се заема с изграждането на нашата военна машина за следващия век". Според него, "необходимо е максимално бързо да бъдат създадени и инсталирани нови антибалистични ракетни системи". Потенциалните противници на Америка също бяха посочени достатъчно ясно - Китай, Русия (спрямо тях Буш препоръчва политика, основаваща се на "суровия реализъм", вместо "конструктивното ангажиране" на сегашната администрация), а също и държави като Северна Корея и Иран. Буш смята, че външната политика на Клинтън просто е следвала кризите, вместо да ги изпреварва и е довела до "разпръскване на американските военни сили по цялата планета, вместо концентрирането им в определени ключови точки". И още нещо, касаещо при това Балканите - в своята реч републиканският кандидат заяви, че политиката на САЩ следва да бъде "по-селективна", съсредоточавайки се на отношенията с Москва и Пекин, а не с Балканите или Източен Тимор.

"Ако заема президентския пост - подчерта Буш - моментално ще преразгледам военните ни ангажименти в поне дузина страни по света". "Не можем да се превръщаме в постоянни "пазители на мира" - смята той - затова приемам за необходимо постепенното ни изтегляне от Косово и Босна."

И така, що за човек е Буш-младши. Отляво го определят като "религиозен фанатик и реакционер". Самият той пък се смята за "човек с мисия". Която би могла да се формулира само с три думи: "Америка над всичко!".
 
 
 

 
АМЕРИКА НАД ВСИЧКО


В какво вярва републиканецът Джордж БУШ-младши 

  • "Аз не чакам социологическите проучвания да ми посочат, какво трябва да правя. Вземам решенията, основавайки се на консервативната философия, на принципите и ценностите, които нося в сърцето си. А те са: вярвай на местните хора, на онова, което те предлагат за своите училища и градове; осъзнай, че частната собственост е гръбнака на всяко свободно общество; сражавай се за интересите на Америка и нейната нация навсякъде по света; съхранявай интересите и стойностите на традиционното американско семество и не бягай от отговорност. От тези принципи никога няма да се откажа."
  • "Консервативната философия е философия на съчувствието и състраданието, позволяваща на отделните индивиди да реализират изцяло вътрешния си потенциал. Консерватизмът означава по-ниски данъци и възможност хората да харчат повече. Консерватизмът реформира социалната система, като създава нови работни места за сметка на помощите за безработни, освобождавайки по този начин много хора от зависимостта им от държавата. Консерватизмът настоява за строги наказания срещу извършителите на престъпления, защото състраданието означава да осъзнаем, че дисциплината и любовта вървят ръка за ръка." 
  • "Нашето общество продължава да се основава на християнските ценности, издържали проверката на времето: обичай съседите си, работи упорито за едно наистина справедливо възнаграждение. Придържай се към истината и бъди честен. Уважавай останалите - тяхната собственост и тяхното мнение. И винаги помни, че ти самият отговаряш за последиците от собствените си решения. Аз много се надявам, че именно политиците от моето поколение ще поставят началото на ерата на отговорността. Отказвайки се от днешния груб материализъм, безогледен хедонизъм и отричане на нашия традиционен морал." 
  • "Когато хората се отрекат от Бога, от фундаменталните ценности на нашата вяра, това се отразяват крайно негативно върху съдбините на нацията и държавата. Далеч съм от мисълта държавата да се бърка в работите на църквата. Мисля обаче, че трябва ясно да осъзнаем и всецяло да покрепяме ролята, която църковните институции играят в обществото. Защото именно те традиционно и много по-ефективно от държавата помагат на бедните и нуждаещите се, съхранявайки в същото време исконните ценности на Америка."