HİPNOTİZMA TEORİLERİ:

1. Fluidist Teori: Mesmer'in savunduğu teori olup bugün artık kabul görmemektedir. Bu görüşe göre insanda ve hayvanda hipnozu meydana getiren etken kainatı dolduran manyetik enerjinin o vücut içerisinde yoğunluk ve homojenite kazanmasıdır.

2. Charcot Teorisi: Charcot'un 1880 de Paris'te ileri sürdüğü fikirlere göre bütün hipnotik fenomenler birer histeri manifestasyonudur. Bu görüşün doğru olmadığı bugün için kanıtlanmıştır.

3. Pavlov Teorisi: Bu teoriye göre hipnoz da uyku gibi beyin korteksinin inhibisyonundan ibarettir.

4. Psikanalitik Teoriler: Bütün psikosomatik hipnoz teorileri sujenin içgüdüsel arzularının doyumu problemi etrafında toplanırlar. Bu görüş açısından hipnotik durum bir çeşit transfer aracılığı ile ortaya çıkartılır. Transfer yani operatör ile süje arasındaki duygusal baglantı kurulduktan sonra hastanın kendini tamamen açması sağlanır. Freud'a göre hipnozda operatör sujenin ideal ben'inin yerini alır.

5. Sibernetik Teori: İngiliz nöroloji profösörü Dr. Ashby'nin görüşüne göre feed back mekanizmaları sayesinde dış ortamın etkileri ile oluşan değişikliğe adapte olunur. Bir çok sistemin birbiri ile olan bağlantısı sonucunda bir sisteme yapılan etki ile diğer sistemler harekete geçerek yeni duruma uyum sağlarlar. Bu bir sistemden binlerce sisteme kadar büyüyebilir. Bu duruma homeostasis denir.
Ashby'nin görüşüne göre binlerce alternatif yoldan birisi arızalanırsa diğer yollar ile denge durumu yeniden sağlanır. Adaptasyonun sağlanması için ilgili olan regülasyon sistemlerinin birbirini tamamlaması fakat ilgisiz olan sistemlerin de bağımsız kalması gereklidir.

6. Adaptasyonel Dekuplaj Teorisi: Prof Dr Turan CENGİZ'e göre; hipnoz hali özel şekilde ortaya konmuş yeni bir şarta adtaptasyondandan ibarettir. Ortaya konan yeni şartın özellikleri adaptasyonu yapacak beyne telkin dediğimiz bir aracı ile verilmektedir. Telkini yani yeni adapteolunacak dış alem şartlarını alan beyin bu şarta adapte olabilmek için her adaptasyonda olduğu gibi;kendi regülasyon sistemleri arasındaki informasyon alışverişinin bir kısmını kesmekte, yani beynin belirli üniteleri arasındaki etki, alınan telkine göre devamlı veya geçici olarak kesilmektedir. Yani hipnoz uyku gibi bir pasivite hali değil, diğer birçok adaptasyon proçesinde olduğu gibi aktif bir haldir.
Daha zeki insanların, genç yaştakilerin daha çabuk hipnotize olmalarının sebebide yeniduruma daha çabuk adapte olmalarıdır.

HİPNOZUN ENDİKASYONLARI:

Psikiatri, cerrahi, dermatoloji, anestezioloji, nöroloji, kadın doğum ve diş hekimliğinde kullanılmakla beraber psikiatrist ve diş hekimleri arasında daha yaygın bir durumdadır.


LE FastCounter

Tusiwes Ana Sayfa, Hipnoz Ana Sayfa,
Giriş Tarihte Hipnoz, Hipnozun Derinliği, Hipnotik Fenomenler
Hipnoz İle İlgili Linkler

E mail:mtorcu@hotmail.com