Hemsidan Ur domböckerna : inledning Karlskrona        
             

Ur domböckerna : inledning

Under den tid jag hållit på med att söka efter material som på ett eller annat sätt skulle kunna belysa Gustaf von Psilanders liv och karriär har jag gått igenom en ansenlig mängd domböcker, främst från de län där han verkade under sina långa och skiftande karriär. Då han sedan sitt inträde i flottan 1687 och fram till 1716 var stationerad vid flottans huvudstation riktades mina blickar först mot Karlskrona. Då branden 1790 förstörde största delen av stadens arkiv är en nutida forskare i stor utsträckning hänvisad till de renoverade domböcker som bevarats i Göta Hovrätts arkiv, för övrigt ett mycket välbevarat arkiv, som undsluppit både bränder och större utgallringar. Genom det utmärkta arbete som utförts av SVAR finns nu också såväl kämnärsrättens som rådhusrättens domböcker också lätt tillgängliga på mikrokort.

I dessa ibland rätt svårtydda kvarlevor från den tid då Karlskrona växte upp från så gott som ingenting till en av landets viktigaste städer kan man emellanåt finna långt utdragna behandlingar av ärenden som för en nutida människa kan uppfattas som rent strunt. Det sena 1600-talets människa tycks inte ha tålt särskilt mycket skällsord eller förolämpningar förrän det var dags att gå till domstol. I Arne Jarricks och Johan Söderbergs bok "Odygd och vanära" (1) ges gott om exempel på okvädningsord som blev till rättssak. Populära hos både kvinnor och män var olika varianter av "tjuv" och "bedragare", samt den stora gruppen könsord, mest brukade mot kvinnor, men av såväl kvinnor som män. Därutöver finns en mindre grupp, ibland rätt originella skällsord, som ibland inte är så alldeles lätt att begripa. Man kan exempelvis fråga sig vad som åsyftades när en kvinna kallade en annan för "en Princessa von Oranien". Den som besitter så goda kunskaper om persongalleriet inom huset Oranien kring 1681 att han eller hon kan prestera en plausibel förklaring får gärna skicka mig ett email.

Jarricks och Söderberg kom vid sin undersökning av Norra Förstadens kämnärrätts dombok för år 1681 fram till att okvädande och förtal var den klart största gruppen av ärenden, följt av stöld/olaga handel, misshandel och på fjärde plats lägersmål. De ekonomiska brotten ämnar jag i stor utsträckning lämna åt sidan, men de båda andra grupperna innehåller emellanåt rätt märkliga fall, eller fall som kan kan kasta ljus över det dagliga livet under slutet av 1600- och början av 1700-talet. 


(1). Jarrick, A. & Söderberg, J., Odygd och vanära : folk och brott i gamla Stockholm. - Stockholm, 1998

(Under arbete)

©Bengt Nilsson
benni@bibl.liu.se

Senast uppdaterad: 24 juli, 2001