Inleiding



Logo
* HOME *


P7
Inleiding


Metz
Geschiedenis


C2
Informatie
Fire Stress Team
FiST


P4
Takenpakket


A1
Ambulance


P1
Tips


T1
Jeugdbrandweer


M1
Nieuws


C1
Wagenpark


P6
De Kazerne


E1
Links


H1
Gastenboek


Logo
* HOME *



De hulpdienst 100 - Schakels vormen een keten

Dringende geneeskundige hulp is maar mogelijk indien een aantal mensen en diensten samenwerken. Zij vormen de schakels van de keten van de dringende geneeskundige hulp. Het beginpunt van deze keten is de mens in nood. Het einddoel is de geneeskundige hulp in een ziekenhuis.

DGH
De keten van de Dringende Geneeskundige Hulp

Het slachtoffer

De keten van de dringende geneeskundige hulpverlening (DGH) begint bij het slachtoffer. Een slachtoffer of patient is iemand van wie de gezondheid is aangetast en dus, geneeskundig gesproken, in nood. Onder gezondheidsproblemen van een patient verstaat men : aandoeningen van het lichaam, aandoeningen van de geest of beide samen.
Bij een ernstig ongeval of ziekte is het slachtoffer zelf niet meer in staat om een noodoproep te doen. Dit gebeurt dan door de omstanders die merken dat iemand in nood verkeert. De omstanders van een noodgeval kan je beschouwen als 'de eerste getuigen'. Zij zenden de noodoproep uit bezorgdheid en dikwijls ook uit angst voor de eigen gezondheid of die van een medemens.

Het hulpcentrum '100'

Om hulp in te roepen bestaat er in Belgie een eenvormig oproepstelsel. Zodra in Belgie een slachtoffer of omstander van een noodgeval het telefoonnummer '100' draait, spreekt men van een noodoproep naar het dichtstbijzijnde hulpcentrum 100. Dat wordt ononderbroken bemand. In de ambtelijke taal heet deze persoon: "de aangestelde van het eenvormig oproepstelsel", kortweg "aangestelde" genoemd. Elke noodoproep wordt door de aangestelde onmiddellijk beantwoord. Zo nodig worden de ambulanciers, het ziekenhuis, de brandweer of de politie verwittigd.
De aangestelde moet aan de oproeper enkele vragen stellen opdat hulpverlening mogelijk wordt.

Drie types vragen zijn van groot belang :

Waar is er een probleem ?
Antwoord op deze vraag is onontbeerlijk. Een juist adres is ideaal, doch soms moet de aangestelde vrede nemen met een benaderende plaatsaanduiding. Het telefoonnummer van het toestel van de oproeper verschijnt automatisch op het scherm van de aangestelde, zodat snel het overeenkomstig adres kan opgespoord worden.

Wie is bij het probleem betrokken ?
De aangestelde moet zeker weten hoeveel slachtoffers er zijn, en liefst ook of het kinderen of volwassenen betreft. Als men weet dat het om een kind of een volwassene gaat, kan de hulpploeg tijdens de rit naar het noodgebeuren reeds enige voorbereidingen treffen.

Wat is het probleem ?
Gaat het om een ongeval of een ziekte ?
Een goed opgeleid en ervaren aangestelde zal kunnen bepalen of de omstandigheden ter plaatse levensbedreigend zijn. De aangestelde beslist dan op basis van de vermoedelijke ernst van het noodgeval tot het inzetten van bijkomende dringende hulp. Dit kan technische hulp zijn (zoals van de brandweer) of geneeskundige hulp (bijvoorbeeld meerdere ziekenwagens of bijzondere geneeskundige hulp ter plaatse door een arts).

De ambulanciers

De aangestelde doet steeds beroep op een ploeg van twee ambulanciers die snel en vakkundig ter plaatse hulp kunnen bieden en het slachtoffer vervoeren naar een ziekenhuis. Een ambulancier is opgeleid om mensen te helpen. Hij kan in zeer uiteenlopende omstandigheden hulp te bieden.
Dit kan bijvoorbeeld een zieke zijn met ademnood of bewusteloosheid. Zij rijden ook naar een ongeval om een verwond slachtoffer bij te staan.

De Mobiele Urgentie Groep

In sommige gevallen kunnen de ambulanciers zelf onvoldoende kunnen helpen. Van zodra ze dit merken, vragen ze bijkomende geneeskundige hulp aan het hulpnet 100. De aangestelde zal een Mobiele Urgentie Groep (MUG) uitsturen. Deze groep vertrekt vanuit een standplaats in de spoedgevallendienst van een ziekenhuis dat aan de '100' verbonden is.
Een MUG bestaat minstens uit een arts en een verpleegkundige, beiden met een bijzondere kennis van dringende geneeskundige hulpverlening. Zij helpen samen met de ambulanciers slachtoffers zowel ter plaatse als tijdens het vervoer naar het ziekenhuis.

Het ziekenhuis

Het eindpunt van de keten van dringende geneeskundige hulpverlening is de spoedgevallendienst van een ziekenhuis. De ambulanciers vervoeren de patient naar deze dienst waar de patienten verder onderzocht en behandeld worden door verpleegkundigen en artsen van een aan de '100' verbonden ziekenhuis.

De ambulancier is dus een belangrijke schakel in de keten van dringende geneeskundige hulpverlening. Ook is hij dikwijls de enige persoon die in staat is de omstandigheden ter plaatse en tijdens het vervoer in te schatten en adequaat te handelen. Hij vervoert niet alleen een slachtoffer, maar hij brengt ook zeer belangrijke informatie van de plaats van het noodgebeuren naar het ziekenhuis over.

De brandweerman-ambulancier

Bij de brandweer in Lommel zijn er een aantal brandweermannen die bovenop hun opleiding brandweerman, ook nog een opleiding ambulancier genoten hebben. Zij verzekeren met twee ambulances-klinimobiels een 24u/24u service via het '100' net.
Een zeer nauwe samenwerking via de MUG dienst van het ziekenhuis Lommel staat garant voor een optimale dienstverlening.




terug
TERUG
Signeer het gastenboek