Juice Leskinen & Coitus Int

Vuoden 1973 helmikuussa lähtivät herrat Leskinen ja Rinne itse käymään Helsingissä esittelemässä Los Coitus Interruptuksen hengen tuotteita. Love Recordsin Atte Blom piti kuulemastaan siinä määrin, että jo viikkoa tai kahta myöhemmin bändiin otettiin yhteyttä, jotta voitaisiin sopia levytyssopimus. Marraskuussa 1973 ilmestyi Juice Leskinen & Coitus Intin ensimmäinen LP. LP:n kaikki kappaleet ovat yhtyeen omaa tuotantoa (paitsi 'Sotilaspoika', jonka sanat on lainattu J.L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoista, johon Leskinen teki oman melodian). Niistä noin puolet on Leskisen yksin tekemiä, kolme Alatalo/Rinne -tuotantoa ja lopuista vastaa Leskinen yhdessä Alatalon ja/tai Rinteen kanssa. Yhtyeen nimi oli muutettu nyt helpommin lausuttavaan ja omaksuttavaan muotoon Coitus Int. Tuskinpa tuosta nimestä on kuitenkaan ollut suurempaa haittaa Leskisen myöhempiä vaiheita ajatellen, sillä LP:stä tuli pikkuhiljaa varsin suosittu ja sitä myytiinkin kultalevyyn oikeuttava määrä vuoteen 1975 mennessä. Yhtyeen jäsenet tuolloin olivat: Juice Leskinen (laulu/basso), Heikki "Hessu" Jokela (rummut/laulu), Max Möller (kitara), Pentti "Pena" Penninkilampi" (urut/laulu) ja Eetu Tuominen (kitara/laulu).

Keväällä 1974 Love Records toivoi Juicelta ja kumpaneilta uutta julkaisua kesäksi. Niinpä yhtye pistäytyi Lahdessa Finnvox-sutdiossa purkittamassa kappaleet Marilyn (jota Juice oli alunperin tarjonnut Badding Somerjoelle levytettäväksi, mutta jostain syystä biisi ei kulkeutunut koskaan tämän käteen) ja Einarin polkupyörä, jotka julkaistiin toukokuussa singlenä.

Pian Marilynin äänitysten jälkeen kävi selväksi, että Hessu Jokela ei ollut enään sopiva mies bändiin ja niinpä uutta rumpalia alettiinkin etsiskellä. Kyseiseen virkaan oli alunperin tulossa tuolloin Virtanen-yhtyeessä soittanut Kari "Hohdin" Holm (myöh. Popeda), mutta hän perui kuitenkin tulonsa ja jatkoi edelleen vanhassa bändissään. Toisena ehdokkaana oli Virtasen edeltäjässä Wolfgangissa soittanut Jukka "Juke" Aronen joka liittyikin yhtyeeseen, mutta hän asetti ehdoksi sen, että mukaan otetaan myöskin Wolfgang-basisti Juuso Nordlund, sillä Juke ei arvostanut Juicen basson soittotaitoa kovinkaan paljon. Niinpä bändi sai uuden rumpalin lisäksi uuden basistin. Alku kesästä 1974 annettiin yhtyeestä myös toinen lopputili, nyt Max Möllerille, joka oli osoittautunut varsin vit... ja epäsosiaaliseksi henkilöksi. Kesän 1974 Coitus Int keikkaili ahkerasti sillä kiinnostus bändiä kohtaan oli lisääntynyt Marilynin myötä, josta tuli bändille ensimmäinen todellinen hitti. Elokuussa kappale nousikin listaykköseksi ja piti paikkansa marraskuuhun saakka, jolloin ykköseksi nousi Coitus Intin seuraavan singlen A-puolen kappale Jyrki Boy. Singlen B-puolella on kappale Napoleonin mopo, jossa on sama sävelidea kuin Einarin polkupyörässäkin. Jyrki Boy -kappale tehtiin alunperin Syksyn Sävel -kilpailuun, mutta se ei selvinnyt läpi alkukarsinnoista.

Joulukuussa 1974 ilmestyi Juice Leskinen & Coitus Intin kakkos-LP Per Vers, runoilija. Levy oli heti ilmestyttyään todellinen menestys myynnillisesti ja niinpä vuoden 1975 alussa Juice Leskinen & Coitus Int saivat vastaanottaa siitä myönnetyn kultalevyn. Pian LP:n ilmestyttyä siitä irroitettiin kaksi singleä, joista toinen oli uusi matkailuhitti Juankoski Here I Come, B-puolenaan Panomies, ja toinen Per Vers, runoilija / Tango Iloharjulla soi.Keväällä bändiltä ilmestyi yhtäaikaa peräti kaksi uutta singleä. Ensimmäinen oli Se oli jautaa / Tarzanin kalsarit ja toinen Löyly löi / SeminoloogieBoogieWookie. Kumpikaan single ei saanut aivan yhtä suurta suosiota kuin Marilyn tai Jyrki Boy. Vaikka bändi oli edelleen huippusuosittu, oli sen musiikillinen kehitys lopahtanut ja siitä oli tullut lähinnä leipäpuu muusikoille. Niinpä Coitus Int päätettiin hajoittaa. Viimeisen keikkansa se teki Oulun Kuusrockissa 19.7.1975.


Lähde: Rare, levynkeräilijän erikoislehti
Nro: 4/1993 (16)
Tausta musiikille
Juice - yhtye
Välikausitakki
Juice Leskinen Slam
Juice Leskinen Grand Slam
Juice Leskinen Etc.
Kirjallinen tuotanto
Discografia
Paluu kotisivulle


Copyright © Olli Hietanen 8.11.2001