Juice

Kovin pitkään ei Leskinen kuitenkaan laakereillaan lepäillyt, sillä syksyllä 1975 ilmestyi hänen esikoiskirjansa Sonetteja laumalle ja uusi LP, jonka hän äänitti Tukholmassa Marcus Music -studiossa syyskuussa Mikko Alatalon kanssa. LP:n nimi oli Juice ja Mikko. Vaikka levyn materiaali on varsin hyvää ja soitto taidokasta ei LP:stä tullut myynnillisesti yhtä suosittua kuin esim. Per Vers, runoilijasta tai Alatalon Maalaispoika oon -levystä.

Hieman ennen vuodenvaihdetta 1975/76 ilmestyi pelkästään Leskisen nimeä kantava single Syksyn sävel / Vaimoni on Frankestain. Se oli äänitetty syksyllä 1975 Juice ja Mikko -kiertueen aikana ja sillä soittaakin sama kokoonpano, Tabula Rasan kitaristi Heikki Silvennoisella vahvistettuna. Kun Syksyn sävel ilmestyi, se oli myynnillisesti Leskisen tuotannon ensimmäinen floppi. Pikkuhiljaa yleisö kuitenkin ymmärsi kappaleen loistokkuuden ja vuosien mittaan siitä on kokoelmalevyjen myötä tullut ehkä kaikkein eniten myyty kappale Leskisen tuotannossa sekä yksi toivotuimpia kappaleita keikkaohjelmistossa (ts. Juicen keikka ei ole mitään ilman Syksyn säveltä).

Juice ja Mikko -projektin loputtua lokakuussa 1975 Leskinen perusti uuden yhtyeen nimeltä Juice. Herrat Nordlund ja Salminen olivat jo uuten bändiin lupautuneet, nyt piti löytää vain sopiva rumpali ja urkuri. Leskinen pohti muutamia eri vaihtoehtoja ja törmäsi YO-talolla soittohommista jo jonkin aikaa sivussa olleeseen rumpali Kaj Martiniin (mm. Matthews, Apostolit, Seitsemän Seinähullua) ja tiedusteli olisiko tämä kenties käytettävissä. Olihan Martin ja rumpalikysymys oli sillä selvä, enää puuttui vain kosketinsoittaja. Melko pian saatiin kuitenkin myös tämä paikka täytettyä kun mukaan liittyi juankoskelaisessa Mannavelli-bändissä soittanut Eero "Safka" Pekkonen. Näin oli Juice yhtye muodostunut.

Juice-yhtyeen ensimmäinen studiokeikka oli alkuvuodesta 1976, kun Leskinen oli saanut tilaustyön tehdä kappaleen Tunturi-mopoa mainostamaan. Alunperin Leskisellä oli varsin vapaat kädet kappaletta tehdessään, mutta tekstin nähtyään eivät tilaajan edustajat olleet kovinkaan ilahtuneita esimerkiksi rivistä "ehdit kurviin ennen kuolemaa" tai ilmaisusta "speed machine" (kilpailija soliferilla oli mopo nimeltään Solifer Speed). Niinpä Leskinen joutuikin kirjoittamaan annettujen ohjeiden mukaan uudet sanat, mutta hänen oma kiinnostuksensa projektiin oli kadonnut ja sen kyllä huomaa Vauhtikone-biisin lauluosuutta kuunnelllessa. Single joka tapauksessa tehtiin ja sen B-puoliskolle laitettiin vanha biisi Jyrki Boy. Julkiseen myyntiin tämä single ei koskaan päätynyt vaan sitä jaettiin Tunturi-tuotteiden ostajille vuonna 1976.

Saman vuoden alkukeväästä yhtye julkaisi ensimmäisen "virallisen" singlensä Erkki twistaa / Alright Alright. A-puolen biisi on kertomus tyypistä, joka omiii muiden "jutut" itselleen ja elää lähinnä muiden siivellä, koska itsessään on liian mitätön. Alright Alright sensijaan on vanha Los Coitus Interruptus-biisi Tappi pilluun ja samalla B-puoli-sarjan kuudes ja viimeinen osa, mistä johtuu myös nimijippo, joka ikäänkuin päättää ja allekirjoittaa sen.

Keväällä 1976 ilmestyi myös Leskisen ensimmäinen kokoelma-LP Singlet 1974-76, jolle on koottu kaikki mieheltä siihen mennessä ilmestyneet pikkulevyt B-puolineen, Per Vers -LP:ltä lohkottuja kappaleita lukuunottamatta. Levyn A-puoli koostuu hittibiiseistä, eli sille koottiin sinkkujen paraatipuoliskot ja B muodostaa vastaavasti tyylikkään kokonaisuuden, kun samaa sävellystä mukailevat kappaleet tulevat kaikki kuusi peräkkäin.

Syksyllä 1976 ilmestyi Juice-yhtyeen ensimmäinen LP, jonka nimi oli Keskitysleirin ruokavalio. Levy äänitettiin Marcus Music -studiossa maalis-huhtikuussa 1976 ja tuottajana toimi Richard Stanley. Leskinen vastaa yksin niin sävellyksistä, sanoituksista kuin sovituksistakin. Idea Keskitysleirin ruokavaliosta oli muhinut Leskisen päässä jo Coitus Intin loppuajoista lähtien, ehkäpä juuri siitä syystä se onkin niin onnistunut kokonaisuus, sekä musiikillisesti että tekstillisesti. Silti se ei myynyt aivan yhtä hyvin kuin Leskisen aiemmat albumit.

Loppusyksystä 1976 julkaistiin single (We Want) Lasse Vehviläinen / Valssaaja konepajalla. A-puoli on kertomus imatralaisesta haitarinsoittaja Lasse Vehviläisestä, josta kerrottiin huikeita tarinoita ja niiden myötä hänestä tuli eräänlainen kulttihahmo. Valssaaja konepajalla sen sijaan oli vanha Los Coitus Interruptus -biisi, jossa konepajan työntekijä erehtyy kohtalokkaalla tavalla pomon määräyksen suhteen. (We Want) Lasse Vehviläinen osallistui myös jälleen Syksyn Sävel -karsintoihin, muttei selvinnyt loppukilpailuun. Yllätys!!

Loppuvuodesta Juice alkoi äänittää uutta materiaalia Microvoxissa Lahdessa. Äänityksiä tehtiin pienissä pätkissä silloin tällöin ja bändi teki myös studiossa eilaisia äänityskokeiluja. Studiotyöskentelyä jatkettiin kevääseen saakka, jolloin Lovesta ilmoitettiin, että Juicelta pitäisi julkaista uusi LP levy-yhtiön rahavaikeuksia helpottamaan. Yhtyeen oli alunperin tarkoitus äänittää materiaalia yli tarpeen, jolloin siitä olisi voinut karsia parhaat palat itse LP:lle, nyt studiosessioiden jäädessä kesken tuli keväällä ilmestyneelle Lahtikaupungin rullaluistelijat -nimeä kantaneelle levylle myös selaisia kappaleita joita bändi ei välttämättä olisi halunnutkaan.

Pian LP:n julkaisun jälkeen ilmestyi Juice-yhtyeen viimeiseksi tekeleeksi jäänyt single Easy Beasy / Isadora Duncan. A-puoli ei lukeudu Leskisen sävellyksellisiin merkkiteoksiin, sen sijaan Isadora Duncan on varsin mainio biisi edesmenneestä balleriinasta.

Kesän 1977 Juice keikkaili harvakseltaan ympäri Suomea ja tänä aikana tultiin siihen tulokseen, että yhtye oli kulkenut tiensä päähän. Viimeisen keikkansa Juice-yhtye teki 19.8.1977 Helsingissä.


Lähde: RARE, levynkeräilijän erikoislehti Nro: 4/1993 (16)
Tausta musiikille
Juice Leskinen & Coitus Int
Välikausitakki
Juice Leskinen Slam
Juice Leskinen Grand Slam
Juice Leskinen Etc.
Kirjallinen tuotanto
Discografia
Paluu kotisivulle
Copyright © Olli Hietanen 1997