books01.gif (17176 bytes)


Brigdewoordenboek !!

Eau de cologne:een 7-4-1-1 verdeling, naar het bekende reukwatermerk 4711.
Eerste controle:een aas of rennonce in een zijkleur (niet in de troefkleur).
Eindpositie:(eindfiguur):de kaarten die over zijn nadat een aantal, meestal niet zulke belangrijke slagen  zijn gespeeld.
Eindspel:speelfiguur waar de leider naar toe werkt, meestal door eerst de exitkaarten (zie Exit) bij de tegenpartij weg te spelen en dan met een ingooi een extra slag te versieren.
Elimineren:(strippen):spelen van kaarten met het vooropgezette doel de tegenpartij een veilig naspel te ontnemen. In een troefcontract creeert de leider vaak een dubbelrenoce. Iemand die na een eliminatie aan slag komt, is 'ingegooid'.Zie ook Exit.
Entree:(aankomer):hoge kaart waarmee men in eenbepaalde hand aan slag kan komen om (ontwikkelde) slagen te incasseren of een snit te nemen.
Ethiek:stelsels van regels voor sportief gedrag b.v. niet gluren,aarzelen met een singleton, geen geheime afspraken hebben met je partner.
Exit:(exitkaart): kaart waarmee men van slag kan zonder een slag weg te geven. Als alle exits zijn weggespeeld, is men ingegooid, in een eindspel gebracht.
badkl.gif (11314 bytes)Alle slagen onder controle ???
False card:
een kaart die bijgespeeld wordt met de bedoeling de tegenpartij een verkeerd beeld van het spel te geven. Bijvoorbeeld het bijspelen van een honneur terwijl een lagere kaart ook had volstaan.
Fast arrival: (principle of):het principe dat in een biedsituatie die mancheforcing is, een sprong naar de "afmaakbod" een zwakkere hand aangeeft dan een steunbod onder de manche.
Forcing:een situatie waarin afgesproken is waarin niet gepast mag worden. Dat kan zijn forcing voor één biedronde(rondeforcing) of forcing to de manche(mancheforcing). Zie ook: Forcing pas.
Forcing pas:een pasbod, meestal op een uitnemer van de tegenpartij, dat aangeeft dat de hand geschikt is om nog door te bieden. Partner moet op die pas reageren met een double(ongeschikte hand), of een controle bod (mooie hand)
Frequentiestaat:.lijst waarop alle scores vermeld staan die op een bepaald spel door de deelnemers  behaald zijn. Die lijst begint met de hoogste score van NZ en eindigt met de laagste score van NZ. Achter die scores staat vermeld hoeveel punten de score oplevert voor NZ. De OW-spelers kunnen hun score daaruit afleiden door de NZ-score af te trekken van de topscore. De topscore is gelijk aan het aantal scores op een spel, vermenigvuldigd met twee en daarna verminderd met twee. Als er twintig paren meedoen wordt een spel tien keer gespeeld en is de topscore achttien.

Gambling 3Sa:3 Sa op een gok: Het openen van 3 Sa met alleen een dichte zevenkaart in een (lage kleur). Ook: het met een dubbele sprong volgen van 3 Sa met een lage lange kleur en een stop in de geopende kleur
Gedwongen bod:bod dat gedaan wordt omdat de situatie dat eist. Het meest voorkomende gedongen bod is na een informatiedoublet van de partner. Zelfs met nul punten wordt er van uw verwacht  dat u uw beste kleur biedt.
Gespeelde kaart:een kaart van een tegenspeler die zo gehouden wordt dat zijn partner de beeldzijde zou kunnen zien. Bij de leider is een kaart gespeeld als hij zou wordt gehouden dat hij de tafel raakt, of nagenoeg raakt, of als hij zo wordt gehouden dat aangegeven wordt dat de kaart is gespeeld is.
Gevaarlijke hand:tegenstander die niet aan slag mag komen omdat hij het contract in gevaar kan brengt, bijvoorbeeld omdat hij een door een belangrijke honneur heen kan spelen, of één of meer hoge kaarten kan incasseren.
Ghestem:zie conventies op mijn website !!
Grand slam force:zie conventies op mijn website !!

Halve stop:bezit op een kleur dat op zich een vijandelijke aanval niet tegenhoudt,maar een soort gelijk bezit bij partner toch een stop vormt.De bekenste halve stoppers zijn Boer derde en Vrouw klein.
HCP:afkorting van High Card Points, ofwel honneurpunten.
Herbiedbaar:een kleur is herbiedbaar als hij langer is dan partner mag aannemen. Belooft 1 harten een vierkaart dan is een vijfkaart herbiedbaar.
Herbieding:tweede bod van  een speler, meestal de openaar.
Heropenen:een bod doen of informatiedoublet geven nadat de twee vorige speler hebben gepast.
Herwaarderen:Het op- of af-waarderen van een hand op grond van informatie uit het biedverloop.Een Heer in een kleur achter degenedie die kleur geboden heeft,is meer waard dan een een Heer voor de bieder van die kleur.
Honderdprocentspeelwijze:speelwijze  die altijd leidt tot het maken van een contract, hoe (ongunstig) de kaarten bij OW ook verdeeld zitten..
Honeur op honeur:regel die zegt dat het meestal goed is een voorsgespeeld honneur te dekken.
PE03325A.gif (3991 bytes)

IMP:afkorting van International Match Point, de score-eenheid bij een viertallenwedstrijd.
In de lucht troeven :het introeven van een slag zonder dat dat de tegen partij een slag kost : de afgetroefde kaart was een kleine en de tegenpartij speelt vervolgens weer een kleine. Men troeft dus een verliezer van de tegenpartij
Informatiedoublet:doublet, meestal in de eerste biedronde, dat de partner vraagt een troefkleur  te kiezen.
Ingooi:eindfiguur waarbij een speler opzet aan slag wordt gebracht, waarna die een of meerdere slagen cadeau moet doen.Meestal moet hij in de vork van de leider of in de dubbelrenoce spelen.
Inverted minors:coventie waarbij de enkele verhoging van een lage kleur 1-2 klaveren een inviterende hand of sterker belooft.Het steunbod  met sprong 1-3 klaveren is zwak 6-9 punten.
Inviteren:een bod doen dat de partner vraagt met een geschikte hand(overwaarde of goede aansluiting) de manche of het slem te bieden en af te zwaaien in een deelscore respectievelijk manche als zijn hand minimaal of ongeschikt is.
Italiaanse signalen:(ook wel romeins of odd)methode van signaleren waarbij het bijspelen van een oneven kaart, 3,5,7,9 een aansignaal is.

Jacoby-transfer:zie conventies !!
JBF:(systeem)afkorting van 'janboerenfluitjes' dit systeem wordt gespeeld door paren die geen biedafspraken hebben.
Okk het systeem 'Heijermans'(op hoop van zegen) hoort hierbij.
Jump:sprongbod .Indie categorie bestaan het sprongantwoord(sterke ëëkleurenhand met sleminteresse;door heel moderne spelers vooral na een volgbod ook wel als zwak gespeeld),het sprongvolgbod(kan volgens afspraak ster,zwak of intermediate zijn) en het sprong-cuebid(door de hand achter de openaar vraagt naar een stop in de geopende kleur;na een volgbod van partner is het stek inviterend voor de manche in de partner gevolgde kleur).
Junior:mag deelnemen aan speciale nationale en internationale jeugdkampioenschappen. In het kalenderjaar, maar dan mag hij op zijn hoogst 25 jaar ziin.

                                                            vervolg woordenboek K t/m M

 

home | agenda | bridge o.h. intern. | bridgeprobleem | alert | speeltips | arbitrage | stayman en jacoby | hand v/d week | vertaling Nl-Eng | arbitragehoek | bridgegame | quiz | bridge jpg's| bridgeconventies| NL boeken| Linkpage| Biedermeier|Bridge Software|minibridge|Bridgewoordenboek|

mailto:sissy@introweb.nlboek1.gif (14922 bytes)