MADRASAH ALATTAS ALARABIAH ALISLAMIAH JOHOR
Km 23 Jalan Kota Tinggi 80300 Ulu Tiram Johor Malaysia
Tel : 07-8616901 Fax : 07-8613217
(ditubuhkan pada tahun Hijrah 1332 bersamaan Masihi 1913)

 
Madrasah AlAttas  AlArabiah AlIslamiah Johor

engan berkat usaha gigih Habib Hassan bin Ahmad AlAttas untuk memastikan peningkatan taraf pembelajaran anak bangsa Melayu di dalam bidang agama dan bahasa Arab. Maka diujudkan sebuah pusat pembelajaran dan rujukan ilmu yang dkenali sebagai Madrasah AlAttas AlArabiah AlIslamiah. Dengan terbinanya pusat pengajian tersebut, maka bertambahlah kefahaman masyarakat Melayu berkaitan soal hukum hakam agama seterusnya bahasa Arab.

Tahun demi tahun menyaksikan kesedaran masyarakat meningkat berhubung akan peri pentingnya pendidikan agama dan bahasa Arab untuk anak-anak mereka. Lantaran itu melonjaklah permohonan untuk memasuki pusat pengajian ini yang akhirnya terpaksa diperbesarkan demi untuk menampung permintaan yang tiada hentinya. Perpindahan demi perpindahan terjadi lantaran memenuhi permintaan dan keinginan masyarakat....
Habib Hassan bin Ahmad AlAttas

asab Habib Hassan adalah bersambung sehingga kepada Rasulullah SAW. Beliau dikenali sebagai seorang pendakwah dan seorang ulama' dizamannya begitu juga dengan datuknya Habib Zain AlAttas.

Di Johor, beliau bersahabat baik dengan sultan Johor iaitu Sultan Abu Bakar sehingga beliau dipelawa oleh sultan agar menetap di negeri Johor...

Beliau menghembuskan nafasnya yang terakhir pada tahun 1932 di rumahnya yang terletak di Kampung Wadi Hassan Johor Baharu. Pemergiannya sukar untuk dicari ganti. Pancaran ilmu dan baktinya umpama pancaran dari sebutir permata yang amat berharga. Semoga pemergian beliau akan sentiasa dirahmati Allah. ALFATIHAH...
eBulat alattas

eBulat.cjb.net. Apa tu? Daftarkan nama anda sekarang dan anda boleh bebincang-bincang, memaklumkan sesuatu, berkongsi gambar, menyimpan program, lagu dan sebagainya. Laman yang cukup menarik dan mesti disertai! 
Jelajah sepintas lalu.

Carian Maklumat

sumbangan  FreeFind

Laman AlAttas 
Laman Antarabangsa


Kandungan di dalam...

Sepintas Lalu AlAttas
Kronologi penubuhan dan perpindahan AlAttas sejak 80 tahun yang lalu...


Sistem Pendidikan AlAttas
Sistem pendidikan yang menekankan kedua-dua bidang Agama dan Akademik...

Sistem Pentadbiran AlAttas
Majlis Trustee telah diwujudkan bagi megatur segala urusan pentadbiran AlAttas...

Pusat Bahasa Arab AlAttas
AlAttas telah melangkah setapak ke hadapan dengan kewujudan pusat bahasa sendiri...

Unit Lanjutan Pelajaran
Bagi memastikan pelajar-pelajarnya dapat elanjutkan pelajaran ke universiti dalam dan luar negara...

Don't  Understand?
For those who does not understand this language, this is Malay language and no English section for this homepage's...

 
       

Laman ini telah dibuka sebanyak kali

Maklumkan 

Maklumkan kewujudan 
laman ini kepada
sahabat-sahabat
anda yang lain. 

Nama Pengirim

Email Pengirim

Nama Penerima

Email Penerima

    

Lain-lain
Koleksi Gambar
Keupayaan gambar untuk mengembalikan semula nostalgia silam tidak dapat ditolak lagi, lantaran dipaparkan beberapa suasana yang sempat dirakamkan bagi mengimbau kembali suka duka bersama....

Alumni AlAttas
ReUnion alumni AlAttas kali pertama telah berjaya diadakani, kini ReUnion kali kedua bakal menyusul buat menyatukan kembali silaturrahim yang sedia terjalin. Daftarkan nama anda untuk mendapatkan berita-berita perkembangan alumni AlAttas dan berbincanglah dalam AlAttas Ecircles.

Khidmat AlAttas
Rehatkan minda anda, sila lawati laman berikutnya. 

Other Link
Sambungan link ke laman-laman antarabangsa, Islamic link, Toturial HTML, Java Script, Applet, Percuma, Tip dan Peribadi.

Guest Book
Terima kasih di atas kunjungan anda ke halaman kami ini. Sila hantarkan komentar anda berkenaan sekolah kami atau laman kami ini buat kami memperbaiki kelemahan yang ada. Jazakumullahu Khair.

Klik di sini untuk letakkan banner anda. PERCUMA!!! 
(tekan butang REFRESH/RELOAD untuk lihat banner lain)


alattas.cjb.net (R) 1999-2000. Segala pertanyaan berkenaan laman ini bolehlah di hantar kepada webmaster@alattas.cjb.net. Keperihatinan anda terhadap laman ini amat kami hargai. Semoga segala komentar dan kritikan anda diberikan ganjaran di sisi Allah Taala jua.