Home | Geschiedenis | Folklore | Wicca | Magie | Divinatie | Healing | Para | Bronvermelding

Magie

Definitie van magie

Magie laat zich moeilijk omschrijven, vooral omdat er veel verschillende visies op magie zijn. Magie is heel persoolijk. Je zou kunnen zeggen dat magie "de kennis is, die het bewerkstelligen van veranderingen van de werkelijkheid mogelijk maakt".
In eerste instantie is hier niets ongewoons aan. Maar magie gebruik je niet als je hetzelfde kunt bereiken door het "gewoon te doen".
Magie gaat vaak buiten de door wetenschap verklaarbare wetten om. Zo lijkt het vaak of magie toeval is. Daarom noemt men magie ik ook wel "de kunst, toeval te beÔnvloeden".

Energie

Magie is het richten van energie. Magie is het richten van je wil. Je wil is dus in feite energie, maar deze energie zit in je. De kunst is het, om deze energie naar buiten te brengen, op je doel te richten en een verandering te veroorzaken. Dat is wat magie doet. Je bewerkstelligd verandering in de werkelijkheid met de hulp van je wil. Hoe? Dat kom je zo te weten.

Onafhankelijk

Eerst dit: magie is niet gebonden aan religies en levensstijlen. Dit is iets wat mensen nogal eens schijnen te vergeten. Magie is een onafhankelijke wijze van handelen. Dat wil dus zeggen dat magie omarmt wordt door verschillende religies en levensstijlen, denk bijvoorbeeld aan wicca en hekserij, maar dat het niet alleen dŠŠrtoe behoort. Magie is door deze levensvisies geadopteerd, en voor velen is magie een onderdeel van hun geloofsopvatting. Dat wil echter niet zeggen dat iedere heks magie beoefent, en dit wil zeer zeker niet zeggen dat iedereen die magie beoefent automatisch heks is!

Simpele vormen van magie kunnen door eenieder beoefent worden. Magie zelf is namelijk heel simpel. Het uitvoeren is vaak wat lastiger. Magie bestaat uit drie basiselementen, te weten kennis, verandering en wil:

Kennis

De kennis van magie is groot, maar verschillend. Niet alleen hekserij kent magie. Magie komt binnen vrijwel alle natuurreligies voor: druÔdisme, voodoo, winti enz.
In vroeger tijden stonden deze mensen, in kleine dorpen, in hoog aanzien. Maar het duurde niet lang, of men verachtte ze en veroordeelde ze (tot de dood). Toch bestaat de kennis van magie nog steeds. Het is van groot belang dat je de juiste kennis op het juiste tijdstip toepast. Denk bijvoorbeeld aan de juiste kruiden, kaarsen, kleuren, geuren en de dag wanneer je het uitvoert.

Bij sommige mensen komt kennis van nature. Ze laten zich leiden door hun intuÔtie en leren zo wat ze wanneer en hoe moeten doen. Een andere manier van leren is door het bestuderen van boeken (en websites). Er zijn veel goede boeken omtrend magie te vinden. Sommigen hebben naast een gedeelte theorie ook een deel, helemaal gevuld met rituelen. Veel mensen vinden leren uit boeken echter moeilijk. Je wil graag je eigen ritueel uitvoeren, maar je kunt niet controleren of je het goed doet. Je hebt niemand die het je voor kan doen, en dus ben je bang om iets niet goed te doen. Maar deze angst is ongegrond. Als iets goed aanvoelt dan is het goed. Probeer dus de vergaarde kennis uit boeken, af te stemmen op je intuÔtie. Een laatste manier om te leren, is van anderen. Kennis kun je vergaren door je aan te sluiten bij een coven, door samen met een vriend of vriendin te werken, of door het volgen van cursussen en workshops. Orienteer je wel goed, voordat je ergens mee begint. Er zijn nog steeds mensen die kletskoek veropen!

Verandering

Het doel van magie is verandering teweeg te brengen. Verandering op zowel mentaal, spiritueel als materieel niveau. Zo kan het dus gebruikt worden om inzicht te verkrijgen, paranormale vermogens/intuÔtie ontwikkelen, materiele zaken te verkrijgen als geld, enz. Magie kan in feite voor elk doel gebruikt worden. Een wiccan zou hier aan toevoegen: gebruik het, zolang het niemand schaadt (dus ook jezelf niet!). Magie is noch zwart, noch wit. Doe ermee wat jou goed dunkt.

De verandering breng je teweeg door het uitvoeren van gerichte handelingen als het branden van kaarsen en wierook, het zeggen van spreuken, visualiseren, etc. Magie gaat om de gebruikelijke handelingen heen. Als je bijvoorbeeld grote financiŽle schulden hebt, dan kun je gaan werken om deze schulden af te betalen. Ben je echter niet in staat te werken, dan kun je magie toepassen om toch aan het geld te komen.

Wil

Bij magie denken mensen al gauw aan toverdrankjes, spreuken en het zwaaien met een toverstaf. Dit is niet geheel onwaar, maar magie is niet zo gemakkelijk! Het vergt grote concentratie, tijd en wil. Een sterke wil zelfs. Dat is waarom mensen niet "even tussendoor" aan magie doen, om bijvoorbeeld een partner te vinden.

Mensen doen niet gauw aan toverdrankjes. Spreuken en "toverstokjes" gebruiken ze daarentegen wel. Voor bepaalde soorten magie en rituelen zijn er spreuken, doorgaans spells (Engels voor spreuk) genoemd. Het "toverstokje" noemen we een staf. Deze wordt voornamelijk door heksen gebruikt om tijdens rituelen een cirkel te trekken of om (in het algemeen) energie te richten.

Je wil (zoals eerder is gezegd) is energie. De verandering in de realiteit veroorzaak je door je wil te vormen en te richten. Hoe beter je bekend bent met verschillende energieŽn, des te makkelijk wordt je magisch werk en des te sneller en beter zal je resultaten boeken.

Zwarte, witte en grijze magie

Doorgaans wordt magie onderverdeeld in bovenstaande kleuren. Je wist waarschijnlijk al dat zwarte magie negatieve magie voorstelt en witte magie positieve magie. Grijze magie wil zeggen, magie die zowel voor positieve als voor negatieve doeleinden gebruikt kan worden.
Eigenlijk zou je beter kunnen zeggen dat magie helemaal geen kleur heeft. Jij bepaalt wat je er mee doet en dus of het positief of negatief is. 

Aan de slag

Een pentakel Magisch werk hoeft niet per sť in een mysterieuze omgeving, blauw van de wierook, honderden kaarsen om je heen en naakt te gebeuren. Zelfs jij kunt nu al met magie aan de slag. Als je een grote wens hebt, neem deze dan in gedachte. Vraag een begaalde energie (denk aan je gids, je god of de Bron) om wat je graag wenst. Teken nu met je vinger in de lucht of met gedachten een pentakel. Zie hoe het pentakel en het doel zich met elkaar versmelten. Spreek de woorden "Blessed be!" en je wens zal vervult worden.

Vormen van magie

Door het feit dat er veel verschillende levenstijlen en religies zijn, kennen we ook veel verschillende vormen van magie. Hiervoor heb je een simpel voorbeeld gezien, van hoe je magie kunt toepassen. Deze manier, is om kleine dingen te vragen. Er zijn echter ook ingewikkeldere vormen van magie. Zo bestaat er kaarsenmagie, knopenmagie, natuurmagie enz. De beste manier om te ontdekken welke vorm het best bij jou past is door het gewoon uit te proberen. Verdiep je in de magie die je aanspreekt en kijk of het "werkt". Resultaat is natuurlijk heel belangrijk bij magie. Heb je het idee dat het niet is wat je zoekt, dan probeer je gewoon een andere vorm.

Onderdelen

Specifieke vormen van magie zijn vaak opgebouwd uit bepaalde onderdelen. Namelijk het branden van kaarsen en wierook, het gebruik van kleuren en oliŽn, meditatie, visualisatie, spells, gebaren en acties, en ga zo maar door. Deze onderdelen gebruik je om energie mee op te bouwen, energie uit te halen en energie mee te richten.

Voor je begint

Voor je met je magische werk aan de slag gaat, is het verstandig om jezelf te reinigen. Zowel fysiek als spiritueel. Een simpele en effectieve methode is het nemen van een douche of in bad gaan (met zeezout). Zorg dat je lekker kunt ontspannen, des gewenst voeg je wat etherische olie aan je badwater toe, of brand je wierook op de badkamer. Mediteren voor je met magie aan de slag gaat doet ook wonderen. Je kunt dan namelijk even je gedachten op orde zetten, en vervelende gedachten die je bezig houden loslaten. Zo storen die je niet tijdens je magie en kun je je dus goed op je doel concentreren.

Behalve jezelf reinigen, is het ook verstandig om je omgeving, waar je je magie uitvoert, schoon te maken. Zorg dat je opgeving (letterlijk) opgeruimd is en rustig oogt. De ruimte reinigen van verschillende spirituele energiŽn, kun je op je eigen manier doen. Voorbeelden: door Reiki te sturen, door te visualiseren hoe de plaats wordt gereinigd van negativiteit, door je eigen energie naar de plek te sturen, enz. Denk eraan: als je je magie in de natuur kunt uitoefenen, doe dat dan! De natuur zal je helpen in je magisch werk door energie te geven als zij dat kan. Je bed, je tv of je videorecorder op je kamer kunnen dit niet!

Opbouwen

Het idee van magie is om energie op te bouwen en dit naar een bepaald doel te sturen. Dit opbouwen doe je op verschillende manieren. Natuurlijk zorg je ervoor dat jij zelf ťn je omgeving vrij zijn van vreemde energieŽn. Je ritueel beginnen met enkele minuten meditatie, gericht op je doel kan al heel goed helpen. Zo stem je je af op je doel, waardoor je er een band mee opbouwt.

De energie die zich opbouwt begint in jezelf, in je ki-centrum. Deze vind je in je zonnevlechtchakra, zo rond je navel. Vanuit daar groeit de energie, in een ronde vorm, een soort bol, om je heen. Het branden van kaarsen en wierook creeŽrt een bepaalde sfeer, en sfeer is energie. Zo mengen de energieŽn in en om je heen zich met elkaar, waardoor het uiteindelijk samenvoegt tot een grote bol van energie. Deze bol van energie richt je uiteindelijk op je doel.

Uithalen

Bij het opbouwen van de energie, concentreer je je op je doel. Dan haal je in feite al energie uit jezelf. Naast de energie die je zelf levert, kun je ook energie uit andere bronnen aanwenden. Door een bepaalde kleur kleding te dragen, geeft de kleur jouw een hoeveelheid (bepaalde) energie mee. Net als het branden van kaarsen, levert ook het branden van wierook extra energie. Je kunt bepaalde entiteiten aanroepen om je bij te staan en gebed doen tot je god. Wees creatief in het vinden van elementen waar je energie uit kunt halen. Over de hele website vind je ideŽen, vooral in de verschillende soorten magie die hier beschreven staan.

Richten

De energie in jezelf kun je richten door middel van visualisatie. Als je een afbeelding hebt van iemand waarvoor je de magie doet, kun je natuurlijk je vinger gebruik om de foto aan te wijzen en zo je krachten richten. Veel heksen gebruik voor het richten van energie een athame en als ze die niet hebben gebruik ze een staf. Een athame is een ritueel mes, traditioneel is het mes tweesnijdend en heeft het een zwart heft. Met dit mes wordt alleen symbolisch gewerkt. Aangezien athames moeilijk te verkrijgen zijn, kun je ook gewoone en staf gebruiken. Er zijn erg luxe en mooie staffen van kristal verkrijgbaar, maar je kunt er ook zelf een maken van een mooi stuk hout.

De energie ga je pas richten als je een band met het doel wil scheppen, helemaal aan het begin van je magisch werk dus, en stuurt de energie aan het eind van je magisch werk. Wanneer je dit precies doet is afhankelijk van je eigen wensen. Als jij genoeg hebt aan een kleine hoeveelheid energie, dan kun je natuurlijk al vrij gauw de energie sturen. Probeer naar je intuÔtie te luisteren, en laat haar je vertellen wanneer je de energie moet gaan sturen.

Dank (offer)

Denk eraan dat je de krachten die je hebt aangewend ook weer bedankt. Bedank hun voor hun komst, hun aanwezigheid, hun raad, hun kracht, etc. Geef ze een klein offer. Brand bijvoorbeeld wierook, leg bloemen voor hun neer, bid tot ze, mediteer voor ze, geef ze een plengoffer, enz. Iedere vorm van dank is goed. Jij werkt ten slotten met deze energieŽn samen. Zij werken niet voor jou!

Werken met...

Zoals je wel begrepen hebt, kun je op vele verschillende manieren met magie werken. Begin voor jezelf niet te moeilijk. Als je met groots opgezette rituelen komt, dan zorgt dat alleen maar voor frustraties. Je bedenkt je dan dat je vergeten was om een bepaalde kleur kaars te kopen, je de verkeerde wierook aansteekt, je je spell te laat uitspreekt etc. Neem rustig de tijd om kennis te maken met verschillende vormen van magie en vooral met verschillende energie vormen. Een ritueel hoeft namelijk niet groot en ingewikkeld te zijn, om krachtig te zijn. Als je goed met verschillende energieŽn overweg kunt, dan ben je al een heel eind!

Knopenmagie

Zoals de naam al aangeeft, werkt deze vorm van magie door het maken van knopen in koorden. "Eitje" zal je zeggen, maar dat is het niet.
Het begint met het maken van een eigen koord. Dit kan je doen door hem te vingerhaken, te punniken of te vlechten. Het beste kan je natuurlijk een natuurlijk touw nemen. Hiermee wordt dus een koord van wol in plaats van een synthetische stof bedoeld. Als kleur kan je rood, wit of blauw nemen. Dit zijn de drie traditionele kleuren. Maar als je wilt kan je ook een andere kleur nemen. Let er wel op dat de kleur bij het doel past!

Nu je het koord hebt, ga je de knopen leggen. Er zijn natuurlijk vele verschillende soorten knopen. Het maken van het koord en de knopen leggen zijn nog niet het moeilijkst. Wat wel wat moeielijker is, is om de spreuk tegelijk bij het leggen van de knopen uit te spreken. Het is dus een kwestie van oefenen.
Verdiep je in de koordtechnieken en zorg dat je je teksten uit het hoofd kent. Dan wordt het al een stuk makkelijker.

Kaarsenmagie

Een kaarsje branden voor bepaalde mensen of een bepaalde situatie is tegenwoordig heel gewoon. Kaarsenmagie is in principe niet veel meer dan dit, toch moet je op bepaalde dingen letten.
De kleur en de lengte van de kaars moet overeen komen met het doel. Sommigen spells (Engels voor spreuken) en sommigen rituelen vereisen langere kaarsen of meerdere kaarsen. Zo kan de vlam overgedragen worden en bijvoorbeeld het hele ritueel (of zelfs een hele dag!) branden.

Natuurmagie

Een van de oudere vormen van magie. Deze wordt door verschillende soorten mensen gebruikt, denk naast heksen ook aan druÔden en sjamanen.
Bij natuurmagie zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan genezen met behulp van kruiden, of het maken van amuletten en talismans.