Översikt

Hemsidan

Gustaf von Psilander : inledning

1.
1669-1703 : uppväxt,
ungdom och tidiga karriär

2.
Konvojerna : den historiska bakgrunden

3.
Konvojerna 1703-1704

4.
Efterspelet

5. 
1705-1716:
vägen mot toppen

6.
1716-1734 : landshövding och riksdagsman

7.
1734-1738 : president i
Amiralitetskollegium

8.
Den "private" Psilander

9.
"Kuriosa- kabinettet"

10.
Gustaf von Psilanders familj

11.
Legenden skapas : 1700- och 1800-talen

12.

 

4.1.3. Sammanfattning av situationen i maj 1705

När Psilander vid månadskiftet april/maj 1705 återkom till Karlskrona igångsattes den rättsliga undersökningen av omständigheterna kring Ölands förlisning. Främst riktade man intresset mot två personer: Gustaf Psilander och den främmande styrmannen, överlöjtnant Roserus von Ackern. De ombads raskt att avge sina vittnesmål, som också strax inlämnades skriftligen.

 

Psilanders och Ackerns vittnesmål

 

Enligt Psilander hade han och överlöjtnanten samrått om kursen och inte haft några skilda meningar om denna. Först styrdes sydost och vid midnatt beslöt man tillsammans att det var dags att styra i mer ostlig riktning. Därtill skulle det lodas flitigt och hållas noggrann utkik efter fyren. Dock gick skeppet vid tvåtiden på morgonen den 15 januari ändock på grund ett stycke väster om Gamla Skagen.

Roserus von Ackerns version av förloppet var betydligt annorlunda. Trots hans avrådan hade man avseglat från Grimstad, men till en början ändock följt hans anvisningar rörande kursen. I kvällningen gick överlöjtnanten till sängs för att få lite vila inför nattens arbete. Mellan 11 och 12 gick han ut på skansen för att kontrollera kursen och gick därefter in till Psilander för få klartecken att göra den planerade kursförändringen. Enligt Ackern vägrade denne då att ge sitt godkännande. Ackern gick då därifrån, och fick i det samma en sådan värk i ena armen och bröstet att han var tvungen att lämna vakten. Värken hade blivit intensiv så hastigt att han inte haft någon möjlighet att meddela Psilander. Om det som hände därefter visste han inte mycket.

 

Övriga vittnesmål

 

Trots att undersökningen igånsattes så snart huvudpersonerna anlänt till Karskrona hade några viktiga vittnen redan hunnit följa med på expeditionen till Finska viken innan det blev deras tur att vittna. Andra befann sig på sina hemorter. Man fick därför tills vidare nöja sig med att höra några underofficerare och ett par skrivare. Överskepparen Lars Rahm visste inte särskilt mycket då han hade varit sysslesatt med sitt medan medelskepparen Lars Giöteborg kunde i alla fall vittna om att Roserus von Ackern hade klagat över att han inte fått sätta den kurs som han ville. Konstapeln Jacob Jäger hade tillhört första vakten och visste inget om det som inträffat efter midnatt. Högbåtsmannen Jacob Frisk visste inte heller något särskilt. Däremot kunde skeppsskrivaren Hans Gråå berätta åtskilligt. Han hade inte kunnat somna, och därför känt sig illa till mods, befarande att en olycka skulle ske. Gråå gick därför till Roserus von Ackern och begärde att det skulle lodas. Ackern, som höll på att värma brännvin, visade inte något vidare intresse för detta. Dock lodade man och under arbetet siktades plötsligt land. Skrivaren sprang då in till överlöjtnanten, som vägrade tro detta. I det samma stötte fartyget. Roserus von Ackern hade visst nämnt att han velat styra en annan kurs, men enligt Gråå inte visat sig särskilt bekymrad över detta. Mönsterskrivaren Arvid Dahlmark bestyrkte Gråås uppgifter.

 

Resultat

 

I samband med de olika vittnesmålen berördes också fyren på Skagen. Från flera håll anmärktes på att den antingen varit släckt eller mycket illa underhållen. En engelsk fartyg hade strax före Öland strandat alldeles i närheten och dess skeppare hade av fyrens svaga sken förmodat sig vara ett par mil från land när han gick på. Den danske schoutbynachten Barfod som besökt Skagen hade omtalat för Psilander att fyrens arrendator i tre månader saknat stenkol och Hans Gråå hade själv sett att man istället eldat med torv.

För Roserus von Ackerns del var det mest graverande att han underlåtit att meddela Psilander sin sjukdom och mer elle mindre lagt skeppets öde i händerna på överstyrman Gise Rääf och medelstyrmannen Nils Swart, en man som Ackern dessutom ansåg oduglig. Huruvida Ackern och Psilander verkligen varit oense om kursen hade inte kunnat fastslås.

Gustaf Psilander hade fått vidkännas det nederlag att vissa uppgifter tycktes antyda att han faktiskt hindrat, eller åtminstone lagt sig i styrmannens göromål. Vilket förstås var en allvarlig sak då resan avslutats med skeppsbrott.

 

Sammanfattning

 

Undersökningen av Ölands förlisning försvårades av det pågående kriget. Flera viktiga vittnen hade kommenderats ut på expeditionen till Finska viken, och det förefaller ganska märkligt att man inte såg till att behålla dem i Karlskrona. I bästa fall fördröjdes processen och i värsta fall kunde ju till och med någon av dem omkomma. Dessutom var uppenbarligen större delen av manskapet hemförlovade och endast ett fåtal vittnen fanns således på plats.

Versionerna som gavs var i vissa stycken rätt lika. Kursen hade varit sydostlig, av allt att döma ända fram till förlisningsögonblicket. Psilander hävdade att det rått enighet om att man vid midnatt skulle ha bytt till en ostlig kurs, medan Roserus von Ackern hävdade att Psilander vägrat gå med på detta. Lodningen hade det uppenbarligen varit lite si och så med, men en starkt bidragande orsak till olyckan var den dåliga eldningen i fyren. Flera vittnen berörde detta och det omtalades hur en engelsk skeppare av det svaga skenet blivit lurad så nära kusten att hans fartyg gått på grund. Det är emellertid också värt att påpeka att dåligt eldande i fyren var den för samtliga inblandade mest tilltalande olycksorsaken. Om rätten kunde förmås att övertygas om att en stor del av skulden låg utanför skeppet skulle samtliga inblandade kunna slippa lindrigare undan.

(Under arbete)

©Bengt Nilsson
benni@bibl.liu.se
Senast uppdaterad: 2001-07-02 20:28

Föregående sida: 4.1.2. 16 maj 1705, del 2 : underofficerares vittnesmål

Nästa sida: 4.1.4. Session 3: 7 juni 1705