Översikt

Hemsidan

Gustaf von Psilander : inledning

1.
1669-1703 : uppväxt,
ungdom och tidiga karriär

2.
Konvojerna : den historiska bakgrunden

3.
Konvojerna 1703-1704

4.
Efterspelet

5. 
1705-1716:
vägen mot toppen

6.
1716-1734 : landshövding och riksdagsman

7.
1734-1738 : president i
Amiralitetskollegium

8.
Den "private" Psilander

9.
"Kuriosa- kabinettet"

10.
Gustaf von Psilanders familj

11.
Legenden skapas : 1700- och 1800-talen

12.

 

6.2.2. Psilander i storpolitiken

Under Karl XII:s sista år låg mycket av den svenska utrikespolitiken i händerna på Georg Heinrich von Goertz. Hur mycket kungen själv godkände av dennes intensiva diplomatiska intrigspel vet vi inte. Det var i alla fall en uppsjö av idéer och projekt som lanserades under dessa hektiska år. Kontakterna med piraterna på Madagaskar, eller i alla fall personer som utgav sig för att vara deras ombud, är särskilt omskrivna. En annan plan som fladdrade förbi var ett stöd åt den jakobitiske pretendenten James Edward Stuart, eller Jakob III. En period hade man förhoppningar att få kontakt med den ryske tronföljaren Alexej, som flytt från hemlandet och tagit sin tillflykt hos kejsaren. Andra kontakter gällde grupper i Polen som närde förhoppningar om att återigen bli av med August II.

Vad kungen ansåg om dessa olika projekt är egentligen omöjligt att säga. Han avslöjade nästan aldrig sina innersta tankar eller planer och satte ännu mindre något på papper. Kanske såg han dessa projekt som hugskott, men värda att undersöka. Kanske såg han i dem en möjlighet att plötsligt kasta om maktförhållandena i Europa. En svenskvänlig kung i England skulle plötsligt leda till att Europas starkaste flotta kom att stå till svensk disposition. Detta skulle i praktiken innebära slutet för alla fientliga landstigningsförsök och den svenska arméns försörjning vid ett fälttåg på kontinenten eller i öster skulle bli väsentligt lättare.

Även Psilander fick vara med på ett hörn i dessa sammanhang. Som landshövding på Gotland, den närmaste svenska utposten mot de viktiga hamnstäderna i sydöstra delen av Östersjön, kom han i kontakt med några av de personer som var inblandade i ovan nämnda projekt. Stig Jägerskiöld har i sina omfattande undersökning av den svenska utrikespolitiken efter Karl XII:s hemkomst nämnt ett besök i Sverige av en eller möjligen två herrar Eperies från Polen. (1) Med en av dessa kom Psilander i kontakt.

I ett brev till landshövding de la Gardie i Kalmar och ett medföljande respass ges några uppgifter om Eperies och hans följe. Psilander säger i sitt brev att det handlar om "Fändricken af Lithauske Armeen, Wälborne H:r Michael Emperies", vilken som republiken Polens sändebud i början av juni 1718 ankommit till Visby från Königsberg. 11 juni utfärdade Psilander ett pass för honom och hans sällskap och tre dagar senare hade de nått Kalmar för vidare befordran till Göteborg och Strömstad. Jägerskiöld nämner att Karl XII 8/7 1718 tillskrev överståthållaren Taube att "Hoffendriken Eperies" skulle tillåtas att obehindrat lämna landet. Tidsmässigt skulle det mycket väl kunna vara samme person.

Förmodligen handlar det om Michal Eperyaszy (ca 1670-1747), starost av Sirvintos (pol. Szyrwinty) och Antoni Eperyaszy (1689-1747), starost av Skirsnemune (pol. Skirstymon).

I slutet av föregående år hade också ett par långväga gäster inställd sig i Visby. Ett från Pillau anlänt fartyg hade ombord två personer som sade sig vara franska köpmän med ärende hos Karl XII. Psilander skriver i sitt brev till landshövding de la Gardie: "emedan iag för min deel håller desse Persohner af större qualité och tror iämwäl deras ährende wara af större importance än de sig willja utlåta". Vad detta kan ha rört sig om vet jag ännu inte, men fransmän med ärende hos svenske kungen för onekligen tankarna till jakobitiska intriger och piraterna på Madagaskar. Hösten 1717 var en tid då den svenska diplomatien åter gick på högvarv sedan Görtz släppts ur sin arrest i Holland i början av augusti. Sin hemresa gjorde han via Preussen, Sachsen, Polen, Baltikum och Finalnd under ideliga diplomatiska sammanträffanden.


(1). Jägerskiöld, S., Sverige och Europa 1716-1718. - Ekenäs, 1937, s. 369.

(Under arbete)

©Bengt Nilsson
benni@bibl.liu.se
Senast uppdaterad: 2006-04-01 11:15

Föregående sida: 6.2.1.4. Johan Thuns beskrivning av den ryska landstigningen

Nästa sida: 6.2.2.1. Psilanders brev om Mikael Eperies ankomst