Översikt

Hemsidan

Gustaf von Psilander : inledning

1.
1669-1703 : uppväxt,
ungdom och tidiga karriär

2.
Konvojerna : den historiska bakgrunden

3.
Konvojerna 1703-1704

4.
Efterspelet

5. 
1705-1716:
vägen mot toppen

6.
1716-1734 : landshövding och riksdagsman

7.
1734-1738 : president i
Amiralitetskollegium

8.
Den "private" Psilander

9.
"Kuriosa- kabinettet"

10.
Gustaf von Psilanders familj

11.
Legenden skapas : 1700- och 1800-talen

12.

 

6.6.1. Sekreta utskottets verksamhet

Det sekreta utskottet tillkom under Gustaf II Adolfs tid som ett svar på kungens begäran om en mindre församling av riksdagsmän för vilka han kunde lämna en redogörelse för rikets ställning. Medlemmarna i utskottet förpliktigade sig att inte föra vidare sådant som avhandlades. Valsättet var växlande, men under slutet av 1600-talet var det kungen som helt tagit över bestämmanderätten härvidlag.

I sekreta utskottet satt för det mesta endast representanter för de tre högsta stånden. Bönderna ansågs sannolikt vara för obildade och måhända benägna att prata bredvid mun. Adeln kom efterhand att dominera i antal och genom sina positioner i samhället besatt de också en större kunskap i många av de frågor som huvudsakligen avhandlades av utskottet - utrikespolitik och därmed sammanhängande försvarsfrågor. Under tiden efter införandet av det karolinska enväldet, då riksdagens roll sjönk, kom sekreta utskottet att bli riksdagarnas viktigaste organ. De sysselsatte sig inte bara med utrikesfrågorna utan även med statsverkets allmänna finansiella ställning. Sekreta utskottets utökade arbetsbörda ledde fram till inrättandet av ett antal underavdelningar som ägnade sig åt specifika områden.

De riksdagar som ägde rum under Karl XII:s tid, utskottsmötet 1710 och riksdagen 1713,  anknyter till de frihetstida arbetsformerna. Ständerna tog initiativ till behandling av ärenden och utlät sig över vad som borde göras. 1714 var längtan efter fred så stor att sekreta utskottet begärde en överläggning med rådet för att man tillsammans skulle överlägga om rikets räddning. En mindre sekret deputation tillsattes och framlade ett förslag om hur man borde gå tillväga.

Både 1710 och 1714 sysselsatte sig sekreta utskottet med rikets finansiella ställning. Allehanda uppslag, som skatt på peruker, vagnar och eldstäder diskuterades. Man funderade på pantsättning av provinser, försäljning av troféer etc. 1714 behandlade man bland annat kungens nya förmögenhetsskatt, vilken man motsatte sig. Ivern att gripa styrelsen av landet var på sina håll så stor att det närmast kan anses som ett försök att åsidosätta Karl XII:s rättigheter som enväldig monark.

 

De frihetstida riksdagarna

 

1719 bestämdes det att sekreta utskottet skulle bestå av 50 adelsmän, 25 präster och 25 borgare. Därtill kom lantmarskalken och de båda övriga ståndens talmän. Antalet kom i praktiken att fluktuera något. Adelns större antal innebar ingen automatisk röstövervikt då man röstade ståndsvis. Adelns försök att införa en annan ordning stötte naturligtvis på motstånd från de andra stånden.

För adelns del skedde valen till utskottet genom elektorer. Dessa hade nästan fritt val och kunde således välja sig själva. Ståndets representanter hämtades företrädesvis inom den högre civila och miltära byråkratin. Härigenom uppkom också den komplikationen att de män som behandlat ett ärende också kunde komma att granska detsamma i efterhand. Ofta valdes samma personer under påföljande riksdagar. I sekreta utskottet 1720 satt 17 adelsmän som varit med redan 1719. Detta upprörde sinnena 1723 och det beslöts att alla de som valts 1720 skulle vara diskvalificerade. Beslutet vållade häftiga protester och fortsättningsvis kom man att återgå till en större kontinuitet.

Under frihetstiden gjorde bönderna åtskilliga besvär över sin utestängning. Vid 1720 års riksdag förklarade lantmarskalken att de inte kunde beredas plats eftersom de inte förstod de ärenden som avhandlades, d.v.s många handlingar var författade på främmande språk. Bönderna, som också stod utanför processen kring val av riksråd, ville inte låta sig nöja utan återkom vid senare riksdagar till dessa frågor.

Arbetet i utskottet ägde rum på bestämda tider och det fanns ett bötessystem vid förargelseväckande beteende under sammanträdena eller vid för sen ankomst.

Det inrättades särskilda underutskott eller deputationer inom utskottet. Inom dessa bereddes ärendena inför avgörandet i utskottet. Tidvis var floran av deputationer riklig och man granskade allehanda frågor som flottans räkenskaper, båtsmanshåll, landshövdingarnas instruktioner etc. Bland de mer permanenta deputationerna märks den mindre sekreta deputationen, tillkommen för att granska utrikesfrågorna med dess ofta invecklade ärenden, handlingar på främmande språk o.dyl. Föga överraskande satt många kanslitjänsteman idenna deputation, liksom det i defensionsdeputationen var ett starkt inslag av militärer.

Från och med 1719 tog sekreta utskottet också över bankoutskottets arbetsuppgifter. Senare kom en bankodeputation att bli ett nytt skott på det sekreta utskottets stam.

Det kom också att inrättas en deputation som skulle granska huruvida givna ärenden angick utskottet - en urskillningsdeputation. De sekreta propositioner som överlämnades till utskottet innehöll många element som angick stånden i deras helhet. man behövde också en särskild deputation som uppsatte svaren på de ärenden som hänskjutits till utskottet - en expeditionsdeputation. Floran av deputationer utökades vidare genom tillkomsten av mindre utskott ur deputationerna. Defensionsdeputationen delade sig sålunda på en avdelning som behandlade sjöförsvaret och en som tog hand om lantförsvaret.


Källa: Naumann, E., Om sekreta utskottet under den tidigare frihetstiden 1719-1734... - Stockholm, 1911

(Under arbete)

©Bengt Nilsson
benni@bibl.liu.se
Senast uppdaterad: 2000-04-15 13:49

Föregående sida: 6.6. Riksdagen 1720

Nästa sida: 6.6.2. Psilanders verksamhet i sekreta utskottet 1720