Översikt

Hemsidan

Gustaf von Psilander : inledning

1.
1669-1703 : uppväxt,
ungdom och tidiga karriär

2.
Konvojerna : den historiska bakgrunden

3.
Konvojerna 1703-1704

4.
Efterspelet

5. 
1705-1716:
vägen mot toppen

6.
1716-1734 : landshövding och riksdagsman

7.
1734-1738 : president i
Amiralitetskollegium

8.
Den "private" Psilander

9.
"Kuriosa- kabinettet"

10.
Gustaf von Psilanders familj

11.
Legenden skapas : 1700- och 1800-talen

12.

 

En "tjurskallig" kungs "tjurskallige" kapten: Gustaf Psilander och hans instruktion i ett historiskt perspektiv

Som "vår hjälte" nyligen blivit föremål för en större artikel i Populär historia föreföll det mig angeläget att åter, och i ett sammanhang, ta upp några av de mer principiella frågorna i sammanhanget. Dessa torde vara framför allt följande, som jag i det följande kommer att behandla i tur och ordning.

1. Gustaf Psilanders agerande vid Orford Ness kan ses som ett uttryck för en speciell karolinsk mentalitet: ett blint lydande av order oavsett styrkeförhållande och en stark känsla för kungens och nationens ära. En sjöofficer från en annan nation eller en svensk fartygschef från en annan tid skulle ha agerat annorlunda.

2. Psilanders handlande var i någon mening resultatet av ett överlagt, eget beslut. Härav följer att en mindre "tjurskallig" fartygschef skulle handlat annorlunda.

3. Karl XII:s personlighet hade satt sin prägel på Psilanders instruktion och striden vid Orford Ness skulle därför knappast ha ägt rum under en mindre oböjlig monark.

1. Striden vid Orford Ness ett uttryck för karolinsk mentalitet eller ett normalt europeiskt beteende?

 

Jag ska här inte ge mig in en någon djupare diskussion av ovanstående begrepp utan koncentrera mig på själva kärnfrågan: var Psilanders agerande vid Orford Ness typiskt svenskt eller typiskt karolinskt? Jag har i ett annat sammanhang givit några exempel på blodiga episoder i segelstrykandets historia, men med risk för en viss tjatighet ska jag här åter beröra ämnet.

De engelska anspråken på överhöghet över the British Seas var i allt väsentligt en 1600-tals produkt, sprungen framför allt ur kampen mot holländarna om den marina och kommersiella hegemonin. Vissa yttringar i denna riktning kan urskiljas redan i Jakob I:s politik, men de  är betydligt mer framträdande under Karl I, som också lade ner stora resurser på att bygga upp en stark flotta. Med denna växande flotta kom också växande maktanspråk. Bland annat manifesterande sig i kravet att främmande fartyg skulle stryka segel och flagg vid möte med engelska fartyg. Under 1630-talet skickade Karl I ut eskadrar som, mer eller mindre uttalat, hade i uppgift att leta upp den franska flottan och kräva strykning i i avsikt att provocera fram en konflikt.

I raden av blodiga strider som följde under de följande decennierna förtjänar att nämnas ett tidigt svenskt exempel. I maj 1647 var en svensk konvoj under befäl av Mårten Thijssen Anckarhielm på hemväg från Portugal då man inte långt från Isle of Wight stötte samman med engelsk eskader. På det engelska kravet att stryka svarade svenskarna att de hade order från drottning Kristina att inte stryka för någon. Den följande striden beskrivs rätt olika i svensk och brittisk litteratur, men de materiella skadorna blev uppenbarligen avsevärda. Om detta exempel möjligen skulle kunna vara ägnat att förstärka bilden av unik svensk halsstarrighet så torde följande episod kunna moderera denna uppfattning.

I maj 1652, en tid av ökande spänning mellan England och Holland, skickades en holländsk eskader under befäl av Marten Tromp ut för att skydda handelsfartyg. På den väsentliga punkten om strykningen hade han inga bestämda order, vilket till betydande del hade att göra med att det nu kungalösa England inte hade samma status i dessa sammanhang som en monarki. Det kunde väl gå an att stryka för kungliga örlogsfartyg, men för en annan republiks? Tromp hade alltså ett stort handlingsutrymme, vilket kom att få dramatiska konsekvenser. På kvällen den 18 maj begav sig Tromp över till den engelska sidan för att i lugna farvatten reparera skador som förorsakats av en häftig storm. Vid inseglingen till Dover passerade han, med alla flaggor och segel i topp, en engelsk eskader om åtta skepp. Väl framme vid Dover ankrade holländarna just utom skotthåll från slottet, fortfarande med alla segel och flaggor i topp och utan att avge salut. Påföljande dag kom en ny engelsk styrka under Blake till platsen och då avseglade Tromp. På hemväg upphanns han av ett mindre holländskt fartyg som kunde meddela att en hemvändande konvoj attackerats av engelsmännen en vecka tidigare för vägran att stryka och att några holländska handelsfartyg med värdefull last som låg för ankar utanför den engelska kusten tycktes vara i fara. Som Tromps instruktioner gjorde klart att han måste skydda den holländska handeln gjorde han genast helt om. När Blake, som inte kände till orsaken till Tromps kursändring, såg detta styrde han rakt mot den holländska eskadern. Blake avlossade ett skott för att göra Tromp uppmärksam på att det var dags att stryka. När detta inte hade någon effekt avlossades ett andra och ett tredje skott, det sistnämnda direkt mot Tromps flaggskepp. Tromp svarade med ett skott mot Blakes flagga, hissade stridssignal och vräkte en hel bredsida in i det engelska flaggskeppet. Incidenten vållade stor uppståndelse på båda sidor, holländarna var i förstone mest bekymrade över Tromps tilltag och sökta att blidka engelsmännen. Förhandlingarna strandade emellertid och engelska angrepp på holländska fiskeflottor ledde snart till fullt krig.

Frågan om strykningen kom följaktligen att bli en het potatis i fredsförhandlingarna och det krävdes många och långa diskussioner innan man kunde enas om följande formulering: "That the ships aqnd vessels of the said United Provinces, as well those of war as others which shall meet any of the men-of-war of this Commonwealth in the British Seas, shall strike their flag and lower the top-sail, in such manner as the same has ever been observed at any time heretofore under any other form of government". Värt att notera att the British Seas, efter muntliga klarläggande från engelsk sida, endast ansågs innefatta Kanalen. En liknande lydelse återfinns också i det holländsk-engelska avtal från 1662 och 1667. Många oklarheter kvarstod emellertid: skulle en hel holländsk eskader vara skyldig att stryka för ett ynka engelskt fartyg? ; hade det någon betydelse om det engelska var ett litet fartyg eller om det förde amiralsflagga ; skulle den holländska hälsningen besvaras på samma sätt? ; inom vilket område gällde regeln? På engelsk sida hade man grundinställningen att tolkningsrätten tillföll dem, medan holländarna önskade få detaljerade skriftliga regler fastställda.

1661 träder Sverige åter in i handlingen. Draken, med den svenske ambassadören Nils Brahe d.y. ombord, mötte i Themsen Royal Charles, fört av kapten Robert Holmes. Holmes, likmätigt traditionen, sökte få det svenska fartyget att stryka och palaver uppstod. Under diskussionerna fick Holmes det felaktiga intrycket att svenskarna erhållit speciellt tillstånd från Karl II att slippa strykningen och lät dem segla sin färde. För detta blev Holmes straffad och skall ha blivit så till den milda grad upprörd över svenskarnas agerande att han velat skaffa sig upprättelse med värjan i hand.

1668 gick holländarna till offensiv och sökte genom en framställning hos Karl II få till stånd de klara regler som de så länge önskat. Framför allt var deras önskemål att det skulle stipuleras om en ömsesidighet, d.v.s. saluten skulle besvaras. Som ett led i de holländska förberedelserna sökte man få veta vilka instruktioner som de engelska fartygscheferna hade. Det visade sig då att man, i slaget vid Lowestoft 1665, kommit över ett exemplar av dessa. I dem gjordes det klart att ett enda engelskt fartyg skulle begära strykning även av en hel främmande flotta och skulle aldrig besvara saluten. Detta gällde i the British Seas, som sträckte sig från Kap Finisterre västerut. Intressant nog sökte holländarna också att backa upp sina önskemål genom att söka stöd hos andra nationer, bland andra Danmark och Frankrike. Det kan också vara värt påpeka att tvister om salut också var vanliga på andra håll i Europa, t.ex. vid Kronborgs slott.

1672 kom så åter ett nytt dramatiskt exempel på frågans brännbarhet. Av olika anledningar hade England och Frankrike hamnat i allians mot Holland och Karl II var på jakt efter en anledning att gå i krig med Holland. Den fann han i en incident från augusti 1671. Den kungliga jakten Merlin hade råkat segla rakt in i den församlade holländska flottan. Med den kungliga flaggan i topp, men endast med Sir William Temples hustru ombord, krävde Merlins kapten att de 56 holländska fartygen skulle stryka flagg. Holländarna fann ett sådant krav anmärkningsvärt och ville inte falla till föga. Den engelske kaptenen fann då för gott att lämna hela saken åt sidan, för vilket han vid hemkomsten hamnade i Towern då han varit instruerad att pressa fram antingen en holländsk underkastelse eller en regelrätt skottväxling.

Holländarna, som vid den här tiden ännu inte var medvetna om det nära engelsk-franska samarbetet, sökte gjuta olja på vågorna. Först med smärre eftergifter, till sist bland annat genom att föreslå att den felande holländske amiralen skulle avskedas. Som Karl II hade bestämt sig för krig avvisades alla deras förslag och till yttermera visso gav han order att alla holländska handelsfartyg som påträffades skulle uppbringas utan föregående krigsförklaring. Det stora priset skulle bli den hemvändande konvojen från Smyrna, men eskorten lyckades slå tillbaka attacken utan nämnvärda förluster. Efter detta kunde krigsförklaringen inte uppskjutas längre och i denna gjordes strykningen till ett huvudnummer. Betecknande är att när de franska och engelska flottorna skulle agera tillsammans fanns inga sådana problem. Order utdelades att franska fartyg skulle vara helt likställda med engelska och följaktligen skulle engelska fartyg stryka för franska.

Holland, som framför allt till lands befann sig i ett svårt militärt underläge, försökte först rädda sig förhandlingsvägen. När motståndarnas krav visade sig vara allt för höga utbröt revolution. Prinsen av Oranien grep makten och av den ökande franska makten oroade länder som Spanien och Österrike slöt upp på holländsk sida. Som kriget inte heller var populärt i England började Karl II snart känna sig tvungen att inleda fredsförhandlingar. Strykningen var åter en viktig punkt. Från engelsk sida menade man att forna holländsk-engelska avtal egentligen innebar att ett enda engelskt fartyg kunde begära strykning av en hel holländsk flotta i the British Seas. Vad dessa omfattade sökte man undvika att definiera. Holländarna, liksom de svenska medlarna, fann denna tolkning omöjlig att acceptera. Man kunde möjligen tänka sig att acceptera en sådan regel för framtiden, men inte att den gällt även i det förgångna. I detta läge kom Karl II med ett förslag till definition av the British Seas: från Kap Finisterre till Nordkap. Som kriget gick allt bättre för Holland var en sådan bred definition föga tilltalande för dess representanter. Dessutom fann de engelska förhandlarna det högst sannolikt att Frankrike, Spanien, Danmark och Sverige skulle oroas av sådana anspråk och i februari 1674 presenterade Karl II ett nedprutat förslag: istället för vid Nordkap skulle gränsen gå vid Stadtlandet. Som parlamentet visade sig föga angelägna att bevilja mera pengar för kriget inleddes separata fredsförhandlingar mellan England och Holland, de senare representerade av den spanske ambassadören i London. Förhandlingarna gick snabbt och den 9 februari 1674 slöts freden i Westminster.

Den paragraf som reglerade strykningen fick följande lydelse:

"The said States-General of the United Provinces, duly acknowledging on their part, the right of the above-mentioned most serene prince, the King of Great-Britain, to have honour paid to his flag in the seas to be hereafter named, will and do declare and agree, that all and singular the ships and vessels belonging to the said United Provinces, whether ships of war or others, whether single ships or in squadrons, which shall meet with any ships or vessels whatsoever belonging to the most serene prince, the King of Great Briatin, whether one or more, carrying his Britannic Majesty's ensign, or flag called the Jack, in any of the seas from the Cape called Finisterre, to the middle point of the land called van Staten, in Norway, the foresaid ships or vessels of the United Provinces shall strike their flag and lower their topsail, in the same manner and with the like testimony of respect, as hath been customary in any time or place heretofore, by any ships of the States-general or their predecessors to any ships of his Britannic Majesty or his predecessors."

Denna skrivning ser vid en hastig blick ut som en stor engelsk seger och den engelske förhandlaren sir William Temple var också oerhörd nöjd med sin prestation. En närmare granskning ger dock en i viss mån annan bild. Termen the British Seas saknas och är ersatt av "any of the seas from...", vilket alltså innebär att vad än det förstnämnda begreppet innefattar så är det i alla fall ett betydligt mindre område än från Kap Finisterre till Stadtlandet. Vidare sägs uttalat att ceremonin är att se som en hedersbevisning, en precisering som saknats i tidigare fördrag. På det engelska pluskontot kan noteras att det däremot är tydligt att holländska fartyg är skyldiga att stryka även för det mest ynkliga engelska dito.

Formuleringen kunde dock inte hindra att dispyter uppstod även under följande år med såväl holländska som franska fartyg. Vid denna tid utkom också en viktig bok: De Jure Maritimo et Navali, or a Treatise of Affaires Maritime and of Commerce (1676) av Charles Molloy. Enligt Molloy var strykningen inte någon hedersbevisning utan ett bekräftande av den engelska överhögheten. Vidare var området mellan Finisterre och Stadtlandet liktydigt med the British Seas, också en tolkning som går utöver 1674 års avtal. Molloys bok blev synnerligen inflytelserik och trycktes i nya upplagor långt in på 1700-talet.

Den ärorika revolutionen 1688 placerade i ett slag England och Holland på samma sida. I ett nytt avtal 1689 upprepades skrivningen från 1672, men några mer allvarliga dispyter över strykningen mellan de båda nationernas fartyg kom inte att utkämpas under tiden av allians. Mot Frankrike var tonen en annan och fransk underlåtenhet att respektera den engelska överhögheten fanns med som ett av motiven i Wilhelm III:s krigsförklaring 1689.

Som det under 1690-talets svenska och danska konvojexpeditioner inträffade en hel rad dispyter över strykningen kommer jag att behandla dessa särskilt. Det kan dock vara värt att notera en uppgift från 1711, denna gång involverande Ryssland. Det hade kommit till den engelske ambassadörens kännedom att två ryska fregatter sänts ut med order att inte stryka. Han tog därför upp detta med tsarens ministrar, vilka förklarade att Ryssland gärna slöt samma typ av avtal som andra monarkier kunde tänkas ha med England i denna fråga. De hoppades att man inte kunde begära mer än så. Då ambassadören inte kunde presentera något sådan överenskommelse konstaterade ministrarna att i så fall fick deras fartygschefer, precis som de från andra nationer, hoppas att turen var med dem. Skulle något otrevligt ändå hända hoppades de att drottningen inte skulle ta illa upp för det skulle inte tsaren göra om det drabbade hans folk.

 

Sammanfattning

 

Som förhoppningsvis framgått av ovanstående summariska genomgång var obenägenhet att stryka segel inte ett särdeles svenskt drag. De engelska anspråken, grundlagda framför allt under första halvan av 1600-talet, orsakade redan från början åtskilliga konflikter med den dåtida marina stormakten Holland. Omsider lyckades det engelsmännen att få holländarna att skriftligt acceptera åtminstone vissa delar av dem. Någon sådan framgång hade man inte i avtal med andra europeiska nationer. Denna skillnad mellan republiken å ena sidan och monarkierna å den andra är något som också nämns i samtida källor. Det kan därför med skäl sägas att det svenska beteendet var fullständigt naturligt och den svenska synen på de engelska anspråken skilde sig inte från den danska uppfattningen. Det är också värt att poängtera att när problemet hamnade särskilt i fokus, alltså i synnerhet under 1690-talets svensk-danska konvojexpeditioner, lanserades som tänkbar lösning på problematiken en kompromiss bestående i att svenska fartyg skulle stryka i Nordsjön mot att engelska gjorde det i Östersjön. En tanke som för övrigt återkom under efterdyningarna till Psilander-affären.

 


Källa: Fulton, T., The sovereignty of the sea. - Edinburgh, 1911 ; The naval miscellany, vol III / edited by W. G. Perrin. - London, 1927.

2. Den tjurskallige Psilander?

 

Nåväl, om nu striden vid Orford Ness också kunnat inträffa om konvojen varit från någon annan europeisk nation - var då Gustaf Psilander personlighet sådan att risken för våldsamheter ökade? Var han särskilt envis eller uppfylld av något slags självhävdelsebehov?

Denna frågan kan utan vidare besvaras med ett rungande nej! Den instruktion som Psilander fått sig tilldelad var synnerligen klar. Ingen strykning fick ske, i alla fall inte förrän man kämpat till det yttersta. Annat handlande och resultatet skulle bli en dödsdom. Visserligen skulle den förmodligen aldrig exekveras utan mildras till tjänstens förlust eller något liknande, men karriären vore rimligen över. Ingen kapten, oavsett karaktär, hade kunnat finna något nämnvärt handlingsutrymme i denna instruktion.

3. Karl XII - boven i dramat?

 

Om nu Psilander själv var oskyldig till det inträffade - bunden som han var av en mycket precis instruktion - hade då den dokumenterat envise Karl XII något med saken att göra? Var instruktionen en kunglig produkt, avspeglande den enväldige och segerrike 20-åringens karaktär?

Tyvärr har jag ännu inte haft tillfälle att i detalj studera historien bakom instruktionens tillkomst, varför jag därför måste nöja mig med en något ytlig genomgång och jämförelse.

   
(UNDER ARBETE)

©Bengt Nilsson
benni@bibl.liu.se

Senast uppdaterad: maj 13, 2002.