Översikt

Hemsidan

Gustaf von Psilander : inledning

1.
1669-1703 : uppväxt,
ungdom och tidiga karriär

2.
Konvojerna : den historiska bakgrunden

3.
Konvojerna 1703-1704

4.
Efterspelet

5. 
1705-1716:
vägen mot toppen

6.
1716-1734 : landshövding och riksdagsman

7.
1734-1738 : president i
Amiralitetskollegium

8.
Den "private" Psilander

9.
"Kuriosa- kabinettet"

10.
Gustaf von Psilanders familj

11.
Legenden skapas : 1700- och 1800-talen

12.

 

6.4.6. Riksdagen 1734

Riksdagen 1734 inkallades mot bakgrund av den situation som utvecklat sig i Polen. Karl XII:s gamle motståndare August II hade avlidit i början av 1733.  De viktigaste kandidaterna till den lediga tronen var den avlidnes son Fredrik August och Stanislaus Leszczynski, som nästan 30 år tidigare uppsatts på den polska tronen med svenskt stöd. Han var därför ganska naturligt Sveriges kandidat och fick också stöd av Frankrike. Österrike och Ryssland ställde sig på Fredrik Augusts sida.

För Sverige var situationen rätt delikat. Drömmen om ett framgångsrikt revanschkrig mot Ryssland levde, men det rådde också en stark osäkerhet om hur starkt Frankrike var villigt att engagera sig i Polen.

I september 1733 valdes Stanislaus till kung, vilket direkt besvarades av ett ryskt angrepp. Den nyvalde kungen tvingades fly till Danzig. Den franska regeringens framstötar i Stockholm ledde inte till något, då man på svensk sida betvivlade Frankrikes vilja att engagera sig kraftfullt på svensk sida. Det enda som Casteja, Frankrikes sändebud, lyckades utverka var tillstånd att få värva och köpa vapen i Sverige.

Riksdagen öppnades den 14 maj 1734. På riddarhuset valdes Charles Emil Lewenhaupt till lantmarskalk efter en jämn kamp med Samuel Åkerhielm d. y., som ansågs mer neutralitetsvänlig än Lewenhaupt. Stämningen på riksdagen kom också att utvecklas i alltmer krigisk anda. Det avslöts ett avtal med Danmark, vari de båda länderna garanterade varandras besittningar och utlovade ömsesidig hjälp vid ett fientligt anfall. De gamla förbindelserna med Turkiet återupptogs.

Mot kriget arbetade rådet. Det formulerades ett betänkande vari betonades bristerna i krigsmakten och de problem som ett svenskt ingripande kunde leda till för förhållandet till England och Preussen. Defensionsdeputationen inkom med ett memorial, vilket meddelade att ett krig med Ryssland fordrade 18 rangskepp, 8 fregatter, 2 brigantiner, och 21 galärer. Deras utrustning och proviantering skulle kosta 1 039 730 daler silvermynt. Därtill kom kostnader för arméns utrustande och proviantering. Dessutom skulle en ansamling av en armé av nödvändig styrka alldeles blottställa hemlandet. (1)

Slutresultatet blev att riksdagen utmynnade i ett godkännande av regeringens försiktiga politik. 

Riksdagsmannen Gustaf von Psilander

Hos Gjörwell, vars uppgifter sedan övertagits av Munthe och andra, nämns inte riksdagen 1734 uppräkningen av de riksdagar Psilander deltog i. Av detta kan man få uppfattningen att han inte deltog. Det finns emellertid mycket som talar för motsatsen: i den av Henel utgivna förteckningen över riksdagsmän återfinns också Gustaf von Psilander, han har inte undertecknat någon av länsstyrelsens skrivelser till domkapitlet i Kalmar från den 4 juli till årets slut, i den bunt av meritförteckningar som insändes från Kalmar länsstyrelse i slutet av november saknas Psilanders och som skäl anges att han befinner sig "wid riksdagen". Slutligen är hans ansökan om att erhålla den vakanta presidentposten av allt att döma författad på plats i Stockholm. (2) Det sistnämnda torde bevisas av att ansökan är inlämnad den 16 december och tjänsten blivit ledig genom Taubes utnämnande till riksråd den 12 december.

I riksdagsprotokollen dyker det inte upp någon Psilander mer än ett par gånger. Det förefaller dessutom som om Peter von Psilander deltog i riksdagen som representant för någon annan ätt, vilket gör det svårt att veta vilken som avses. En friherre von Psilander deltog i en deputation som skulle granska slottsbyggets framskridande och likaledes i den deputation som den 16 december utsågs att uppvakta kungen och drottningen. Sannolikt handlar det i båda fallen om Gustaf.

Inom ett område finner man tydliga spår av Gustaf von Psilander. Mot bakgrund av det ovan behandlade utrikespolitiska läget diskuterades inom defensionsdeputationen Sveriges försvar och då närmast hur det försvaret mot Ryssland borde läggas upp. Skulle det förläggas en galäreskader till Finland?

De vid riksdagen närvarnde flaggmännen, samt landshövdingarna Psilander och Siöblad, ombads inkomma med sina synpunkter. Psilander, viceamiralen Peter Feif, chef för Stockholmseskader och därför närmast berörd av förslaget, samt schoutbynachten Theodor Anckarcrona framlade den 3/8 1734 ett gemensamt yttrande.

De avstyrkte förslaget att förflytta hela eller delar av galärflottan till Finland. Den måste hållas samlad och den enda lämpliga hamn som kunde komma i fråga i Finland var Helsingfors. Dock var skärgården utanför inte isfri så tidigt att man kunde räkna med att den svenska galärflottan skulle komma till sjöss före den ryska. Stockholm var i detta avseende en bättre förläggningsplats. Dessutom skulle det vara svårt att Finland uppdriva den nödvändiga bemanningen för galärflottan. Provianteringen kunde också vålla problem.

Defensionsdeputationen begärde också in förslag till en ny flottplan. Amiralen Carl Hans Wachtmeister avgav ett eget yttrande liksom Psilander och hans kamrater. Från båda hållen betonades galärflottan, vilket stod i motsats till Amiralitetskollegiums tankar. I varje fall i Psilanders & co förslag hängde detta samman med den värdering man gjorde av Sveriges utrikespolitiska position. För de tre flaggmännen syntes ett krig med Ryssland endast kunna vara en följd av ett ryskt angrepp. I ett sådant läge skulle Sverige kunna få hjälp från någon annan sjömakt - i stil med den situation som rådde efter fredsslutet Hannover 1719 och den därpå följande hjälpen från England. Då hade det varit tydligt att ett sådant samarbete klarade av att hålla den ryska huvudflottan blockerad, men däremot inte kunde utgöra något skydd mot den grundgående galärflottan. Det var därför naturligt för de tre flaggmännen att rekommendera en satsning på den svenska galärflottan.(3)

Defensionsdeputationen slutliga förslag innebar ett ambitiöst nybyggnadsprogram under de  närmaste 4-5 åren. För 300 000 dlr smt skulle 63 nya fartyg byggas, främst sådana lämpade för skärgårdskrig. (4)

Övriga marina frågor

Vid riksdagen 1734 konstituerades för första gången en protokollsdeputation, vars uppgift att var att granska kollegiernas protokoll. Initiativet kom från borgarståndet. På riddarhuset blev det en intensiv diskussion om nödvändigheten av en sådan nymodighet. Flera potentiellt berörda kollegieledamöter uttalade sig för en sådan deputation, under hänvisning till att då skulle alla få se hur väl de skött sitt arbete. Andra menade att det hela skulle bli synnerligen tidsödande, i synnerhet som även de olika fackdeputationerna hade anledning att ta del av "sina" kollegiers protokoll. Det beslöts dock att bifalla borgarståndets förslag.

En av dem som talade för deputationens värde, dock först efter att den beslutats, var greven och amiralen Carl Hans Wachtmeister. Den 26 juni framträdde han på riddarhuset och meddelade att det alls inte skulle vara något problem att få upp Amiralitetskollegiets protokoll från Karlskrona. Det vore därtill synnerligen välkommet att ständerna granskade protokollet, så att alla kunde se hur alla gjort sin plikt. Vore det så att tiden inte kom att räcka till kunde man alltid inrätta en deputation som fortsatte arbeta efter det att riksdagen avslutats. Två dagar senare var han åter i elden för att påminna om att Amiralitetskollegiets protokoll måtte granskas bland de första.  Den 3 juli påminde Wachtmeister om att Amiralitetsöverrättens protokoll också skulle måtte granskas. Tre dagar senare återkom han till frågan och begärde ståndets tillstånd att personligen få skicka efter kollegiets protokoll.

 

Riksrådsvalet

Efter överamiralen Claes Sparres död i april 1733 saknade flottan representant i rådet. Den 10 december 1734 sammaträdde ståndens elektorer och dagen därpå upplästes deras förslag. Det såg ut så här:

1. Presidenten, friherre Evert Didrik Taube

2. Amiralen och landshövdingen Gustaf von Psilander

3. Amiralen greve Carl Hans Wachtmeister

Av de tre kandidaterna var Psilander äldst - född 1669. Taube var född 1681 och Wachtmeister 1689. De båda sistnämnda hade tjänstgjort vid flottan oavbrutet, medan Psilander varit landshövding sedan 1716. Att Fredrik I utsåg Taube till riksråd har man velat förklara med kungens förtjusning i Taubes dotter Hedvig. Taube hade varit president i Amiralitetskollegium sedan 1731 och dessförinnan under mer än ett decennium varit chef för Stockholmseskadern. Han hade alltså en gedigen erfarenhet och stod dessutom först bland kandidaterna. Det kan därför knappast sägas vara anmärkningsvärt att Taube blev vald, även om man kan misstänka att kungens val påverkades av kopplingen till familjen Taube. (5) Någon tvekan kring utnämningen kan man i alla fall inte förmärka i rådsprotokollet. Ständernas deputation överlämnade sitt förslag och förklarade sig vara nöjda oavsett vilken av kandidaterna kungen valde. Denne meddelade rätt snart att hans val fallit på amiral Taube och då de andra riksråden var grevar ämnade han också upphöja Taube i grevligt stånd.


(1). Danielson, H., Sverige och Frankrike 1727-1735. - Lund, 1920, s. 302f.

(2). Av allt att döma reste Psilander upp till riksdagen i början av juni 1734. Den 16 maj 1734 omtalar han i ett brev till magistraten i Västervik sin riksdagsresa som något nära förestående. Den 3 juni är han fortfarande kvar i Kalmar, men nästa brev från länsstyrelsen till magistraten i Västervik den 19 juni saknar Psilanders signatur.

(3). Som en kuriositet  kan   nämnas en ordväxling i Sekreta utskottets stats- och defensionsdeputation den 3/2 1720. Arvid Horn meddelade att den engelske ambassadören sagt honom att ryssarna antagligen inte skulle utrusta sin huvudflotta, då de ändå inte kunde uträtta något mot den engelska flottan. Psilander genmälde att de likväl kunde "bry oss med sin gallei esquader", se Riksarkivet, RA 2396. Ryska styrkor härjade mycket riktigt i Umeåtrakten i slutet av maj. Likväl var 1720 års härjningar blygsamma jämfört med föregående års.

(4). Dannert, L., Svensk försvarspolitik 1743-1757. - Uppsala, 1943, kap. 1

(5). Carl Tersmeden (1715-1797) umgicks i sin ungdom mycket med familjen Taube. Tersmedens far skall ha varit bekant med amiralen sedan en vistelse i England i början av 1700-talet. Enligt vissa uppgifter ska fadern till och med ha varit vittne till striden vid Orford Ness. Claes Sparre var befryndad med Tersmeden, så den blivande sjöofficeren blev snabbt bekant med flottans ledning. Någon alldeles tilltalande bild av det blivande riksrådet Taube ger inte Tersmeden. Ivrig spelare, som förslösat en förmögenhet och beredd att till fullo utnyttja kung Fredriks förtjusning i äldsta dottern. Carl Tersmeden var för övrigt bekant med Peter von Psilander, men nämner inte dennes fader.  Tersmeden, C., Amiral Carl Tersmedens memoarer, del I. - 2. uppl. - Stockholm, 1919

(UNDER ARBETE)
©Bengt Nilsson
benni@bibl.liu.se

Senast uppdaterad: maj 11, 2002.
Föregående sida: 6.4.5.2. Psilanders memorial till förmån för Bengt Beckmark, rådman i Kalmar

Nästa sida: 6.4.6.1 Psilanders, Feifs och Anckarcronas memorial om galärflottan 3/8 1734